EXCLUSIV Ce spune Generaţia 1970 despre meciul din această seară dintre Grecia şi România: „Suntem cu o oră mai şmecheri ca ei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornel Dinu şi Pele, fază din meciul Brazilia - România de la Mondialul din 1970 FOTO AFP
Cornel Dinu şi Pele, fază din meciul Brazilia - România de la Mondialul din 1970 FOTO AFP

10 fotbalişti legendari ai echipei naţionale, cu prezenţe la cel puţin un Campionat Mondial, au acceptat provocarea „Adevărul” de a vorbi despre mândria participării la un turneu final şi au oferit sfaturi pentru Piţurcă şi „tricolori”.

Cei 10 foşti mari internaţionali au răspuns la aceleaşi 3 întrebări: 1. Ce înseamnă să-ţi reprezinţi ţara la un Campionat Mondial? 2. Cum ar trebui abordată partida cu Grecia? şi 3. Ce jucător român poate face diferenţa în „dubla” cu Grecia? 

Cornel Dinu (participant la Mondialul din 70)

1. Este cea mai mare reuşită a unei cariere de fotbalist. Când te apuci de acest sport la asta trebuie să te gândeşti, la echipa naţională şi apoi la un turneu final. Mai presus de profesionism, e vorba de patriotism.

2. Trebuie jucat rapid şi în special pe verticalizări. Ei au o echipă experiementată, cu o medie de vârstă perfectă de 29 de ani, dar apărarea e vulnerabilă când joci repede. Eu aş evolua cu două vârfuri de tipul Marica şi Marius Niculae, pentru a-i ţine sus.

3. Am şi eu preferinţele mele, dar gusturile nu se discută. Improtant e forţa grupului, pentru că dacă 2-3 jucători din cei 11 nu se ridică la nivelul celorlaţi, rezultatul e în pericol.
 

Lajos Sătmăreanu (1970)

1. E superlativul carierei, visul oricărui jucător. Atunci, în 70, nu mi-am dat seama unde sunt, dar cu trecerea anilor am realizat că e un lucru măreţ să joci la un Mondial.

2. Cu entuziasm şi dorinţă de victorie. Cu convingerea că nicio minge nu e pierdută dinainte. Ideal ar fi să nu luăm gol la Atena şi putem să facem asta pentru că suntem mai buni, mai şmecheri c-o oră ca grecii, cum se spune.

3. Când mi s-a mai pus această întrebare, am spus că jucătorii cei mai importanţi sunt Pintilii şi Bourceanu, dar primul nu poate intra. Acum, am puţin mai multă încredere în Marica, e un fotbalist foarte greu de ţinut, chiar dacă nu dă gol.

Emeric Dembrovschi (1970)

1. Să ajungi la Mondial este dorinţa vieţii tale de fotbalist. Rămâi în istorie. Şi eu am făcut puţină istorie în Mexic, de aceea mă sunaţi, nu?
2. Să facem tot ce trebuie făcut ca să desfacem această apărare ermetică a Greciei. Avem jucători mai buni, mai tineri, mai cu calităţi, avem nevoie doar de mentalitate şi de ambiţie.
3. Cred în Marica, în Maxim, Torje, Stancu, Bourceanu, cu o singură condiţie: să joace la fel ca la echipele lor de club şi mai mult decât atât.

Citiţi şi:

Dorinel Munteanu, Gică Popescu şi Viorel Moldovan despre meciul din această seară: "Să joace într-un picior dacă e nevoie"

Ce spune Generaţia 1990 despre meciul din Grecia - România: "Îmi doresc să văd un 11 ca 1"

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite