„Dictatorul“ Iordănescu: culisele refuzului său de a semna până acum prelungirea contractului cu federația
0Edward Iordănescu s-a dovedit a fi nu doar un selecționer de succes, dar și un negociator abil. Care a știut să valorifice, la maxim, avantajul pe care și l-a creat prin calificarea naționalei pentru Euro 2024.
După acest rezultat, s-au inversat rolurile în negocierile pentru semnarea unui nou acord, care să intre în vigoare după turneul final. Pe scurt, Iordănescu a preluat rolul „Dictatorului“. Dovadă și faptul că s-a făcut fix ce a vrut el. Adică, nu s-a semnat până acum niciun contract. Asta deși, încă din luna februarie, federația a tot încercat să-l strângă cu ușa pe selecționer, dându-i niște mesaje prin mass-media. „Contractul lui Edi ar fi bine să-l definitivăm până când ajungem la Campionatul European. Noi ne gândim la Edi. În caz că ne va refuza, trebuie să avem (n.r. - varianta de rezervă), pentru că fotbalul merge mai depare şi cu mine, şi fără mine, nu e niciun fel de problemă“, a spus Mihai Stoichiță (șeful Comisiei Tehnice), acum patru luni. Și alți oameni din cadrul FRF au tot repetat astfel de mesaje. Degeaba însă!
Cu o zi înaintea amicalului de aseară cu Bulgaria, Edward Iordănescu a venit în fața presei și a lămurit lucrurile: „Ce se va întâmpla, zilele următoare, raportat la contractul meu vă spun cu sinceritate că nu stăpânesc. Am fost întrebat dacă mi-aş dori o provocare la un club european. Ce antrenor român nu şi-ar dori asta? Şi am spus că e un pas firesc, pentru asta muncesc, dar prioritate pentru mine rămâne pregătirea turneului final. Îmi doresc să continui cu echipa naţională, alături de grupul frumos pe care îl avem, cu încredere şi entuziasm, însă nu depinde doar de mine“.
Declarațiile lui Iordănescu au nevoie de „traducere“, așa cum se întâmplă mai mereu în fotbalul nostru. Pentru că suntem campioni mondiali la un capitol: stăpânim la perfecție arta de a vorbi mult, fără a spune lucrurilor pe nume!
Un selecționer inteligent
Așadar, concret, ce vrea Edward Iordănescu? În primul rând, așa cum e și firesc, el vrea să vadă cum se va comporta echipa națională la Euro 2024. Pentru că, dacă tricolorii vor fi ciuca bătăilor în Germania, se pierd capitalul de simpatie și încrederea câștigate de selecționer, dar și entuziasmul jucătorilor din vestiar. Așadar, vom avea, în mare măsură, „rețeta eșecului“ pentru următoarea campanie, cea din Liga Națiunilor. Aici, România e în Liga C2, alături de Kosovo, Cipru și Lituania, Meciurile se vor juca, între septembrie și noiembrie 2024, tricolorii având obiectiv promovarea în Liga B. Dar nu acest obiectiv e cel care îl îngrijorează, în primul rând, pe Edward Iordănescu, ci altul, mult mai important. Vorbim despre calificarea pentru Mondialul din 2026 din SUA, Canada și Mexic.
Așteptarea care durează de 26 de ani...
Edward Iordănescu, un tip inteligent, știe și el că următoarea mare campanie, pentru CM 2026, va fi „altă mâncare de pește“, comparativ cu preliminariile Euro 2024. Și Mihai Stoica, oficialul celor de la FCSB, a spus acest lucru, prezent în studioul Orange Sport: „Dacă în noul contract propus de FRF sunt 4 ani condiţionaţi de o calificare la Mondial, aia e problemă. E greu să te califici! La European e greu să nu te califici, cu tot respectul!“.
Și Meme știe ce spune! România lipsește de 26 de ani de la turneele finale de Cupa Mondială. Și la următoarea ediție, șansele de calificare vor fi mici, deși numărul echipelor participante crește, în premieră, de la 32 la 48. Pentru Europa însă, această creștere va fi mică. În 2022, în Qatar, au fost 13 naționale europene, iar în 2026, în SUA, Mexic și Canada vor fi 16 locuri alocate UEFA. 12 naționale vor obține calificarea prin intermediul preliminariilor tradiționale, câștigând locul 1 în grupă. Alte 4 echipe vor obține biletele pentru CM 2026 prin intermediul meciurilor de baraj la care vor participa 16 naționale!
Poate pleca pe cai mari
Când vedem acest tablou, realizăm de ce Edward Iordănescu așteaptă să vadă ce va face România la Campionatul European pentru a lua o decizie în ceea ce privește viitorul său profesional.
Dacă naționala va lăsa o impresie bună la turneul final, entuziasmul și încrederea existente în jurul primei reprezentative vor fi intacte. Drept urmare, pot fi valorificate, atât în campania din Liga Națiunilor, cât și în cea de calificare pentru CM 2026.
Dacă însă România se va întoarce șifonată din Germania, atunci selecționerul ar prefera o încheiere a mandatului său. Pentru că ar părăsi naționala după o calificare, ar lăsa ușa deschisă pentru o revenire peste ani, iar acum ar reuși să-și valorifice cota bună, semnând un contract bănos cu o echipă de club.
Cu precizarea că nici la națională nu o duce rău Edward Iordănescu! Contractul său actual îi asigură 20.000 de euro pe lună. Și a încasat și o primă de 200.000 de euro pentru calificarea la Euro 2024.
Burleanu speră în continuare
Deși selecționerul a tot amânat semnarea noului acord cu FRF, șeful de la „Casa Fotbalului“ insistă că situația se poate schimba înainte de startul Campionatului European.
„Suntem în acest obiectiv ca, până la plecarea în Germania, să semnăm acest contract. Au fost mai multe discuții, sunt mai multe clauze noi în ceea ce privește durata, dar și alte beneficii pentru că e un antrenor care a avut succes. Mingea e în terenul lui, așteptăm răspunsul și acordul lui. Ceea ce pot să vă spun e că e un contract diferit, pe o perioadă mai lungă. Perioada de contract, de 4 ani, n-a fost pusă sub semnul întrebării de Edi Iordănescu. E un obiectiv pe care ni l-am asumat, și noi, și el. Până la plecare (n.r. – la Euro 2024), să știm dacă putem continua cu Edi și după turneul final. În același timp, suntem pregătiți pentru orice. Am clarificat și declarația cu privire la preluarea unui club european și a spus că a fost scoasă din context“, a spus Răzvan Burleanu, cu câteva ore înaintea amicalului de aseară, cu Bulgaria (0-0).
*Mihai Stoichiță, șeful Comisiei Tehnice, în februarie: Noi am hotărât să mergem înainte cu Edi. Pentru mine, următorul pas e o calificare la Cupa Mondială.
*Nicolae Stanciu, căpitan România, la conferința de luni: Atât eu, cât şi colegii mei, ne dorim ca selecționerul să rămână alături de noi după turneul final din Germania. Ne dorim să existe o înţelegere între Mister şi federaţie, pentru că avem nevoie de continuitate.
Când și unde joacă România la Euro 2024, în grupa E
*17 iunie: ROMÂNIA – Ucraina (Munchen, 16.00), Belgia – Slovacia (Frankfurt, 19.00)
*21 iunie: Slovacia – Ucraina (Dusseldorf, 16.00)
*22 iunie: Belgia – ROMÂNIA (Koln, 22.00)
*26 iunie: Slovacia – ROMÂNIA (Frankfurt, 19.00), Ucraina – Belgia (Stuttgart, 19.00)
Se califică în faza optimilor de finală primele două clasate din fiecare grupă, plus cele mai bune patru locuri trei din toate cele șase grupe Euro 2024.
Pro TV, Pro Arena și platforma VOYO transmit Campionatul European din Germania. Echipa de comentatori va fi formată din Cristian Pintea, Ion Alexandru, Mihai Dedu și Andrei Grecu.