Cel mai negru scenariu: România riscă suprapunerea valului 4 cu valul 5 al pandemiei
0Rata mică de vaccinare ne face extrem de vulnerabili la un nou val de infecţii cu SARS-CoV-2, în condiţiile în care n-am scăpat nici măcar de cel în curs. Specialiştii estimează că, pentru noi, prăpădul abia urmează. Fie alegi între a răci vaccinat, fie alegi să mori nevaccinat, atrage atenţia prof.dr. Emanoil Ceauşu, medic primar de boli infecţioase. În occident deja se instalează valul 5 al pandemiei.
Românii nu au pur şi simplu cum să evite un nou val de pandemie, cel de-al cincilea, în condiţiile în care rata de vaccinare în rândul persoanelor eligibile abia depăşeşte 40%, a avertizat ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila. „Presiunea e uriaşă, acest val 4 nu a trecut şi mesajul nu poate fi acela că ne putem relaxa cu toţii. Nu vreau să sperii pe nimeni, dar azi suntem la 43% rată de vaccinare pentru cei de peste 12 ani. Cu această rată suntem clar expuşi unui viitor val pandemic, Noi putem să ne punem speranţe că o să se termine odată cu valul 4, dar vă spun că nu o să se termine în România. La 43% rată de vaccinare nu are cum, nici la 60%”, a precizat ministrul.
În acest context, oficialul a îndemnat din nou populaţia să se vaccineze. „Din ce vedem azi şi în Occident, putem trage nişte concluzii. Se pare că toţi vom fi imunizaţi, într-un fel sau altul, pe cale naturală, o soluţie nedorită, pentru că e după trecerea printr-o boală total imprevizibilă, ori prin vaccinare, o soluţie mai convenabilă şi corectă medical”, a adăugat ministrul.
„Când s-a introdus Certificatul verde au fost cozi la vaccinare“
Dacă nu vom înţelege să ne vaccinăm anti-COVID, valul 5 care a început să se manifeste în vestul Europei va fi în curând şi în România şi se va suprapune peste cel deja existent, agravând şi mai mult situaţia.
„Uitaţi-vă ce este în vestul Europei în care sunt vaccinaţi peste 80%, valul 5 începe să se manifeste. Sunt 50.000 de noi îmbolnăviri în Germania. La noi întotdeauna valul a ajuns cam cu 3-4 săptămâni mai târziu decât în Vest. Diferenţa ar fi că la ei valul 5 este la persoanele vaccinate majoritar, prea puţin la cele nevaccinate, pentru că nu prea mai sunt. La noi va fi la cele nevaccinate în primul rând şi o parte din cele vaccinate, diferenţa fiind că cele nevaccinate vor ajunge în spital, iar persoanele vaccinate vor face forme uşoare şi stau acasă”, a explicat prof.dr. Emanoil Ceauşu, medic primar de boli infecţioase.
Ceea ce înseamnă practic că nu vom mai distinge un val de altul. „Va mai scădea numărul de cazuri, iar în decembrie, posibil, va începe din nou să crească din cauza valului 5”, a avertizat acesta.
Vaccinarea este esenţială, a punctat el: „Trebuie accelerată neapărat. S-ar putea ca introducerea Certificatului verde să accelereze vaccinarea, aşa cum a fost peste tot în Vest. Când s-a introdus Certificatul verde, au fost cozi la vaccinare. Şi-a dovedit utilitatea peste tot pe unde a fost introdus”. Iar restricţiile care sunt impuse deja, respectiv distanţare şi purtatul măştii, să se respecte, mai spune medicul infecţionist.
Trei măsuri care ar trebui luate în toate ţările
Ţările occidentale se pregătesc intens pentru valul 5.
„Spre exemplu, responsabilii crizei sanitare din Israel spuneau că trebuie luate toate măsurile pentru ca să nu repete greşeala de după valul 3, când s-au relaxat şi au sărbătorit cumva ieşirea şi s-au trezit în valul 4. Şi atunci, au spus că pentru un probabil val 5 trebuie să ia trei măsuri care ar trebui luate de fapt în toate ţările: continuarea vaccinării – adică administrarea celei de-a treia doze la o populaţie vaccinată cu două doze în proporţie de peste 80% la ei – implementarea cu stricteţe a Certificatului verde şi de întărirea sistemului de sănătate”, a punctat conf.dr. Emilian Popovici, medic primar epidemiolog, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie (SRE). Aşa gândesc nişte responsabili care sunt chiar responsabili, adaugă vicepreşedintele SRE.
Potrivit lui Emilian Popovici, România se află acum într-o fază de platou de care ar trebui să profite ca să încline balanţa către ieşirea din dezastru. „Din 18 octombrie a început o scădere a numărului bazal de reproducere – dacă este peste 1 arată că epidemia e în creştere, sub 1, că epidemia e în scădere – şi acum el este sub 1, suntem pe la 0,86. Dar asta nu înseamnă că problema este rezolvată. Pentru că rămânem în acel balans între tendinţa virusului de a infecta şi dorinţa noastră de a stăpâni această tendinţă. Redeschiderea şcolilor va avea un impact asupra infecţiei, dar depinde de noi cum respectăm măsurile recomandate şi depinde de autorităţi ce măsuri vor mai propune ca să menţinem această pantă descendentă. Iar din partea politicienilor trebuie hotărâre în implementarea Certificatului verde”, a recomandat specialistul.
Dacă nu se va continua această pantă descendentă, riscăm să trecem din valul 4 în valul 5, a avertizat vicepreşedintele SRE. „Pentru că avem un procent redus de populaţie vaccinată, comparativ cu alte ţări. Şi marea problemă este că şi în ţările vaccinate oamenii se infectează, pentru că vaccinul nu protejează integral faţă de infecţie, dar protejează aproape integral faţă de formele grave. Şi eu tot dau acest exemplu cu Singapore: la 4 milioane şi jumătate de locuitori, au ajuns să aibă 2.800 de infectări pe zi. La o populaţie ca a României ar însemna 10.000 de infectări pe zi. Dar 98% din infecţii sunt asimptomatice şi uşoare”, mai spune Emilian Popovici.
Aşa că avem două variante: fie alegi între a răci vaccinat, fie alegi să mori nevaccinat, conchide epidemiologul: „Ce alegi, aceea culegi”.
Cum e la alţii
Autorităţile din Germania au anunţat că, în ultimele 24 de ore, au fost depistate 50.000 de cazuri suplimentare de infecţie cu SARS-CoV-2, număr-record. Numărul de decese în 24 de ore a crescut joi la 235. Creşterea este pusă pe proporţia relativ scăzută de vaccinare – 67% în rândul populaţiei eligibile.
„Pandemia s-a propagat din nou într-o manieră dramatică”, a deplâns purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel, făcând apel la autorităţile sanitare regionale competente să ia noi măsuri pentru a ţine situaţia sub control. Totodată, presiunea este în creştere asupra spitalelor. De luni, Berlinul va interzice persoanelor nevaccinate accesul în restaurantele fără terase, baruri, săli de sport şi saloane de coafură. Accesul în aceste locuri publice nu va mai fi permis cu un test negativ dacă posesorii nu sunt vaccinaţi sau nu pot dovedi că au trecut prin boală.
Îngrijorare în SUA
Şi în SUA numărul infectărilor este în creştere. Vermont şi California, două dintre statele americane care au rate de vaccinare de circa 70% din totalul locuitorilor, se confruntă cu o recrudescenţă a cazurilor, una dintre explicaţii fiind că imunitatea prin vaccin începe să dispară. În Vermont, miercuri, numărul cazurilor din ultimele 7 zile ajunsese la 2.203, cu 53% mai mult decât în săptămâna anterioară. Cele mai mari rate de infecţie sunt înregistrate la cei nevaccinaţi. De asemenea, ratele de infecţie în rândul persoanelor tinere (20-30 de ani) şi ale copiilor au contribuit şi ele la cea mai recentă creştere. Un alt stat care cunoaşte o explozie a infecţiilor cu coronavirus este California, unde 61,9% din populaţie este inoculată cu două doze, iar 75,5% a primit cel puţin un vaccin, conform datelor „New York Times“. De duminică, rata de cazuri la 7 zile în California a fost de 113,4 cazuri la suta de mii de locuitori, mult mai mare decât cele 72,7 cazuri raportate în Texas şi mai mult decât dublul ratei de 50,1 înregistrate în Florida. Ali H. Mokdad, profesor la Universitatea din Washington, a explicat că statele care au înregistrat focare mari în timpul verii se descurcă mai bine în prezent, deoarece combinaţia dintre infecţii şi vaccinări a făcut ca mai puţini oameni să aibă riscul de a contracta virusul.
Guvernul Slovaciei, ţară care la rândul ei a înregistrat 13.657 de infectări, un nou record de la începutul pandemiei de coronavirus, a anunţat că nu va mai plăti salariile angajaţilor care nu s-au vaccinat împotriva COVID-19, nu au trecut prin boală sau nu au test PCR negativ.
OMS: Rămânem fără seringi pentru vaccinuri
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că în anul viitor ar putea exista un deficit de unu până la două miliarde de seringi necesare pentru efectuarea vaccinurilor împotriva COVID-19. Acest lucru ar putea afecta imunizarea de rutină, iar acele nu ar mai fi suficient de sigure pentru a fi folosite, informează Reuters. „Am putea avea o penurie globală de seringi pentru imunizare, ceea ce ar putea duce la probleme grave, cum ar fi încetinirea eforturilor de imunizare şi probleme de securitate”, a declarat experta OMS Lisa Hedman. În jur de 6,8 miliarde de vaccinuri anti-COVID-19 au fost administrate la nivel global, aproape dublu faţă de numărul vaccinurilor de rutină.