Barajul pentru calificarea la Cupa Mondială din 2022, două meciuri de „care pe care“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE / Robert Ghement
FOTO EPA-EFE / Robert Ghement

Pentru accesul la Cupa Mondială, ocupantele locului 2 din grupele preliminare vor avea de disputat două partide de foc, doar trei dintre ele urmând să primească biletul pentru Qatar

După un parcurs ireproşabil, Germania şi Danemarca sunt deja la Cupa Mondială (21 noiembrie - 18 decembrie 2022). Alte opt formaţii vor afla în acest weekend dacă vor primi biletul pentru competiţia de anul viitor. Pentru ultimele trei locuri calificabile, lupta continuă însă şi la finalul lunii martie 2022, când va avea loc barajul în care vor fi angrenate 12 selecţionate europene. Barajul are loc de fapt în două runde, sunt două partide eliminatorii la finalul cărora se vor cunoaşte ultimele trei naţionale care vor ajunge în Qatar. În prima rundă, care va avea loc pe 24 sau 25 martie, vor juca 12 echipe, 10 fiind locurile secunde din grupele preliminare, iar două, câştigătoare de Liga Naţiunilor care nu s-au calificat direct la Campionatul Mondial sau care nu sunt pe locul doi în grupa lor.

Semifinale şi finale, într-o singură manşă

Din cele 10 formaţii de pe locul doi, primele şase, în funcţie de punctele obţinute în grupă în meciurile cu echipele de pe locurile 1-5, vor fi gazde pentru prima rundă a barajului, celelalte patru care vin de pe poziţiile secunde plus cele două câştigătoare de Liga Naţiunilor urmând să fie oaspeţi. Învingătorii vor disputa, tot într-o singură manşă, trei adevărate finale (28 sau 29 martie 2022), locul de desfăşurare urmând a fi tras la sorţi pe 26 noiembrie, dată când se va afla atât împerecherea pentru primul baraj, cât şi potenţialii adversari pentru barajul final şi unde se va disputa acesta.

Dac[ va reuşi până la urmă să se califice, mai mult ca sigur, România nu va fi cap de serie, aşadar va disputa primul meci în deplasare (ca, de altfel, cel mai probabil, şi Cehia, Norvegia, Ucraina, Austria sau Ţara Galilor), potrivit calculelor de la acest moment putând întâlni Portugalia, Elveţia, Scoţia, Spania, Polonia sau Croaţia. Dacă învingem în prima confruntare, vom da în runda finală peste câştigătoarea dintr-o partidă care pune faţă în faţă un cap de serie şi o echipă din locurile 7-12 în topul pentru baraj.

Hagi vrea să joace cu Scoţia

Fotbaliştii români şi-au făcut deja calcule legate de prima echipă pe care o vor întâlni în barajul pentru turneul final. Ianis Hagi, jucătorul lui Rangers, a avut o alegere previzibilă. „Ţinând cont cu ce naţionale poţi să joci, clar că ţi-ai dori un meci cu Scoţia sau cu Elveţia. Faci calcule, e normal, eşti implicat sută la sută în această campanie, e normal să te gândeşti cine va fi. Dacă vom evolua contra Scoţiei, va fi un meci interesant, pentru că şi ei au o echipă foarte bună, jucători tineri care vin din urmă şi care sunt foarte talentaţi”, a precizat mijlocaşul naţionalei. Basarab Panduru ar prefera şi el Scoţia, celelalte posibile adversare părându-i mult peste posibilităţile formaţiei antrenate de Mirel Rădoi. „La baraj trecem la un nivel intermediar. Nu mai avem echipe de opt-zece ori mai valoroase. Adică nu întâlnim un adversar ca Germania. Serbia ar fi un adversar greu, Suedia, Elveţia, la fel. Polonia e de asemenea complicată. Scoţia, aici cred că avem şanse. Fizic, ne rup în două, dar nu mi-ar fi frică de ei! Cu Portugalia e imposibil, mai degrabă ai şanse cu Serbia decât cu ei. Croaţia – greu, Cehia, la fel. Nu e rău să fim optimişti, dar trebuie să fim şi realişti. Să vedem care dintre acestea termină pe doi, oricum sunt meciuri foarte grele!”, a comentat la Telekom Sport fostul mijlocaş al selecţionatei „tricolore”.

Brazilia, cu un picior la CM

Dintre echipele din America de Sud, patru merg direct la Cupa Mondială, a 5-a trebuind să joace un meci de baraj cu o reprezentantă a unei alte confederaţii pentru a ajunge în Qatar. În acest moment, Brazilia şi Argentina ocupă primele locuri, la mare distanţă de urmăritoare, pentru celelalte două poziţii care califică direct luptându-se Ecuador, Columbia, Uruguay şi Chile. 

În Africa, încă în faza grupelor

În Africa, în acest moment, 40 de echipe se luptă în 10 grupe pentru primul loc, poziţie care le asigură prezenţa la baraj, câştigătoarele, cinci selecţionate, urmând să prindă biletul pentru Cupa Mondială. Favorite pentru calificare la baraj sunt Algeria, Tunisia, Nigeria, Uganda, Burkina Faso, Camerun, Mali, Egipt, Senegal, Africa de Sud, Maroc, Ghana şi Tanzania.

Mexic, favorita Americii de Nord

În zona care cuprinde America de Nord şi Centrală există o singură grupă finală de calificare din care trei echipe vor merge mai departe, iar cea de pe poziţia a patra va trebui să joace un meci de baraj pentru a ajunge în Qatar. Mexicul e singura formaţie care pare că şi-a securizat deja participarea, pentru celelalte locuri duelându-se Statele Unite, Canada şi Panama.

În Asia, 12 echipe, pe 4 locuri

Cu Australia printre echipele care se luptă pentru cele 4 locuri care asigură participarea la Cupa Mondială, preliminariile sunt în plină desfăşurare în Asia. S-au detaşat deja de restul selecţionatelor Arabia Saudită, Australia, Iran şi Coreea de Sud. În Qatar ar mai putea ajunge Japonia, Oman sau Liban, dar nu înainte de a disputa un meci de baraj.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite