Akakpo, la meciul vieţii
0
Fotbalistul lui FC Vaslui a fost împuşcat de două ori în spate şi se află internat într-un spital din Angola, în secţia de Terapie Intensivă. Moldovenii încearcă să-l aducă în Europa pentru a-l salva. Lumea fotbalului e în stare de şoc! Teroriştii africani au atacat autocarul naţionalei Togo, care urma să participe în Cupa Africii. Bilanţul până ieri: patru morţi şi şase răniţi.
Competiţia supremă de pe continentul negru aproape că a fost uitată înainte de a începe. Tragedia de vineri putea fi evitată dacă delegaţia togoleză ar fi respectat protocolul şi ar fi luat avionul până în Angola.
„Au fost singurii care au venit cu autocarul. Regulile sunt clare: nicio echipă nu se deplasează cu autocarul. Nu ştiu de ce au procedat aşa", a spus Virgilio Santos, un oficial al Confederaţiei Africane.
Îngrozitorul eveniment a şocat şi Liga I, mai ales că printre jucătorii răniţi se află şi Serge Akakpo, fundaşul de 22 de ani al lui FC Vaslui. Acesta a fost împuşcat de două ori în spate şi a fost operat de urgenţă.
„Akakpo a fost rănit grav într-o ambuscadă, a pierdut foarte mult sânge, dar acum este în afara oricărui pericol. Rudele sale ne-au confirmat că Serge a fost supus unei intervenţii chirurgicale care a decurs foarte bine", se arată într-un comunicat al clubului vasluian.
Ieri au mai murit trei oameni
Contactat de „Adevărul", Marius Lăcătuş, antrenorul „galben-verzilor", a declarat că el şi finanţatorul Adrian Porumboiu vor încerca să-l mute pe Akakpo într-un spital din Europa, unde acesta ar putea primi îngrijiri medicale mai bune.
Tragedia a căpătat proporţii în cursul zilei de ieri, când a fost anunţat că alţi trei membri ai delegaţiei togoleze, secundul, purtătorul de cuvânt şi portarul Kodjovi Obilale (legitimat la GSI Pontivy, liga a patra franceză) au decedat şi ei la spital.
Despre ultimul, veştile sunt contradictorii. Potrivit unor surse, Obilale a murit, în timp ce alte canale media susţin că jucătorul trăieşte. Şoferul autocarului a fost ucis pe loc sub tirul gloanţelor.
Răniţii au fost transportaţi la spital sub privirile îngrozite ale coechipierilor care au izbucnit în plâns Foto: Afp

Cabinda, teritoriu paramilitar
Gruparea care a revendicat atentatul, Frontul de Eliberare al Enclavei Cabinda (FLEC), s-a format în timpul Războiului Colonial Portughez (1961-1974). În 1974, Angola şi-a câştigat independenţa faţă de Portugalia, un an mai târziu,
Cabinda declarându-se la rândul ei, prin vocea FLEC, stat independent. A urmat o invazie din partea Mişcării Populare de Eliberare a Angolei (MPLA), ajutată de militari cubanezi, în urma căreia aceasta a dobândit controlul asupra mediului urban, FLEC rămânând însă în controlul zonelor rurale.
Togo s-a retras din Cupa AFricii
Vedeta togolezilor, Emmanuel Adebayor, jucătorul lui Manchester City, a fost îngrozit de ce a păţit naţionala ţării sale.
„Sunt şocat. I‑am cărat pe cei răniţi la spital, apoi mi-am dat seama ce s-a întâmplat. Toată lumea ţipa, ne-am sunat mamele plângând la telefon. Credeam că vom muri! Nu cred că mai poate juca cineva fotbal", a declarat atacantul.
În ciuda presiunii organizatorilor, Adebayor şi colegii săi au decis să se întoarcă acasă şi să boicoteze turneul. După atacul terorist de vineri, mai multe cluburi din Anglia şi Italia au cerut ca fotbaliştii lor să abandoneze Cupa Africii şi să revină la club.
Evenimentul a pus sub semnul întrebării capacitatea Continentului Negru de a găzdui o competiţie de anvergura Cupei Mondiale, mai ales că Africa de Sud este una dintre ţările cu cel mai ridicat nivel al infracţionalităţii.
Camerun şi Coasta de Fildeş, favorite

Camerunezul Samuel Eto'o a câştigat de două ori Cupa Africii

Plasată geografic puţin mai la nord decât Africa de Sud, Angola găzduieşte timp de două săptămâni un Campionat Mondial în miniatură. La cea de-a 27-a ediţie a Cupei Africii participă cinci dintre cele şase echipe care vor reprezenta Continentul Negru la turneul final din vară, marea absentă fiind chiar gazda Mondialului. Favorite la cucerirea trofeului sunt Camerun şi Coasta de Fildeş.
În această seară, de la ora 21.00, meciul de deschidere dintre Angola şi Mali va suscita interes şi în rândul suporterilor lui Dinamo şi FC Timişoara. Mai exact, pentru mijlocaşii Ze Kalanga, respectiv Dede, convocaţi în lotul gazdelor. Acolo unde-l regăsim şi pe fostul portar al Stelei, „nebunul" Carlos Fernandes.
În schimb, mâine, de la ora 18.00, întâlnirea Coasta de Fildeş - Burkina Faso înseamnă pentru noi un duel între cei doi Kone aflaţi în proprietatea lui CFR Cluj, mijlocaşul ivorian Emmanuel, împrumutat la Internaţional Curtea de Argeş, şi atacantul Yssouf.
Patru oraşe angoleze vor găzdui cele 32 de meciuri. Capitala Luanda, dar şi Benguela, Lubango şi Cabinda. Ultima locaţie este de fapt principalul oraş dintr-o enclavă angoleză. Teritoriul, intens disputat pe plan politic, se învecinează cu Congo, cu Republica Democratică Congo (fostul Zair) şi cu Oceanul Atlantic.
Cupa Africii - curiozităţi
Este pentru prima dată când Cupa Africii poposeşte în Angola, la fel cum se va întâmpla şi la viitoarea ediţie, în 2012, cu Gabon şi Guineea Ecuatorială, coorganizatoare.
În 1957, la prima ediţie, au participat doar trei formaţii: Egipt, Sudan şi Etiopia.
Gheorghe Mărdărescu este singurul antrenor român care a cucerit Cupa Africii, cu Maroc, în 1976.