Demolatorul: cum a stricat Reghecampf cota antrenorilor români în 265 de zile şi ce premiere negative a bifat la Riad
0
Ce au construit Balaci, Iordănescu şi Olăroiu, în decursul anilor, „Reghe“ a distrus în aproximativ nouă luni. Reacţiile ziariştilor arabi după concedierea românului de la Al-Hilal reflectă imaginea proastă pe care fostul stelist a lăsat-o în urma sa.
„Demolatorul“ e titlul care s-ar potrivi rolului pe care l-a jucat Laurenţiu Reghecampf, cât a stat în Arabia Saudită (26 mai 2014 - 15 februarie 2015).
Pe lângă faptul că şi-a stricat propria cotă, dând un rateu la Al-Hilal, tehnicianul de 39 de ani le-a făcut şi un mare deserviciu antrenorilor din România. Ilie Balaci a fost un deschizător de drumuri pentru conaţionalii săi în zona Golfului Persic, Anghel Iordănescu le-a rămas în amintirea fanilor lui Al-Hilal ca fiind ultimul antrenor cu care s-a câştigat Liga Campionilor Asiei, iar pe vremea lui Cosmin Olăroiu şi Mirel Rădoi, suporterii celui mai mare club din Arabia Saudită mergeau la stadioane purtând bannere pe care scria: „Noi iubim România datorită lui Cosmin şi Rădoi“.
Ce au construit aceşti oameni în decursul anilor, „Reghe“ a stricat în vreo nouă luni. Pe scurt: a promis marea cu sarea în momentul instalării, pentru ca apoi să rateze toate obiectivele, familia lui să se înjure cu fanii pe reţelele de socializare, suporterii să-i ceară demisia, iar jurnaliştii să-l catalogheze drept „al doilea cel mai slab antrenor din istoria lui Al-Hilal, după olandezul Aaad de Mos“.
Încearcă să arunce vina pe alţii
Duminică seară, site-ul oficial al formaţiei din Riad a anunţat concedierea lui Reghecampf din funcţie. Imediat, într-o declaraţie dată pentru „Fanatik“, fostul stelist a încercat să-şi explice eşecul aruncând pisica în curtea altora. „Din păcate, există unele probleme la club care mă depăşesc şi care trebuie să fie rezolvate de conducere şi de jucători“, a spus „Reghe“.
El a încercat să insinueze că Al-Hilal are probleme financiare şi că restanţele existente către fotbalişti ar fi motivul pentru care n-a câştigat nimic la cel mai mare club din Arabia Saudită.
În realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Al-Hilal dispune de resurse financiare şi, drept dovadă, tocmai l-a adus pe grecul Samaras de la West Bromwich şi, în plus, şi-a permis să-l concedieze pe „Reghe“. Această mutare presupune achitarea clauzei de reziliere (variază între 1,5 şi 2,7 milioane de dolari potrivit diferitelor surse) şi angajarea unui alt tehnician pe alt salariu.
Într-adevăr, la club există restanţe financiare, dar acest lucru nu reprezintă o premieră, ci cu astfel de probleme s-au confruntat şi Balaci, Iordănescu sau Olăroiu. În general, în fotbalul din Arabia Saudită nu sunt banii care se învârt în Emirate şi în Qatar, însă cluburile îşi respectă mereu obligaţiile financiare faţă de angajaţi, chiar dacă mai sunt şi întârzieri.
„Un antrenor slab şi plângăcios“
Imaginea proastă pe care „Reghe“ a lăsat-o în Arabia Saudită e reflectată şi de comentariile apărute în presa locală, după concedierea românului.
Editorialistul ziarului „Al-Yaum“, Radwan Ghadanfar, l-a descris pe fostul stelist ca fiind „un antrenor care s-a spălat pe mâini după fiecare înfrângere, spunând că jocul colectiv funcţionează şi de vină pentru lipsă de rezultate sunt erorile individuale şi ocaziile ratate de jucători“.
Ahmad Rashid de la „Al-Jazirah“ a fost şi mai dur la adresa lui Reghecampf: „Suferinţa lui Al-Hilal e cauzată şi de problema antrenorului, care n-a ştiut să profite de susţinerea totală pe care a avut-o din partea conducerii clubului“.
Editorialistul de la „Al-Jazirah“ a concluzionat: „<<Reghe>> a ştiut doar să dea din gură, a avut doar un discurs impresionant. În schimb, atunci când a trebuit să şi arate prin jocul echipei ceea ce a promis, românul n-a putut câştiga încrederea fanilor. N-a fost în stare să remedieze carenţele din jocul echipei şi tot ce a făcut a fost să se plângă întruna de ocaziile ratate de jucători sau de faptul că aceştia nu bat bine fazele fixe“.
Îi va fi greu să revină în zona arabă
Dincolo de faptul că a stricat imaginea antrenorilor români în zonă, „Reghe“ va avea şi o problemă personală din cauza eşecului de la Al-Hilal.
Fiind cel mai iubit club din zona arabă, nu doar din Arabia Saudită, Al-Hilal poate fi o rampă de lansare pentru un antrenor. Exemplul Olăroiu e elocvent în acest sens: el şi-a început cariera în Asia la Al-Hilal, a luat trei trofee într-un sezon şi jumătate şi, ulterior, a devenit cel mai bine cotat antrenor din zona Golfului Persic.
Prin comparaţie, Mircea Rednic, la prima sa experienţă în zonă arabă, în 2004, a semnat cu Al-Nassr Riad. A pierdut un derby cu 0-6, a fost concediat după meci şi, de atunci, n-a mai ajuns în Orientul Mijlociu.
Singurul concediat Pe lângă faptul că e primul tehnician român care pleacă de la Al-Hilal fără vreun trofeu, Reghecampf e şi primul antrenor care e dat afară de la echipă. Balaci şi Iordănescu şi-au dus contractele la bun sfârşit, în timp ce Olăroiu a fost pus pe liber de federaţie, nu de club, întrucât a aruncat un tricou pe care era împrimat chipul unui prinţ important din Arabia Saudită.
Ce au făcut ceilalţi antrenori români care au fost la Al-Hilal
*Ilie Balaci (1997-1998, 2000-2001 şi 2002-2003)
Cupa Campionilor Ţărilor din Golful Persic şi titlul (1997-1998)
Cupa Cupelor Ţărilor Arabe şi Supercupa Asiei (2000-2001)
Cupa Coroanei Prinţului (2002-2003)
*Anghel Iordănescu (1999-2000)
Liga Campionilor Asiei şi Cupa Coroanei Prinţului
*Cosmin Olăroiu (1 iulie 2007 – 28 februarie 2009)
Titlul (2007-2008) şi Cupa Coroanei Prinţului (2007-2008 şi 2008-2009)
CITEŞTE ŞI:
*Erou la Steaua României, zero la cea a arabilor: zece motive pentru care Reghecampf a eşuat la Al-Hilal
*Reghecampf a vorbit după concedierea de la Al-Hilal: cum explică eşecul său la Riad. Dragomir îl plânge de milă
*Oficial: „Reghe“, out. Al-Hilal a anunţat concedierea românului pe site. Noul antrenor e tot român, dar interimar