Drumul lui Messi, de la injecţii zilnice în picior în copilărie, la superstarul de astăzi. Borne pe parcurs: ajutor, talent uriaş şi o voinţă la fel de mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leo Messi şi un mesaj din 2009. FOTO: fraxa.org
Leo Messi şi un mesaj din 2009. FOTO: fraxa.org

Leo Messi nu mai are nevoie de prezentări. Şi nici de poveşti, deşi unele capitole din „romanul" de mare succes reuşit de argentinianul de numai 26 de ani nu s-ar fi scris aşa uşor.

Născut în 1987 în Rosario, oraşul lui Che Guevara, jucătorul care acum se ia la trântă lunar cu recordurile din fotbal n-a avut parte de un debut lin pe acest drum. Pasiunea faţă de „Sportul Rege“ a cunoscut-o de mic. 

La cinci ani, Leo intra la o grupă de copii la Grandoli, un club local, antrenat chiar de tatăl său Jorge Horácio. Apoi a urmat pasul la Newell's Old Boys, în 1995, club tot din Rosario, şi în scurt timp şi problemele, la pachet cu talentul uriaş al puştiului argentinian. 

La 11 ani, în urma unui control medical, se descoperă că Messi are un deficit de hormon de creştere. Leo avea atunci 1,27 m, iar unii doctori îi preconizau că nu va deveni un adult mai înalt de 1,40 m. 

Tratamentul exista însă de mult timp, dar venea cu costuri şi chinuri. Injecţii zilnice în picior, seara, o bună perioadă de timp. Nici „investiţia" de 900 de dolari, lunar, în tratamentul posibilului viitor bun fotbalist nu erau de neglijat. 

Messi ajunsese la 13 ani, dar nici Newell's Old Boys, nici granzii de la River Plate, care aflaseră şi ei de talentului lui Leo, n-au riscat. 

A făcut-o în cele din urmă Barcelona, la sugestia lui Josep Minguell, impresarul care l-a adus şi pe Maradona la clubul catalan. Au fost anunţaţi şefii echipei „blaugrana", de atunci, precum Joan Gaspart şi Anton Parera, şi, în primul rând, Carles Rexach, care pe atunci avea rol de scouter la Barcelona. 

Adus la Barcelona pentru o perioadă de probe, alături de tatăl său şi impresar, Messi a impresionat la primele meciuri, dar decizia a întârziat câteva zile. Probabil costul tratamentului său ridica anumite impedimente. 

În cele din urmă, Rexach şi-a dat seama că Messi e un jucător care nu rebuie ratat, iar povestea primului contract, semnat pe un şerveţel, e binecunoscută. „Eram la masă la un restaurant. Am luat un şerveţel şi am scris: <Eu, Carles Rexach, în prezenţa tatălui şi agentului jucătorului îmi asum responsabilitatea termenilor menţionaţi în contractul lui Lionel Messi, în ciuda opoziţiei din interiorul clubului>“, a povestit după ani Rexach.

Barcelona a început să plătească tratamentul, Messi şi-a luat injecţiile în picior (există relatări în presa mondială că şi le făcea chiar singur!), iar colaborarea a devenit una extrem de favorabilă pentru ambele părţi. 

În câţiva ani, Messi a ajuns, de la 1,47 m cu cât venise la Barcelona, la 13 ani, la 1,65 m, dar şi un fotbalist uriaş. Acum, adult, are 1,69 m, înălţimea medie a unui argentinian. 

Leo n-a uitat însă ajutorul dat de clubul catalan, la momentul potrivit, şi de aceea de multe ori a refuzat oferte colosale, de la alte grupări de top. „Datorez enorm acestui club care mi-a oferit şansa să joc aici şi care a avut grijă de mine", a spus Messi, în urmă cu câţiva ani. 

Ajuns în postura de singurul jucător cu patru „Baloane de Aur" (consecutive), urmaşul lui Maradona şi poate peste "El Pibe D'Oro“, cel mai bun fotbalist al tuturor timpurilor, în viziunea multor specialişti, argentinianul n-a uitat de unde şi cum a plecat. 

A înfiinţat şi o fundaţie care-i poartă numele şi care sprijină accesul la educaţie şi servcii de sănătate pentru copii vulnerabili. 

În 2009, când toată lumea era cu ochii pe un „El Clasico“, Messi a reuşit o dublă în poarta rivalei Real Madrid şi şi-a ridicat tricoul, dezvăluind un mesaj (foto), un tribut pentru lupta cu sindromul „Fragile X" (sau sindromul Martin-Bell). Este vorba despre o afecţiune genetică, de retard mintal, cea mai cunoscută cauza a tulburărilor mentale moştenite, iar Messi tocmai îşi petrecuse o parte din timp, în săptămânile dinaintea derby-ului, cu mai mulţi copii afectaţi de această gravă boală.  

„Ştiu cât de important este să ţi se dea o mână de ajutor la momentul potrivit. În copilărie am am perioade dificile din cauza problemelor hormonale. Dacă n-aş fi fost ajutat, n-aş fi putut să-mi îndeplinesc visurile

Leo Messi

atacant Barcelona şi naţionala Argentinei 

Ce este deficitul de hormon de crestere (DHC) 

Deficitul de hormon de crestere (DHC) este o afecţiune în care organismul copilului nu produce hormon de creştere în cantităţi suficiente, ceea ce are drept consecinta retardul de crestere. Deficitul de hormon de crestere poate fi prezent la nastere, sau poate apare în orice moment pe parcursul copilăriei. Hormonii de creştere sunt produşi în mod natural de glanda pituitară de la baza creierului, dar nivelul producerii lor scade odata cu înaintarea în vârstă. Dacă deficitul de hormoni de creştere este prezent de la naştere şi nu este tratat, persoana respectivă poate avea ulterior probleme cu dinţii, vederea, pielea şi o imunitate scăzută, iar adultul va rămâne mic, ca statură, cu înălţimi între 122 şi 165 cm.

Citeşte şi 

VIDEO Petr Cech, fotbalistul cu două vieţi. Portarul lui Chelsea e norocos că trăieşte, după ce, în 2006, a suferit o accidentare cumplită

Portarul naţionalei Cehiei şi al lui Chelsea s-a născut a doua oară, după ce, în 2006, a fost la un pas de moarte din cauza unei teribile fracturi de craniu provocate de un adversar în timpul unui meci de campionat.

VIDEO După ce a învins de două ori cancerul, Eric Abidal e titular la Monaco şi vrea să meargă cu Franţa la Mondiale

Pentru Eric Abidal, viaţa s-a schimbat radical în 2011. Niciodată nu s-a gândit că va avea cancer, dar boala nu te alege după salariu, rasă, suflet sau ocupaţie.

VIDEO Povestea lui Ali Daei, atacantul care a „driblat“ moartea şi a devenit cel mai bun marcator din istoria fotbalului

Pele, Maradona, Messi şi Cristiano Ronaldo. Iată jucătorii care îşi dispută, într-o luptă permanentă şi fără învingător, titlul de „Cel mai bun jucător din istoria fotbalului“. Deasupra lor însă, într-o altă ierarhie, stă un iranian, Ali Daei, cu o poveste teribilă. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite