CORUPŢIE ÎN F1 102 luni de închisoare pentru bancherul mituit de Ecclestone

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gerhard Gribkowsky * Foto: Reuters
Gerhard Gribkowsky * Foto: Reuters

Fostul bancher Gerhard Gribkowsky a fost condamnat, astăzi, la opt ani şi jumătate de închisoare pentru faptul că a primit 44 de milioane de doalari mită de la administratorul drepturilor comerciale ale Formulei 1, Bernie Ecclestone.

Gribkowsky, fost şef al Diviziei Risc a băncii de stat BayernLB, a fost găsit vinovat de corupţie, de abuz de încredere faţă de angajatorul său şi de evaziune fiscală de către Înalta Curte din Munchen.

Parchetul ceruse, miercuri dimineaţă, zece ani şi jumătate de închisoare pentru Gribkowsky, dar judecătorii i-au promis inculpatului o pedeapsă maximă de nouă ani dacă va colabora.

După un an şi jumătate de detenţie preventivă şi opt luni de proces, Gribkowsky a recunoscut, miercurea trecută, că a primit în 2006 şi 2007 de la Ecclestone 44 de milioane de dolari pentru a convinge banca la care era angajat să accepte vânzarea cotei de 48 la sută din drepturile comerciale ale Formulei 1 deţinute către fondul de investiţii britanic CVC Partners.

"Este adevărat în esenţă", a declarat Gribkowsky, în faţa completului de judecată, cu privire la acuzaţiile potrivit cărora a primit bani pentru că a aranjat vânzarea cotei de acţiuni aflate în proprietatea băncii germane.

Cel mai important om din Formula 1 a compărut în procesul lui Gribkowsky ca martor, în noiembrie 2011. În faţa judecătorului, Ecclestone a recunoscut că i-a dat bani lui Gribkowsky, dar nu ca mită, ci pentru că bancherul l-ar fi şantajat cu false dezvăluiri către fiscul britanic privind neplata unor taxe.

Sentinţa de miercuri ar putea să-i pună pe procurorii din Munchen pe urmele lui Ecclestone. Surse apropiate acestui dosar susţin că autorităţile germane ar urmări mai degrabă încheierea unei înţelegeri financiare decât un lung şi costisitor proces cu omul de afaceri britanic în vârstă de 81 de ani.

BayernLB a intrat în posesia acţiunilor după falimentul din 2002 al grupului media patronat de Leo Kirch, care deţinea drepturile comerciale ale Marelui Circ. Banca a încercat să vândă acţiunile la cel mai bun preţ pentru a recupera cât mai mult din suma cu care a creditat grupul Kirch. Valoarea tranzacţiei cu CVC Partners, finalizată în noiembrie 2005, a fost de 839 de milioane de dolari.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite