Cum a ajuns necunoscuta RB Leipzig echipa momentului în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nou-promovata RasenBallsport Leipzig este liderul surpriză al primului eşalon din Germania, clasându-se înaintea granzilor Bayern München şi Borussia Dortmund, şi fiind totodată una dintre cele două formaţii neînvinse după 12 etape, alături de Hoffenheim.

 RB Leipzig, lider în 1. Bundesliga! Probabil că 99% dintre cei care ar fi citit un asemenea titlu înaintea startului sezonului s-ar fi amuzat copios. Şi totuşi, după 12 etape, echipa înfiinţată cu numai şapte ani în urmă a adunat 30 de puncte. Pentru a înţelege cum a fost posibilă o asemenea ascensiune de neconceput, trebuie să o luăm cu începutul. În urmă cu un deceniu, Dietrich Mateschitz, co-fondatorul concernului Red Bull, căuta un loc propice pentru o investiţie de proporţie în fotbalul german. Un sfat primit de la prietenul său Franz Beckenbauer l-a determinat să aleagă oraşul Leipzig. Vizat era clubul Sachsen, urmaşul fostei campioane din Republica Democrată Germană, Chemie Leipzig. Protestele fanilor şi refuzul Federaţiei Germane de Fotbal de a permite ca gruparea să-şi schimbe numele în Red Bull Leipzig au anulat afacerea. Căutările au continuat. De data aceasta au fost vizate cluburi din fosta Republica Federală Germană, FC St. Pauli din Hamburg, Fortuna Düsseldorf sau 1860 München, dar de fiecare dată afacerea a căzut în ultimul moment.

Ralf Rangnick, artizanul succesului

Mateschitz s-a reîntors în 2009 la varianta Leipzig , oraş cu o infrastructură deosebită, dar care nu mai avea o echipă de fotbal competitivă de prin 1994. De data aceasta, pe 19 mai 2009 s-a creat însă un club nou, care a primit RasenBallsport Leipzig, în traducere liberă „sporturi cu mingea pe iarbă”, o strategie pentru a respecta regulamentele federale, dar şi de a păstra în acelaşi timp iniţialele RB. Şapte membri ai companiei, în frunte cu Andreas Sadlo, numit în funcţia de preşedinte, aveau să creeze clubul cu cea mai rapidă ascensiune văzută vreodată.

Noua echipă din Leipzig şi-a început aventura în fotbalul german pe 8 august 2009, când a remizat 1-1 cu echipa secundă a celor de la CZ Jena, în prima etapă din Oberliga, cel de-al cincilea eşalon fotbalistic. În decurs de şapte ani, clubul a ajuns în postura de lider al 1. Bundesliga. Foarte mult a contat numirea lui Ralf Rangnick (58 de ani), fostul antrenor al lui Ionel Ganea la VfB Stuttgart, în funcţia de director sportiv al clubului, în 2012. Interesant e că, timp de trei ani, Rangnick a ocupat o funcţie similară şi la Red Bull Salzburg, clubul care domină fotbalul austriac de ani buni. 

În vara anului 2015, Ralf Rangnick a revenit pe banca tehnică, reuşind mult-aşteptata promovare în 1. Bundesliga la finele sezonului. Ulterior, Ralf a redevenit director sportiv, iar pe bancă a fost adus austriacul Ralph Hasenhüttl (49 de ani), ultima oară la FC Ingolstadt 04. Pentru o echipă aflată în postura de nou-promovată, Leipzig a investit o sumă colosală în transferuri. Au fost aduşi fotbalişti în valoare de 50 de milioane de euro, doar superputerile Bayern München şi Borussia Dortmund având bugete de achiziţii mai consistente. Toate aceste investiţii au dat roade. Cel mai bine cotat jucător din lot este Naby Keita, evaluat la 11 milioane de euro şi adus pe traseul Salzburg – Leipzig. De altfel, mai mulţi fotbalişti au fost transferaţi în vară direct de la echipa din Austria.

Contestaţi pe toate stadioanele din Germania

Intrarea sub egida Ligii de Fotbal din Germania, care organizează 1. Bundesliga, a obligat clubul să-şi schimbe sigla, considerată prea apropiată de cea a corporaţiei, şi să facă mult mai accesibil procesul de a deveni acţionar, conform tradiţiei germane. Până în 2015, RB Leipzig avea şapte acţionari care deţineau 51% din acţiuni, toţi fiind afiliaţi într-un fel sau altul companiei Red Bull. O dată cu accederea în eşalonul de elită, numărul a crescut la nouă, însă din aceeaşi categorie. De fapt, Red Bull nu intenţionează sub nicio formă ca vreunul dintre cluburile sale să se apropie de modelul „fan-ownership“. Din acest punct de vedere, contrastul cu Bayern sau Borussia este evident. Poate şi aşa se explică faptul că gruparea din fosta Republică Democrată Germană este contestată cam la fiecare meci. „Sunteţi un club din plastic şi nu sunteţi bineveniţi. Afară din Germania!“, este mesajul nelipsit de pe stadioane. Apogeul a fost atins în deplasarea de la Köln, când ultraşii gazdelor au blocat autocarul lui RB Leipzig şi au întârziat meciul cu 15 minute.

RB Leipzig…

 - Joacă meciurile de acasă pe stadionul Red Bull Arena, cu o capacitate de 42.000 de locuri. Un singur meci din acest sezon nu a fost sold-out

 - Are în lot 12 jucători străini, care provin din Ungaria, Austria, Grecia, SUA, Suedia, Brazilia, Danemarca şi Guineea. Rani Khedira, fratele mult mai titratului Sami Khedira, face parte din lotul echipei germane. 

 - Va juca pe 21 decembrie derby-ul campionatului, contra celor de la Bayern, în deplasare

- Nu dă niciun jucător la naţionala Germaniei. Fundaşul Marvin Commper a jucat 77 de minute într-un amical Germania-Anglia, disputat în 2008, pe când evolua la Hoffenheim

-  Îl are în poartă pe ungurul Gulacsi, înlocuitorul celebrului Kiraly între buturile naţionalei maghiare. 

25 de ani au trecut de când o grupare din fosta Republică Democrată Germană a deţinut poziţia de lider în 1. Bundesliga, precedentul club fiind Hansa Rostock, la 31.08.1991

Alte echipe de fotbal finanţate de Red Bull

Red Bull Salzburg

Fosta grupare Austria Salzburg, înfiinţată în 1933 şi preluată în 2005. Are în palmares 10 titluri, 4 Cupe ale Austriei, 3 Supercupe ale Austriei.

New York Red Bulls

Fosta grupare New York/New Jersey MetroStars, înfiinţată în 1995 şi preluată în 2006. A câştigat de cinci ori Atlantic Cup, o competiţie de importanţă secundară din Statele Unite.

Red Bull Brasil

Echipă înfiinţată în 2007 chiar de concernul austriac, care joacă în Campeonato Paulista şi este o pepinieră de jucători brazilieni tineri pentru grupările din Salzburg, Leipzig şi New York.

Red Bull Ghana

Echipă creată în 2008 şi desfiinţată în 2014. A fost gândită ca o pepinieră de jucători africani pentru Red Bull Salzburg, dar nu şi-a atins scopul.
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite