De ce îl critică Usmanov, cel mai bogat miliardar rus, pe Arsene Wenger

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arsene Wenger FOTO AP

Alişer Usmanov, cel mai bogat miliardar rus şi unul dintre acţionarii principali ai lui Arsenal, l-a criticat dur în ultimele zile pe Arsene Wenger, tehnicianul aflat la cârma „tunarilor“ de 18 ani.

Arsenal se califică cu regularitate în primăvara Ligii Campionilor, dar n-ajunge prea departe. În această seară, cu un egal la Londra cu Borussia Dortmund (sau indiferent de rezultat, dacă celălalt meci din grupă se încheie la egalitate), Arsenal e în optimi. Pentru a 15-a oară consecutiv. Dar optimile au însemnat, în ultimii patru ani, şi capătul final al drumului londonezilor.

Imaginea triumfului din Cupa Angliei (mai 2014), o picătură de succes după nouă ani de secetă, a fost estompată deja de parcursul din campionat, unde „tunarii“ tocmai au bifat cel mai prost start din ultimii 32 de ani (locul 8, cu doar 17 puncte în 12 etape ). 

Arsene Wenger (65 de ani) este un veritabil rege „Midas“ pentru Arsenal, obişnuit să crească jucători tineri, vânduţi ulterior profitabil, londonezii fiind printre puţinele echipe din Premier League pe plus la capitolul financiar. 

Până la un punct, strategia a funcţionat, dar francezul aflat din 1996 pe banca echipei are tot mai mulţi contestatari. Nu doar din rândul suporterilor de peluză, ci şi dintre cei de la loje. Cel mai important? Alişer Usmanov. 

„Îl admir pe Arsene pentru că are principii. Dar principiile aduc un anume tip de restricţii. Iar restricţiile înseamnă posibilităţi pierdute“, a început, filozofic, miliardarul rus, într-un interviu acordat pentru „Daily Mail“. „De aceea, câteodată, antrenori fără principii devin antrenori de echipe mari. Iar unii tehnicieni cu principii pierd pentru că anumite poziţii din echipă sunt vacante, din cauza unor vederi personale, etice sau morale“, a mai spus Usmanov. 

„Şi pe o bătrânică poate să cadă acoperişul“

„Profesorului“ Wenger, un adept al fotbalului spectacol, i se reproşează că, în ultimii doi ani, în locul unor transferuri pe posturile deficitare (fundaşi centrali şi mijlocaşi defensivi) a investit în jucători ofensivi (precum Ozil – 53 de milioane de euro, Alexis Sanchez – 40 de milioane de euro, sau Welbeck – 21 de milioane de euro). Meciul cu Anderlecht, din etapa trecută a Ligii Campionilor, a fost o mostră clară despre cum să conduci cu 3-0 şi să închei apoi 3-3

Iar rezultatele dezamăgitoare din ultima perioadă au redeschis discuţia unei eventuale demiteri a celui mai longeviv antrenor în funcţie din fotbalul european. Ce spune Usmanov? „Arsene e un geniu, dar şi el face greşeli. Iar cu vârsta, e tot mai greu să-ţi recunoşti şi să-ţi accepţi greşelile. Avem o vorbă în Rusia – până şi pe o bătrânică poate să cadă acoperişul“. Din păcate pentru rusul Usmanov, deciziile decisive la Arsenal îi aparţin unui american. 

Cine e Usmanov

Alişer Usmanov (61 de ani) este cel mai bogat rus, fiind un magnat de origine uzbecă. Are o avere de 18,5 miliarde de dolari (15 miliarde de euro), potrivit Forbes. Este proprietarul unui conglomerat industrial rus, grupul Metalloinvest, al operatorului de telefonie mobilă Megaphon, deţinător de acţiuni la Facebook, posturi tv, portaluri de comerţ online, etc. La Arsenal a început să investească din 2007, iar în acest moment este al doilea acţionar (30%), după majoritarul (american) Stan Kroenke (66%).

Citeşte şi 

VIDEO O Ligă demenţială: Arsenal a avut 3-0, dar n-a învins. Juve, condusă cu 2-1, dar victorioasă. Rezultate şi clasamente

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite