17 ani de la coșmarul Steaua - Boro. Ce fac azi Maccarone și compania. Unul dintre jucători a murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi se împlinesc 17 ani de la returul dublei dintre Steaua, aşa cum era numită atunci FCSB, şi Middlesbrough. Fanatik a realizat o analiză cu ce fac acum eroii celebrei semifinale a Cupei UEFA 2006.

Cosmin Olăroiu a condus Steaua până în semifinalele Cupei UEFA. Foto Arhivă Adevărul
Cosmin Olăroiu a condus Steaua până în semifinalele Cupei UEFA. Foto Arhivă Adevărul

Ultima preformanță a fotbalului românesc la nivel de club a fost realizată de Steaua, în 2006. Formația lui Gigi Becali ajungea în semifinalele Cupei UEFA și rata calificarea în finală contra lui Middlesbrough. După 1-0 în manşa tur, pe Stadionul Naţional, Steaua lui Cosmin Olăroiu pornea perfect manşa retur, având 2-0 în minutul 24. A urmat dezastrul, gazdele revenind prin Massimo Macarone (33), Mark Viduka (64) şi Chris Riggott (73), pentru ca atacantul italian să dea lovitura de grație în minutul 89: 4-2.

Carlos Fernandes: portarul angolez al FCSB-ului a jucat până în 2022, când s-a retras, la 42 de ani, după o ultimă aventură la G.D. Vitória de Sernache, în liga a patra din Portugalia.

George Ogăraru: retras din fotbal în 2012, la 32 de ani, fostul fundaş dreapta este în prezent managerul Centrului de Copii şi Juniori de la CSA Steaua, club care se află într-un proces pentru palmares cu FCSB.

Dorin Goian: şi-a început, în 2017, cariera de antrenor, la un an după ce s-a retras din activitatea de fotbalist, la Bucovina Rădăuţi. În prezent este antrenorul Forestei Suceava, liderul Seriei 1 din Liga 3.

Sorin Ghionea: la 10 ani de la retragerea din activitate, după o scurtă aventură la Viitorul Constanţa, fostul fundaş central deţine o şcoală de fotbal, pe care a deschis-o alături de Petre Marin.

Steaua, înainte de returul cu Middlesborough. Foto Arhivă Adevărul
Steaua, înainte de returul cu Middlesborough. Foto Arhivă Adevărul

Petre Marin: a înfiinţat o şcoală de fotbal alături de Sorin Ghionea, în timp de fiul lui, Răzvan Marin, i-a călcat pe urme şi a adunat deja 46 de selecţii în echipa naţională a României. În conflictul Steaua – FCSB, fostul fundaş stânga s-a plasat alături de echipa patronată de Gigi Becali.

Bănel Nicoliţă: s-a retras în 2022, la 37 de ani, de la CS Făurei, echipa pe care a antrenat-o şi la care a investit în jur de 300.000 de euro. Are, în prezent, o şcoală de fotbal care îi poartă numele şi este invitat permanent la Fanatik.

Mirel Rădoi: o antrenează de pe 22 ianuarie 2023 pe Al Tai, formaţie din prima ligă a Arabiei Saudite, după ce în trecut le-a pregătit pe FCSB, naţionala U21 a României, naţionala României şi Universitatea Craiova.

Sorin Paraschiv: retras în 2014, la 33 de ani, fostul mijlocaş s-a îndreptat spre zona de management şi a fost director sportiv la Voinţa Turnu Măgurele şi Academica Clinceni, iar în prezent ocupă aceeaşi funcţie la Chindia Târgovişte.

Gabriel Boștină: s-a alăturat proiectului de la CSA Steaua, unde a fost antrenor secund în perioada 2020-2022, iar din ianuarie 2023 deţine funcţie de director tehnic al clubului din Liga 2.

Oprița a ajuns antrenor la Steaua

Daniel Opriţa: a început să antreneze la scurt timp după ce s-a retras, în 2014, la 33 de ani, iar pe CV-ul său se regăsesc Metalul Reşiţa, Juventus Bucureşti, CSMŞ Reşiţa, FC Voluntari şi CS Mioveni. Este antrenorul lui CSA Steaua din iulie 2019 şi a reuşit promovarea echipei din Liga 4 până în Liga 2.

Nicolae Dică: a fost secund al lui Mirel Rădoi la FCSB şi la naţionala României, dar şi antrenor principal la SCM Piteşti, FCSB şi FC Argeş. După ce a plecat de la echipa lui Gigi Becali, în noiembrie 2022, Dică a preluat, la începutul anului, pe CS Mioveni, echipă care se află în lupta pentru evitarea retrogradării din SuperLiga, însă a demisionat după etapa a 5-a din play-out.

Florin Lovin: s-a retras în 2017, la 35 de ani, de la Astra Giurgiu şi a cochetat o perioadă cu impresariatul, printre clienţii acestuia numărându-se Denis Alibec. În prezent, fostul mijlocaş este manager general pe România al unui concern internaţional care se ocupă cu vânzarea de ghete de fotbal şi are mai multe afaceri în domeniul imobiliar.

Andrei Cristea: retras în 2022, la 38 de ani, de la CS Mioveni, fostul atacant este în prezent antrenor principal la CS FC Dinamo, în Liga 4, la echipa deţinută de Nicolae Badea.

Victoraş Iacob: după ce s-a retras din fotbal la 31 de ani, în 2012, fostul atacant a întâmpinat probleme personale şi a intrat în atenţia presei după o serie de declaraţii ciudate. A rămas alături de FCSB, iar pe contul personal de Instagram a postat fotografii de la meciurile cu West Ham şi Anderlecht, din grupele Conference League, pe care le-a vizionat de pe Arena Naţională.

Drama lui Mihai Neșu

Daniel Bălan: s-a retras în 2019, la 40 de ani, la Bucovina Rădăuţi şi a fost secundul lui Dorin Goian la Foresta Suceava. În 2021, fostul fundaş şi Gabriel Şuleru au înfiinţat o şcoală de fotbal în Suceava.

Eugen Baciu: a jucat până în 2012, când s-a retras la 32 de ani, de la FCM Bacău. După ce a agăţat ghetele în cui, fostul fundaş central a început cursurile de antrenori de la AJF Bacău şi a obţinut, în 2018, Licenţa C.

Mihai Neşu: cariera fostului fundaş stânga s-a oprit brusc, în 2011, când a suferit un grav accident la un antrenament de la FC Utrecht, în urma căruia a rămas paralizat. „Bichonul” este în prezent implicat în acţiuni caritabile, alături de fundaţia care îi poartă numele, şi a strâns 3.000.000 de euro pentru deschiderea unei clinici de recuperare a copiilor cu dizabilităţi.

De la Boro, unul mai joacă, altul a murit

Brad Jones: portarul din manşa retur a semifinalei din 2006 este singurul care este încă în activitate. La 41 de ani împliniți pe 19 martie. După ce a jucat pentru Liverpool, Derby County, Bradford City, NEC, Feyenoord şi Al-Nassr, australianul s-a întors, în 2021, în ţara natală, la Perth Glory, echipă pentru care a semnat un contract până în iulie 2023.

Mark Schwarzer: s-a retras în 2016, la 44 de ani, după ce a mai evoluat pentru Fulham, Chelsea şi Leicester City. Este analist TV pentru „Optus Sport”, un post de televiziune din Australia, şi a avut o rubrică în ziarul „The Sydney Morning Herald”.

Stuart Parnaby: a mai jucat un an la Hartlepool United, după ce a părăsit-o pe Middlesbrough în 2014. A făcut parte din staff-ul tehnic al echipelor York City şi Spennymoor Town, din liga a şasea engleză, iar în prezent este liber de contract.

Ugo Ehiogu: căpitanul lui Middlesbrough în manşa retur a semifinalei s-a retras în 2009, după ce a mai evoluat pentru Leeds United, Rangers şi Sheffield United. A fost antrenor al echipei U23 de la Tottenham din 2014 şi până pe 21 aprilie 2017, când s-a stins din viaţă în urma unui atac de cord, la numai 44 de ani.

Matthew Bates: a mai jucat pentru Norwich City, Bristol City, Bradford City şi Harlepool United înainte să se retragă la 32 de ani. Este antrenor secund la Whitby Town, echipă din liga a şasea engleză.

Franck Queudrue: s-a retras în 2013, la 34 de ani, după ce a mai jucat pentru Fulham, Birmingham City, Colchester United, Lens şi Red Star. Deţine compania „M&Q Tactique”, care se ocupă cu organizarea de evenimente sportive.

James Morrison: a plecat de la Middlesbrough la West Bromwich Albion, în 2007, echipă pentru care a jucat până în 2019, la 33 de ani. La scurt timp după retragerea a început să lucreze în staff-ul tehnic al academiei lui WBA, iar în prezent face parte din staff-ul tehnic al echipei de seniori.

Rochemback, arestat pentru lupte cu cocoși

George Boateng: a jucat până în 2013, la 37 de ani, iar după plecarea de la Middlesbrough a mai evoluat pentru Hull City, Skoda Xanthi, Nottingham Forest şi T-Team. A fost antrenor la grupele de juniori de la Blackburn Rovers şi Aston Villa, iar în 2022 a fost secundul lui Otto Addo la naţionala Ghanei. După CM 2022, Boateng a devenit analist TV la „beIN Sports”.

Fábio Rochemback: s-a retras în 2014, la 33 de ani, după ce a mai evoluat pentru Sporting, Gremio, Dalian Aerbin şi Ipiranga de Passo Fundo. A fost arestat în 2017 pentru participarea la lupte de cocoşi, iar în prezent este crescător de cai în Brazilia.

Stewart Downing: a jucat până la 36 ani, în 2021, când s-a retras de la Blackburn Rovers, după ce a mai evoluat pentru Aston Villa, Liverpool şi West Ham United. Din noiembrie 2022 este antrenor la academia lui Middlesbrough.

Jimmy Floyd Hasselbaink: s-a retras în 2008, la 36 de ani, după ce a mai jucat pentru Charlton Athletic şi Cardiff City. Şi-a început cariera de antrenor în 2011, când a fost numit antrenor secund la Nottingham Forest. Le-a mai pregătit, ca „principal”, pe Royal Antwerp, Burton Albion, QPR şi Northampton Town, iar din martie 2023 este „secundul” lui Gareth Southgate la naţionala Angliei.

Yakubu Ayegbeni: după ce a plecat de la Middlesbrough în 2007, fostul atacant a mai evoluat pentru Everton, Leicester City, Blackburn Rovers, Guangzhou R&F, Al-Rayyan, Reading, Kayserispor şi Coventry City, echipă de la care s-a retras în 2017, la 35 de ani. Participă, în prezent, la meciuri de old-boys şi este membru al proiectului FIFA Legends.

Massimo Maccarone: „călăul” roş-albaştrilor a jucat până în 2020, la 41 de ani, când s-a retras de la Carrarese, echipă din Serie C. Invitat la diverse acţiuni ale fanilor lui Dinamo, fostul atacant şi-a început cariera de antrenor în vara lui 2022, după ce a preluat echipa Ghiviborgo (Serie D).

Massimo Maccarone și golul său din minutele de final. Foto Arhivă Adevărul
Massimo Maccarone și golul său din minutele de final. Foto Arhivă Adevărul

Ray Parlour: s-a retras în 2007, la 34 de ani, după ce evoluat câteva luni la Hull City. La scurt după ce s-a retras, fostul internaţional englez şi-a început cariera ca analist TV, la „Setanta Sports”, ca mai apoi să colaboreze cu „BBC Radio” şi „Talksport”.

Chris Riggott: autorul celui de-al treilea gol al returului s-a retras, în 2012, la 32 de ani, după ce a avut mai multe probleme din cauza accidentărilor. A fost antrenor la academia lui Derby County şi s-a mutat în Las Vegas, unde în prezent lucrează la o şcoală de fotbal.

Gareth Southgate: a devenit antrenorul lui Middlesbrough în 2006, după ce s-a retras din activitate, şi a pregătit fosta adversară a FCSB-ului până în 2009. Între 2013 şi 2016, fostul fundaş a fost selecţionerul naţionalei U21 a Angliei, pentru ca mai apoi să devină selecţionerul Angliei, funcție pe care o deţine şi în prezent. Pe 6 iunie 2021, selecţionata Albionului a jucat un amical cu naţionala României, antrenată pe atunci de Mirel Rădoi, chiar pe “Riverside”, arena returului de coşmar din 2006.

Andrew Taylor: s-a retras, în 2019, la 33 de ani, după ce a mai jucat pentru Watford, Cardiff City, Wigan, Reading şi Bolton. A făcut parte din staff-ul tehnic al lui Sunderland, iar în prezent este responsabil pentru monitorizarea jucătorilor împrumutaţi de Leeds United, funcţie pe care o are din vara lui 2021.

Mark Viduka: a jucat până în 2009, când s-a retras, la 34 de ani, de la Newcastle United. În prezent, fostul atacant trăieşte, alături de soţia sa şi cei trei copii ai cuplului, în Zagreb, unde deţine o cafenea.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite