Cum se calculează coeficientul FIFA, care a făcut posibil ca modesta Naţională a României să fie peste Spania, Olanda, Italia sau Franţa
0România urcă pe locul 7 în clasamentul FIFA, poziţie pe care nu s-a mai aflat de 17 ani. Ce stă în spatele acestei ştiri.
Vestea că România a urcat până pe locul 7 în clasamentul FIFA a ridicat multe sprâncene. Chiar asta să fie valoarea naţionalei noastre sau e vorba de o conjunctură favorabilă?
Este cea mai bună clasare a ”tricolorilor” în această ierarhie din ultimii 17 ani şi 8 luni. Ultima dată când România s-a mai aflat pe 7 a fost în decembrie 1997, într-o perioadă de glorie a Generaţiei de Aur, care se califica en-fanfare la CM 1998!
Clasamentul actual este condus în continuare de Argentina, urmată de Belgia şi Germania. Înaintea României (1166 de puncte), se mai clasează Columbia, Brazilia şi Portugalia. După România, naţionale de superclasă, precum Anglia (locul 8), Spania (11), Olanda (12), Italia (16) sau Franţa (23)!
"Sincer, nu cred că valoarea României e de locul 7 în lume, e vorba de o conjunctură favorabilă", a reacţionat Mircea Lucescu, evident surprins.
Cum a ajuns România până pe locul 7? În primul rând, naţionala lui Anghel Iordănescu a evitat să joace amicale cu echipe naţionale puternice. Totul a pornit undeva în prima parte a anului 2014, atunci când site-ul de statistică football-rankings.info ar fi informat Federaţia Română de Fotbal de faptul că evitarea partidelor de verificare i-ar putea aduce naţionalei noastre un avantaj colosal în campania viitoare, cea pentru Mondialul din Rusia, de peste trei ani. „Le-am spus să nu mai joace meciuri amicale. Surprinzător, mi-au ascultat sfatul”, a postat administratorul site-ului respectiv.
Astfel, în timp ce România s-a limitat să joace doar oficialele din preliminariile Euro 2016, celelalte naţionale de top s-au confruntat între ele în amicale de foc, pierzând puncte preţioase în clasamentul FIFA. Privind în spate în ultimul an, găsim trei date disponibile în calendarul forului mondial în care România a spus „pas” unor posibile confruntări de verificare.
Practic, singurul amical jucat de tricolori în această perioadă a fost cel cu Danemarca din noiembrie, contractat de FRF înainte ca Răzvan Burleanu să ia decizia de a-i feri pe tricolori de asemenea dispute. Bineînţeles, cele trei partide disputate în februarie 2015 de naţionala divizionară a lui Iordănescu (cu Bulgaria, Moldova şi o echipă de club din Georgia) n-au punctat în clasamentul FIFA.
Parcursul bun din preliminariile EURO a permis României să urce în ierarhia FIFA şi să fie cap de serie la tragerea la sorţi de la Sankt Petersburg, pentru preliminariile Cupei Mondiale.
Multă lume se întreabă însă cum se calculează punctajul în clasamentul FIFA, iar răspunsul a venit prin intermediul paginii de Facebook a echipei naţionale a României
Punctajul unei naţionale se calculează pe o perioadă de patru ani prin adunarea:
- mediei de puncte în meciurile din ultimele 12 luni
- mediei de puncte în meciurile mai vechi de 12 luni (care se depreciază anual prin înmulţirea cu 0.5, 0.3, respectiv 0.2 în cei trei ani)
Numărul de puncte (P) obţinute la un meci depinde de următorii factori/coeficienţi:
- Rezultatul meciului, victorie sau egal (R)
- Importanţa meciului, de la un simplu amical până la meciuri de Campionat Mondial (I)
- Valoarea adversarului (V)
- Confederaţia din care face parte adversarul (C)
Formula de calcul a punctajului obţinut la un meci:
P = R x I x V x C
(R) : Echipele primesc 3 puncte la victorie, un punct la egal şi zero puncte la înfrângere. În cazul unui meci decis la lovituri de departajare, câştigătoarea primeşte două puncte, iar învinsa un punct
(I) : Meci amical = 1.0; Preliminarii continentale = 2.5; Turneu final continental / Cupa Confederaţiilor = 3.0; Campionat Mondial = 4.0
(V) : Valoarea adversarului este exprimată într-un număr egal cu 200 minus locul ocupat de oponent în clasamentul FIFA (cel mai recent). Excepţie: liderului ierarhiei îi este întotdeauna desemnat coeficientul 200, iar echipelor clasate sub locul 150 le este desemnat automat coeficientul 50.
(C) : CONMEBOL = 1.0; UEFA = 0.99; AFC/CAF/OFC/CONCACAF = 0.85