I se spune „Mini-Mourinho“. Cine e antrenorul care a răsturnat scara valorilor fotbalul european

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Julian Nagelsmann

Julian Nagelsmann (29 de ani), cel mai tânăr antrenor din istoria campionatului german, este neînvins în actuala stagiune, după ce a reuşit să impună o filozofie de joc revoluţionară la Hoffenheim, motiv pentru care e comparat deja cu tehnicianul lui Manchester United.

27 octombrie 2015. TSG 1899 Hoffenheim comunica sec că antrenorul echipei pentru sezonul 2016-2017 va fi Julian Nagelsmann. Un cvasianonim de 28 de ani, fără nicio experienţă ca antrenor principal la o echipă de seniori. Anunţul a fost cu atât mai surprinzător cu cât a venit la o zi după numirea unui antrenor cu experienţă, Huub Stevens (62 de ani), care-l înlocuise la rândul său pe Markus Gisdol (46 de ani).

10 februarie 2016. Stevens s-a retras, invocând probleme de sănătate, aşa că cei din conducerea lui Hoffenheim au oficializat mai repede numirea lui Nagelsmann, născut la 23 iulie 1987, care a devenit cel mai tânăr tehnician din istoria campionatului german. „Este o provocare imensă, îngreunată de poziţia din clasament. Abia aştept să lucrez cu echipa şi să le dau jucătorilor un suflu nou“, a declarat atunci Julian Nagelsmann. 

După 20 de etape, Hoffenheim ocupa penultimul loc, 17, în Bundesliga, cu 14 puncte. „O nebunie!“ sau „Un simplu exerciţiu de marketing“ erau titlurile publicate a doua zi de presa germană. Însă, cu Nagelsmann pe bancă, Hoffenheim a mers „ceas“. Cu Julian pe bancă, nemţii au disputat 25 de partide, reuşind să câştige 13, întregistrând alte 6 remize şi tot atâtea înfrângeri. Echipa a terminat stagiunea trecută pe locul 15, cu 37 de puncte, iar în actuala ediţie se clasează pe ultima treaptă a podiumului, după 10 etape, cu 5 victorii şi 5 egaluri. Ultima ispravă? Un egal cu campioana Bayern, chiar la München. Acum, Nagelsmann este supranumit deja „Mini-Mourinho“, iar ziariştii scriu că în curând Hoffenheim va deveni un club mult prea mic pentru el.

Obligat să se retragă acum opt ani

De unde a apărut însă acest Julian Nagelsmann? Acum fix opt ani, Nagelsmann, un fundaş central promiţător de la FC Augsburg II, care mai jucase şi la juniorii lui 1860 München, era nevoit să-şi încheie prematur cariera din cauza unei accidentări la genunchi. „Pentru o vreme nu am mai vrut să am nimic de-a face cu fotbalul“, povestea ulterior Nagelsmann. Actualul tehnician al Borussiei Dortmund, Thomas Tuchel (43 de ani), a fost cel care l-a salvat. Pe atunci antrenor la FC Augsburg II, Tuchel a simţit potenţialul lui Nagelsmann şi l-a rugat pe acesta să-i monitorizeze adversarii. „Aşa am luat contact cu lumea antrenoratului. Am învăţat foarte multe de la el“, a povestit ulterior Julian. A preluat apoi una din grupele de juniori de la FC Augsburg, după care a trecut la 1860 München U17, iar ulterior la 1899 Hoffenheim U17.

„Sunt ca un bucătar, inventez noi reţete“

De aici a fost preluat de Frank Kramer, care l-a numit secund la echipa mare în sezonul 2012-2013. Ulterior a preluat echipa U19 a clubului, cu care a câştigat titlul în 2014. Acesta a fost momentul în care patronul Dietmar Hopp şi-a dat seama că are o nestemată în curtea sa. Iar prin anunţul din 27 octombrie 2015 s-a asigurat că Nagelsmann nu va pleca la Bayern München, care i-a oferit postul de antrenor al echipei U17. Un pariu care s-a dovedit câştigător.

Întrebat de un ziarist cine este modelul lui, Nagelsmann nu s-a referit în niciun caz la cel cu care este comparat: „Îmi place pressing-ul lui Ralf Rangnick (n.r: antrenorul care se clasează pe locul 2 în Bundesliga cu RB Leipzig), felul în care joacă Villarreal şi modul de lucru cu tinerii a lui Arsène Wenger“. Cel mai tânăr antrenor din istoria campionatului german are însă propria filozofie: sistemul de joc se schimbă în funcţie de adversar. „Sunt ca un bucătar. Inventez noi reţete, le bag la cuptor şi văd ce iese“, a explicat tehnicianul.

Titlu câştigat în Georgia de un antrenor de 25 de ani

Echipa din oraşul natal al lui Stalin, Dila Gori, a câştigat în sezonul 2014-2015 primul său titlu din istorie avându-l pe bancă pe Uca Sosiaşvili, un tehnician născut la 26 iulie 1989. Fost portar mediocru în adolescenţă, Sosiaşvili s-a apucat de antrenorat încă de la vârsta de 19 ani, în fotbalul juvenil. Dar şansa i-a surâs relativ repede, astfel că la 23 de ani a ajuns să pregătească echipa de seniori Samtredia, în divizia secundă georgiană. Şase luni mai târziu a ajuns în capitală, fiind chemat de cei de la Dinamo Tbilisi, care i-au dat mână echipa a doua, pe care a dus-o până pe ultima treaptă a podiumului în divizia secundă. Performanţă care i-a deschis uşile către prima ligă, fiind angajat de Dila Gori în vara lui 2014. A urmat un sezon perfect, la capătul căruia Dila a câştigat primul său titlu din istorie. El nu este însă singurul tehnician care reuşeşte să devină campion până la împlinirea vârstei de 30 de ani. Cu siguranţă, Sosiaşvili ar fi reuşit să intre în Cartea Recordurilor dacă n-ar fi existat cazul lui Dane John Rodgaard. În 1977, reprezentanţii celui mai vechi club din Feroe, TB Tvoroyri, au hotărât să-i dea echipa pe mână lui Rodgaard, care n-avea decât 22 de ani şi era campionul ţării la şah. Şi culmea, şahistul a reuşit să câştige campionatul! 

Tot 22 de ani avea şi fostul internaţional islandez Ríkhardur Jónsson, când a câştigat titlul cu Íþróttabandalag Akraness, în 1951, din postura de antrenor-jucător. Un alt caz deosebit este cel al maghiarului Lippo Hertzka, care a început să activeze ca antrenor-jucător la Real Sociedad când avea 19 de ani, iar în 1932, la 28 de ani, a câştigat primul titlu din istoria celor de la Real Madrid, fără să cunoască înfrângerea. Englezul Bob Houghton a câştigat primul său titlu cu Malmö în 1974, cu doar câteva luni înainte de a împlini 27 de ani. În Ţara Galilor, un alt englez, Nigel Adkins, a câştigat titlul în 1994, cu Bangor City, la vârsta de 29 de ani, tot din postura de antrenor-jucător.


În România, cel mai tânăr a fost Ted Dumitru

Dumitru Teodorescu, zis şi Ted Dumitru, este cel mai tânăr antrenor din istoria primei ligi fotbalistice a României. În 1964, la numai 25 de ani, el prelua banca tehnică a echipei Universitatea Craiova. El a cunoscut însă consacrarea pe tărâm african, unde a activat din 1980 şi până în 2006. Dumitru, care a fost şi selecţioner în Zambia, Africa de Sud, Namibia şi Zwaziland, este unul dintre puţinii tehnicieni care au condus cei trei granzi din Africa de Sud: Kaizer Chiefs, Mamelodi Sundowns şi Orlando Pirates.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite