FIFA mizează pe tehnologia pe linia porţii, UEFA vrea arbitri în continuare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Michel Platini se opune tehnologiei video în fotbal. FOTO Mediafax
Michel Platini se opune tehnologiei video în fotbal. FOTO Mediafax

Goal-Line Techonolgy (GLT) continuă să fie un subiect de controversă, Michel Platini fiind unul dintre oamenii care se opun acestei inovaţii. GLT este testat în timpul Campionatului Mondial al Cluburilor, aflat în plină desfăşurare.

Michel Platini este cunoscut drept unul dintre contestatarii vehemenţi ai folosirii Goal-Line Technology (GLT).  „Eu nu sunt împotriva tehnologiei pe linia porţii, sunt împotriva introducerii tehnologiei pentru că nu se va opri aici. Va continua. De ce să nu fie şi o tehnologie pentru ofsaid?! Unde se va opri?” îşi motiva Platini poziţia fermă în urma cu câteva luni.

Centre de juniori da, tehnologia pe linia porţii nu

Preşedintele UEFA a declarat că nu intenţionează să folosească tehnologia video în competiţiile de fotbal pe care le conduce, în ciuda faptului că FIFA a decis să testeze inovaţia în timpul Campionatului Mondial al Cluburilor. Platini nu s-a ferit să afirme că nu se alătură acestui demers, principala cauză fiind de natură financiară: „Pentru a instala sisteme video pe linia porţii este nevoie să cheltuim aproximativ 50 de milioane de euro. Prefer să investesc aceşti bani în juniori, decât într-o tehnologie care este utilă doar de două ori pe an“.

Platini afirmă că peste 1.000 de meciuri au fost arbitrate de cinci persoane fără a exista probleme majore, astfel încât nu consideră că este nevoie de o schimbare. Preşedintele FIFA, Joseph Blatter, este de altă părere: „Tehnologia pe linia porţii nu mai este o posibilitate, este o necesitate”.

Tehnologia pe linia porţii, testată în premieră la Campionatul Mondial al Cluburilor

GLT a început să fie testat odată cu debutul Campionatului Mondial al Cluburilor, însă ultimul cuvânt îl au arbitrii, potrivit secretarului general al FIFA, Jerome Valcke: „Arbitrul are decizia finală. Dacă există vreun dubiu şi acesta nu poate fi eliminat de furnizorii echipamentelor, arbitrul are dreptul de a spune «Îmi pare rău, băieţi, dar nu cred că pot avea încredere în sistem». Totuşi, este un moment important, este pentru prima dată când va fi utilizat oficial acest sistem“. 

Două sisteme sunt testate la Campionatul Mondial al Cluburilor: Hawk-Eye, bazat pe camere video, şi GoalRef, care utilizează un câmp magnetic şi o minge specială. Cel de-al doilea tip funcţionează de mai mult timp în alte sporturi, precum tenis şi cricket.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite