„Câte puncte are România?”. Cum arată problemele din manualul de matematică lansat de Federaţia Română de Fotbal
0Federaţia Română de Fotbal a lansat, la Cluj-Napoca, un manual de matematică pentru clasele primare, proiect prin care îşi propune combaterea abandonului şcolar.
Cu ocazia meciului România-Spania, Federaţia Română de Fotbal şi Editura NICULESCU anunţă lansarea unui manual auxiliar de matematică, parte din programul naţional ”Federaţia Română de Fotbal susţine educaţia”.
Campania îşi propune să aducă împreună autorităţi, profesori, elevi şi fotbalişti pentru a combate o problemă ce are urmări grave asupra educaţiei copiilor – abandonul şcolar. În contextul în care tot mai mulţi pedagogi şi părinţi sunt îngrijoraţi de programa şcolară, ce devine tot mai greu de asimilat de către copii, Federaţia Română de Fotbal contribuie la o abordare a educaţiei prin fotbal. Ambasadori ai acestei iniţiative, jucătorii echipei naţionale calificată la Euro 2016 poartă tricouri cu formule matematice ale căror rezultate reprezintă numerele de pe tricourile lor de joc. Astfel se marchează lansarea acestui program, înaintea meciului dintre România şi Spania. Manualul auxiliar va putea fi achiziţionat de catre părinţi si profesori din toamna anului 2016. Un prototip va fi valabil în această primăvară.
Claudiu Keşeru susţine iniţiativa printr-un video dedicat ce va rula în această seară pe stadionul din Cluj-Napoca, la partida România-Spania, prima din istorie a echipei naţionale de fotbal pe Cluj Arena.
“Fotbalul şi matematica nu se exclud. Trebuie să privim sportul şi educaţia ca fiind nu doar complementare, ci elemente fundamentale integrate în procesul de formare şi desăvârşire al copiilor. Ne dorim să avem generaţii sănătoase şi inteligente, elevi care ating performanţa prin instrumente adaptate pasiunilor. Prin acest proiect, copiii vor învăţa noţiunile de bază ale fotbalului şi vor avea o oportunitate în premieră în ţara noastră - aceea de a descoperi matematica printr-un mod de abordare atractiv”, declară preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu.
Propunerea a fost salutată şi adoptată de Editura NICULESCU. Reprezentantul Editurii, Andrei Niculescu, despre noul manual auxiliar ce va fi disponibil din toamna acestui an: ”Ne-am propus, pentru început pentru clasa a IV-a, sǎ înlocuim textele oarecum convenţionale ale problemelor de matematicǎ prin ceva nou, surprinzǎtor şi mult mai atractiv pentru aceastǎ vȃrstǎ. Cǎci, în fond, dacǎ Steve Jobs a avut îndrǎzneala sǎ cearǎ proiectanţilor sǎ conceapǎ un telefon cu un singur buton, sfidȃnd convenţiile, de ce n-am cere şi noi vedetelor din fotbalul naţional sǎ devină ambasadori ai matematicii şi ai şcolii în general? Sper ca demersul nostru sǎ aibǎ viaţǎ, sǎ bucure inimile şi minţile celor mici şi sǎ stimuleze victoria pentru echipa noastrǎ naţionalǎ la Europenele din acest an.”
Iniţiativa a pornit ca urmare a faptului că România se află în topul ţărilor cu cea mai mare rată de abandon şcolar din Uniunea Europeană, aceasta fiind în 2014 de 18% (conform unui studiu Eurostat 2014). De asemenea, există o tendinţă generală de asociere a sportului, în special a fotbalului, cu neglijarea îndatoririlor şcolare de către elevi. În paralel, programa şcolară propune o abordare rigidă a disciplinelor, sportul fiind perceput ca o activitate secundară şi nu foarte importantă în raport cu altele.
Exemple de probleme:
1. Bogdan Stancu şi Florin Andone au înscris 28 de goluri în acest sezon. Andone a marcat cu 9 de goluri mai multe ca Stancu. Câte goluri a înscris Andone? Dar Stancu?
2. Pe parcursul câtorva meciuri, Claudiu Keşeru, Gabriel Torje şi Răzvan Raţ au alergat, împreună, 50 de kilometri. Torje a alergat cu 9 km mai mult decât Raţ şi cu 5 mai mulţi decât Keşeru. Află câţi kilometri a alergat fiecare dintre cei trei „tricolori”.
3. România a obţinut până acum 4 victorii şi două remize în grupa de calificare pentru Campionatul Mondial. Dacă o victorie înseamnă 3 puncte, iar o remiză numai un punct, câte puncte are România până acum?