Cu victorie la Miami, Sorana Cîrstea s-a implicat direct în cel mai important proces din istoria tenisului
0Sorana Cîrstea (34 de ani, 101 WTA) și Gabriela Ruse (27 de ani, 102 WTA) s-au calificat marți seară în turul secund al turneului WTA 1.000 de la Miami.

După evoluția bună de la Indian Wells, unde a ratat minge de meci în fața Emmei Navarro (23 de ani, 10 WTA), Sorana a dispus în Florida de o adversară mai bine clasată, italianca Elisabetta Cocciaretto (24 de ani, 82 WTA), scor 6-3, 7-6 (5), după un meci de o oră și 49 de minute. În turul următor, rivală îi va fi o sportivă din SUA, Danielle Collins (31 de ani, 15 WTA). Scorul în disputele directe este 2-0 pentru Collins, pe zgura de la Roma, în 2018, și pe hardul de la Miami, în 2024. Sorana nu i-a luat niciun set.
La rândul său, Elena Gabriela Ruse a trecut, după două ore și 21 de minute de joc, de rusoaica Polina Kudermetova (21 de ani, 56 WTA), scor 6-1, 6-7 (5), 6-2. În turul secund, pe Gabi o așteaptă poloneza Magdalena Frech (27 de ani, 27 WTA). Cele două s-au mai înfruntat de două ori în circuit. O dată a câștigat Frech, la Praga, în 2022 (2-0 la seturi), iar în 2022, la Sydney, a învins românca, 2-1 la seturi.
Pentru accederea în turul secund pe tabloul principal, fiecare dintre cele două românce au adunat 35.260$ și 35 de puncte în clasamentul mondial WTA.
Sorana acuză sistemul
Aflată în ceea ce ar putea fi ultimul sezon al carierei, Sorana Cîrstea se pregătește de viața de după tenis și se implică în acțiuni sindicale.
Asociația Jucătorilor Profesioniști de Tenis (PTPA) a intentat un proces împotriva principalelor foruri conducătoare ale tenisului (ATP, WTA, ITF și ITIA), acuzând un sistem corupt, ilegal și abuziv. Sorana Cîrstea e unul dintre cele mai sonore nume care au semnat actele depuse în justiție. Novak Djokovic nu se regăsește pe lista semnatarilor, deși sârbul a fost printre inițiatorii demers.
Tenisul mondial ar putea fi scena unui „război” fără precedent între jucători și forurile conducătoare. Asociația Jucătorilor Profesioniști de Tenis (PTPA) a decis să dea în judecată ATP, WTA, ITF și ITIA (Agenția de Integritate a Tenisului), acuzând „abuzuri sistemice, practici anticoncurențiale și un dispreț total față de bunăstarea jucătorilor, care persistă de decenii”.
Conform jurnaliștilor de la The Guardian, actele plângerii care a ajuns în instanțe din Statele Unite, Regatul Unit și Uniunea European au fost semnate de 12 foști și actuali jucători. Printre numele apărute pe listă se regăsește și cel al Soranei Cîrstea.
Alături de sportiva noastră, printre semnatarii petiției s-au mai numărat Nick Kyrgios, Vasek Pospisil (co-fondatorul PTPA, alături de Novak Djokovic), Anastasia Rodionova, Nicole Melichar Martinez, Saisai Zheng, John Patrick Smith, Noah Rubin, Aldila Sutjiadi, Varvara Gracheva, Tennys Sandgren și Reilly Opelka.
Comunicatul emis de PTPA privind procesul intentat WTA, ATP, ITF și ITIA:
„După ani de eforturi de bună-credință pentru a reforma tenisul profesionist, Asociația Jucătorilor Profesioniști de Tenis (PTPA) a intentat un proces istoric. Astăzi, PTPA, alături de peste o mulțime de jucători profesioniști de tenis și în numele întregii comunități a jucătorilor, împreună cu renumita firmă internațională de avocatură Weil, Gotshal & Manges LLP, a depus o serie de procese în Statele Unite, Regatul Unit și Uniunea Europeană împotriva organismelor de conducere ale tenisului: Asociația Tenismenilor Profesioniști (ATP), Asociația Feminină de Tenis (WTA), Federația Internațională de Tenis (ITF) și Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA). Aceste procese expun abuzuri sistemice, practici anticoncurențiale și un dispreț total față de bunăstarea jucătorilor, care persistă de decenii”.
Ahmad Nassar, directorul executiv al PTPA, a avut un mesaj dur împotriva celor care conduc tenisul profesionist: „Tenisul este în ruină. În spatele imaginii strălucitoare promovate de pârâții din acest proces, jucătorii sunt prinși într-un sistem nedrept care le exploatează talentul, le reduce veniturile și le periclitează sănătatea și siguranța. Am epuizat toate opțiunile de reformă prin dialog, iar organismele de conducere nu ne-au lăsat altă alegere decât să cerem socoteală în instanță. Rezolvarea acestor probleme sistemice nu este despre a distruge tenisul, ci despre a-l salva pentru generațiile viitoare de jucători și fani".
De ce nu a semnat „Nole”
În textul detaliat care va ajunge pe masa judecătorilor, PTPA susține că organele de conducere ale tenisului au suprimat în mod sistematic concurența, au manipulat structurile de premii în bani și au impus sisteme restrictive de clasament, care îi împiedică pe jucători să caute câștiguri alternative. Asociația înființată de Novak Djokovic și Vasek Pospisil în 2019 acuză și ITIA de încălcarea drepturilor jucătorilor prin practici invazive anti-doping și anticorupție.
Novak Djokovic nu se află printre semnatari, dar se pare că sârbul a decis astfel dintr-un motiv foarte bine întemeiat. El se numără printre inițiatorii acestui demers fără precedent în istoria tenisului, dar The Athletic scris că nu a dorit să semneze plângerea pentru ca această luptă să nu fie văzută ca una doar a lui cu forurile conducătoare ale tenisului.
Nole ar fi dorit inițial să semneze, dar a decis că e mai bina să stea în umbră, considerând că doar așa întreaga acțiune poate fi concepută de opinia publică drept una a tuturor jucătorilor împotriva organizațiilor care controlează tenisul. Dacă Djokovic ar fi semnat acele hârtii, toată lumea ar fi vorbit despre un război între el și entitățile care conduc „sportul alb”, iar ceilalți inițiatori ar fi fost ignorați.
.