ANALIZĂ Alegerile lui Piţurcă nasc controverse: un stranier convocat pentru „dubla“ cu Grecia a fost comparat cu un cal, iar altul are probleme mari în Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Piţurcă
Victor Piţurcă

„Adevărul“ prezintă situaţia celor 15 fotbalişti români care evoluează în Europa şi care au fost incluşi în lotul lărgit pentru barajul cu Grecia. Lotul final va fi anunţat la data de 9 noiembrie.

Lobonţ – E la cea mai în vogă echipă din Italia la ora actuală, AS Roma. În realitate însă, n-a avut nicio contribuţie la rezultatele obţinute, în condiţiile în care e eterna rezervă a lui De Sanctis (36 de ani) şi n-a bifat niciun minut în acest sezon. Nici nu e vreo surpriză, având în vedere că, din 2009, de când a ajuns la club, Lobonţ a avut doar 18 apariţii în Serie A! În meciurile cu Grecia, „Lobby“ va fi rezervă, neputând emite pretenţii în faţa lui Tătăruşanu.

Goian – Om de bază la Asteras Tripolis şi titular meci de meci la echipa de pe locul 8 în prima ligă din Grecia. Aproape sigur, va fi titular în „dubla“ din baraj la 15 şi 19 noiembrie.

Chiricheş – A comis-o în ultimul meci al lui Tottenham la golul doi al celor de la Hull City. S-a văzut, din nou, că deşi e impresionant în ceea ce priveşte plasamentul şi tehnica, Chiricheş e deficitar la jocul aerian. Una peste alta însă, fostul stelist s-a adaptat repede la Tottenham, unde joacă meci de meci, fie ca titular, fie ca rezervă introdusă pe parcursul unui meci. Va fi titular în centrul defensivei în „dubla“ cu Grecia.

Raţ – Constant şi la West Ham, aşa cum a fost de-a lungul carierei, fie că a evoluat pentru Rapid, Şahtior Doneţk sau echipa naţională. A jucat în şase din cele nouă partide din Premier League pentru West Ham. Reprezintă încă o certitudine pentru cele două partide cu elenii în care va fi titular, mai ales că Latovlevici nu traversează o formă tocmai bună.

Cociş – Prima surpriză a lui Piţurcă în lotul lărgit, în condiţiile în care nu mai fusese convocat de la acel 1-4 cu Olanda pe „Arena Naţională“, la 16 octombrie 2012. Nici atunci însă n-a bifat vreun minut, fiind rezervă. Acum evoluează în prima ligă din Ucraina la Hoverla Ujgorod, acolo unde e titular. Totuşi, includerea sa în lotul lărgit pare a fi doar o măsură de precauţie, în cazul în care vreun alt mijlocaş se va accidenta până la reunirea lotului. În concluzie, are şanse mici să prindă lotul pentru „dubla“ cu Grecia.

Lazăr – N-a fost în lot în ultimul meci al lui PAOK Salonic, miercuri, în Cupa Greciei. În general însă, e titular la echipa de pe locul 2 în prima ligă. Cu siguranţă, va fi titular şi în barajul de calificare pentru Mondialul din 2014, mai ales că Pintilii e accidentat şi are şanse minime să fie recuperat până la confruntările de la 15 şi 19 noiembrie.

Nicoliţă – Transferul de la Saint-Etienne la Nantes a fost un pas înainte pentru el din două motive. În primul rând, a început să joace, bifând deja patru apariţii în campionat (două ca titular, două ca rezervă). Apoi, Nantes stă mai bine decât Saint-Etienne în prima ligă, în acest moment, fiind pe locul 4. 

Piţurcă a fost mereu un fan al lui Nicoliţă, un muncitor pe teren, şi mijlocaşul de 28 de ani are şanse bune să fie păstrat şi în lotul final. Totuşi, Nicoliţă, apreciat de selecţioner pentru faptul că aleargă non-stop, a fost criticat în trecut pentru convocarea sa la prima reprezentativă. „Îl cheamă pentru că aleargă mult? Şi ce dacă? Şi calul aleargă mult“, a spus, ironic, Cornel Dinu.

Torje – Situaţia sa reprezintă o mare problemă pentru Piţurcă. În ultimele patru meciuri ale lui Espanyol, n-a fost nici măcar în lot, iar de când a ajuns la formaţia din Barcelona a jucat doar două meciuri. Norocul lui Torje, dacă se poate spune aşa, e faptul că Espanyol a bifat două înfrângeri şi o remiză în cele patru întâlniri în care el n-a fost în lot şi sunt şanse ca antrenorul să le dea o şansă şi altor jucători în meciurile care vor veni.

Maxim – Cel mai în formă fotbalist român din Europa la ora actuală. Are opt apariţii şi patru goluri pentru Stuttgart în Bundesliga în acest sezon. Cu siguranţă, va fi în lotul final şi doar o nouă decizie bizară a selecţionerului l-ar putea ţine rezervă în „dubla“ cu grecii.

Bucur – La 33 de ani, n-are cifre tocmai impresionante la Kuban Krasnodar: 4 goluri în 14 meciuri de campionat. Vestea bună e că două din aceste reuşite au venit, săptămâna trecută, semn că Bucur e într-o formă bună înaintea „dublei“ cu Grecia. Cu siguranţă, va fi în lot pentru play-off.

Grozav – Un alt vârf, care spre bucuria lui Piţurcă, atinge o formă bună, acum când se apropie partidele cu Grecia. Atacantul de 23 de ani a înscris, joi seară, primul său gol la Terek, în cupă, în victoria cu Neftekhimik, penultima clasată în liga a doua din Rusia. Grozav are un loc asigurat în lotul pentru play-off-ul cu Grecia. 

Keşeru – Prezenţa sa la echipa naţională e sub semnul întrebării după ce s-a accidentat, acum câteva zile într-un meci al celor de la Bastia. Totuşi, după spusele sale, se va reface până la ora jocului de la Atena.

Stancu – Având în vedere că e febleţea lui Piţurcă, nu prea mai are relevanţă ce face la Genclerbirligi, fiindcă pare că va fi titular la naţională, indiferent de forma sa. Are două goluri în opt partide pentru formaţia care ocupă locul 15 din 18 în prima ligă turcă. Ultima dată a înscris pentru Genclerbirligi, sâmbătă trecută, dând golul decisiv în victoria cu 2-1 contra celor de la Elazigspor.

Marica – A fost titular la Getafe, joi seară, în deplasarea de la Villarreal în care chiar a deschis scorul, marcând primul său gol în La Liga. A fost schimbat după 69 minute. Mai multe amânunte aici.

Marius Niculae – După experienţa neferictă în China, la Shandong Luneng, a ajuns în Ucraina, coleg cu Cociş la Hoverla Ujgorod. Are trei meciuri şi un gol în campionat pentru noua sa echipă. Sunt însă şanse mici să fie reţinut în lotul final, dacă Marica, Stancu, Keşeru, Grozav şi Bucur vor fi apţi de joc.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite