„Arde“ iarba: Excluderea ruşilor de la Wimbledon poate avea o consecinţă devastatoare
0Excluderea sportivilor din Rusia şi Belarus de la Wimbledon (27 iunie – 10 iulie) a creat un scandal uriaş. În cele două circuite, s-a creat o „ruptură“ între jucători, iar ATP şi WTA ameninţă că vor lăsa Grand Slam-ul londonez fără puncte în acest an!
Trăim într-o lume în care virusul SARS-CoV-2 a creat o pandemie, însă, paradoxal, cea mai gravă boală cu care ne confruntăm nu e COVID-19, ci discriminarea!
Cândva, ea se manifesta din motive rasiale. Acum, în 2022, ea s-a dezvoltat în alte direcţii. La fel de periculoase. De aceea, am ajuns să trăim, în debutul anului, episodul halucinant al excluderii unui sportiv, Novak Djokovici, de la un eveniment sportiv în baza opţiunii sale pentru... vaccinare!
Iar acum ne confruntăm cu o altă situaţie controversată: excluderea unor sportivi de la Wimbledon 2022 pe baza naţionalităţii lor. Vorbim despre jucătorii din Rusia şi Belarus ale căror înscrieri vor fi respinse de organizatori, din cauza invadării Ucrainei. Ce-i drept, de această dată, totul e într-o zonă gri. Şi, când citim părerile celor implicaţi în cele două tabere, vedem că, parţial, fiecare are dreptate, în anumite privinţe.
Nadal: „E ceva greşit aici“
Dacă sportivii ucraineni, dărâmaţi emoţional, consideră perfect justificată excluderea ruşilor şi bieloruşilor de la Wimbledon, în schimb, există o altă tabără, destul de numeroasă, care nu înţelege logica acestei hotărâri. Bineînţeles, din ea fac parte, în primul rând, cei afectaţi de decizia britanicilor.
„Dacă mă întrebaţi dacă sunt de acord cu decizia organizatorilor de la Wimbledon sau dacă le înţeleg raţionamentul după ce am participat la o discuţie privată cu ei, nu, nu le înţeleg raţionamentul. N-are sens ce spun ei. Nu voi susţine niciodată războiul. Nu voi susţine niciodată violenţa. Nu voi găsi niciodată justificări pentru asta. Asta e tot ce pot spune, în acest moment“, a declarat Victoria Azarenka (Belarus, 32 de ani, 17 WTA), cu două semifinale la All-England Club, în 2011 şi 2012.
Iar dacă Azarenka, fiind din Belarus, poate fi acuzată de subiectivism, în schimb, acest argument nu stă în picioare în cazul altor nume mari, care critică decizia organizatorilor de la Wimbledon.
„Nu sunt de acord ca jucătorii să fie interzişi. Am înţeles că ruşii şi bieloruşii pot juca, dacă semnează o declaraţie că sunt împotriva războiului şi împotriva regimului rus. Nu sunt sigur cât de confortabil m-aş simţi dacă s-ar întâmpla ceva cu unul dintre jucători sau cu familiile lor (n.r. - ca urmare a semnării declaraţiei). Nu cred că există un răspuns corect în această poveste“, a spus britanicul Andy Murray (34 de ani, 78 ATP), fost lider mondial.
Iar Rafael Nadal (Spania, 35 de ani, 4 ATP) a oferit, în stilul său caracteristic, un răspuns cât se poate de diplomatic cu care să deranjeze cât mai puţin: „E nedrept pentru colegii mei din Rusia şi Belarus. Ei n-au nicio vină pentru ce se întâmplă în acest moment cu războiul. Să vedem ce se întâmplă în următoarele săptămâni şi să vedem dacă noi, din postura de jucători, va trebui să luăm atitudine. E ceva greşit aici. Când un guvern impune ceva, trebuie să te supui regulilor. În acest caz, guverul n-a dat decât o recomandare, iar cei de la Wimbledon au ales cea mai drastică opţiune, fără să fie forţaţi de nimeni. Pe de altă parte, ceea ce se întâmplă în tenis n-are nicio importanţă, când vedem atât de mulţi oameni murind şi suferind şi când vedem situaţia groaznică din Ucraina“.
S-a luat o decizie politică, una foarte grea. Nu cred că trebuie să-i judecăm pe sportivii ruşi doar pentru că sunt din această ţară. Mi-e milă, pentru că nu e uşor să ţi se ia steagul din faţa numelui, într-un sport individual. Simona Halep 21 WTA E important să nu permitem sportului să fie folosit pentru a promova regimul Rusiei. Am avut de luat o decizie dificilă, însă nu credem că alta ar fi fost mai potrivită. Ian Hewitt preşedintele turneului Wimbledon
Ce urmează: Sunt trei opţiuni pe masă
În acest moment, interzicerea sportivilor din Rusia şi Belarus la Wimbledon 2022 e bătută în cuie. Motiv pentru care unii jucători din cele două ţări se pregătesc să atace decizia la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne. Aşadar, o variantă ar fi ca acest for să anuleze hotărârea organizatorilor. Britanicii, la rândul lor, au lăsat o „portiţă“ deschisă pentru a-şi schimba hotărârea, spunând că, dacă războiul va înceta până la startul turneului, atunci ruşii şi bieloruşii vor fi acceptaţi pe tabloul competiţiei. În fine, o a treia variantă ar arunca în aer competiţia pentru toată lumea! Pentru că ATP şi WTA, care au atacat vehement excluderea sportivilor pe baza naţionalităţii lor, iau în calcul anularea punctelor aferente Wimbledon-ului! Dacă s-ar întâmpla aşa ceva, am asista, practic, la un fiasco. Care poate să ducă la retragerea unor nume importante de la turneul londonez, care aduce câte 2.000 de puncte în contul campionilor.
CITEŞTE ŞI:
Riposta ruşilor: Pregătesc o mutare incredibilă după ce sportivii lor au fost interzişi la Wimbledon