Alin Petrache: „Trebuie două ore obligatorii de sport în şcoli”
0
Proaspăt deputat, Alin Petrache va propune creşterea numărului de ore de educaţie fizică, deoarece România are un procent îngrijorător de copii supraponderali.
Fostul rugbist Alin Petrache, care a jucat de 32 de ori în naţionala „stejarilor”, a decis să-şi împartă cariera între politică şi sport. Ales deputat PSD, el spune că va rămâne şi la Federaţia Română de Rugby, unde este preşedinte onorific. Petrache a ratat de puţin chiar postul de ministru al Tineretului şi Sportului: şefii USL l-au preferat pe Nicu Bănicioiu, care are o experienţă politică mai mare.
Sunteţi dezamăgit că n-aţi prins un loc în guvernul Ponta?
Absolut deloc. Sunt prieten foarte bun cu Nicu Bănicioiu şi îl voi sprijini în toate proiectele. Contează mai puţin de pe ce poziţie faci un lucru şi mai mult să îl faci.
Deci aveţi gânduri mari...
Am intrat în politică cu gândul de a schimba ceva.
Toţi spun acelaşi lucru.
Ştiu asta. Am asistat şi eu de pe margine la ce s-a întâmplat în politica românească de când m-am întors în ţară. Dar dacă nu voiam să schimb ceva, puteam trăi liniştit în Franţa, unde am stat 11 ani.
De unde acest elan politic la un fost sportiv?
Recunosc că m-am lovit de nişte chestii care m-au marcat. Nu vreau să intru în detalii, dar am suferit mult din cauza sistemului social din România. Obişnuit cu cel din Franţa, am avut un şoc când am fost nevoit, spre exemplu, să umblu prin spitale. Nu sunt însă dintre cei care vor să pună România într-o lumină proastă. Sunt român, îmi place ţara asta şi vreau să fac ceva pentru ea.
Concret, ce proiecte aveţi?
Păi, în primul rând trebuie să punem la punct Legea Sportului. E bine că avem o lege, dar trebuie să umblăm la ea. Altfel, nu vom atrage sponsorii lângă sport, iar fără sponsori nu te poţi dezvolta. E normal ca un om care vine şi bagă un milion de euro în sport să fie scutit de, să zicem, o sută de mii de euro la impozite. Peste tot în lume e aşa. Crezi că marile companii varsă bani degeaba la cluburile din străinătate? Ca să avem rezultate peste zece sau cinsprezece ani trebuie să punem piciorul în prag acum. Multe proiecte trebuie dezvoltate prin parteneriate public-privat. Fiecare să vină cu ceva
Dar sportul nu e o prioritate pentru România. Sunt politicieni care au spus asta.
Eu zic că sportul are două coordonate. Cel de performanţă şi educaţia fizică. Poate cel de performanţă nu e o prioritate, într-un anumit context, dar cel care se face în şcoli trebuie să devină. La ce se întâmplă acum, cu o oră de sport obligatorie şi una facultativă pe săptămână, e dezastru. 35% dintre copiii români sunt supraponderali. Riscăm să ajungem o naţie de graşi şi obezi.
Câte ore de sport ar trebui să se facă pe săptămână?
Eu aş vrea cinci, dar nu se poate. Trebuie impuse însă două ore obligatorii şi una facultativă în fiecare săptămână. Apoi, trebuie dezvoltate sporturile de echipă în şcoli. Ele te educă, te apropie, te ambiţionează. Pe vremuri, exista echipa clasei, echipa liceului, campionate, cupe. Nu mai există aşa ceva decât foarte rar.
Cine e de vină?
Vina e a tuturor. Evident, sistemul a stricat această tradiţie. Am auzit şi cazuri în care profesorul de sport propunea să se facă un campionat al şcolii, iar directorul zicea nu, dar şi cazuri în care profesorul de sport îi lăsa pe copii să facă ce vor la ora lui.
Cum poate schimba Alin Petrache asta?
Nu o va schimba Alin Petrache singur. Noi vom propune şi derula nişte proiecte care trebuie să dea roade, chit că asta se va întâmpla la anul sau peste zece ani. Iniţiative de proiecte au mai fost, dar multe s-au abandonat.
Nu ţi-e teamă că intri într-un domeniu alunecos?
Eu am spus-o de la bun început. Nu vreau să fiu băgat în ciorbă cu alţii. Şi nu fac promisiuni. N-am de ce să mă compromit în politică. Sunt independent financiar, am câştigat bani frumoşi ca sportiv, sunt şi lector universitar, nu urmăresc să ajung cel mai bogat român.
E compatibilă poziţia de deputat cu cea de preşedinte al Federaţiei de Rugby?
Da, pentru că la rugby sunt onorific. Aşa e la noi la Federaţie dintotdeauna. Preşedintele nu ia niciun ban. Primul angajat e secretarul general.
La ce nivel este sportul românesc de performanţă în acest moment?
Dă mult, în comparaţie cu ce condiţii există. Şi va mai da, pentru că România are talente. Încă aducem medalii şi la Olimpiade, şi la Mondiale ori Europene, iar personal nu cred că vom ajunge niciodată să avem doar un sportiv medaliat, cum e pe la alţii. Problema însă e că se împuţinează modelele, iar dacă nu ai un model, e greu să te apleci spre sport. Trebuie să ai un idol, să visezi că o să ajungi ca el. Fiecare rezultat remarcabil generează o efervescenţă în sportul respectiv. Se înmulţesc automat practicanţii.
Naţionala de rugby?
Noi, ca naţională, suntem foarte respectaţi în lume. Avem un blazon destul de strălucitor. Nu vom putea niciodată să câştigăm Cupa Mondială, dar vom fi mereu acolo.
Revenind la politică, cum aţi dori să fiţi cunoscut: omul de sport Alin Petrache sau politicianul Alin Petrache?
Ca om de sport cred că sunt cunoscut, ca politician aş dori să fiu apreciat. Şi nu vreau să fiu unul dintre cei care a început să facă ceva, sau a vrut să facă ceva, ci unul care va face ceva.
Nu sună cam pompos?
Depinde cum vrei să interpretezi. Pentru mine sună obiectiv.