Ziua de 9 iulie a dat României trei voci de aur: La mulţi ani, Angela Similea, Margareta Pâslaru şi Mirabela Dauer!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angelea Similea, Margareta Pâslaru şi Mirabela Dauer
Angelea Similea, Margareta Pâslaru şi Mirabela Dauer

Margareta Pâslaru, Angelea Similea şi Mirabela Dauer, unele dintre cele mai apreciate cântăreţe de muzică uşoară, îşi sărbătoresc astăzi ziua de naştere.

Margareta Pâslaru, Angela Similea şi Mihaela Dauer, unele dintre cele mai iubite apariţii de pe scena muzicală românească din anii '70 şi '80, sunt artiste cu care românii se mândresc şi în prezent. Cântăreţele, care au îmbogăţit piaţa muzicală cu zeci de şlagăre ce au trecut marele test al timpului, îşi sărbătoresc, pe 9 iulie, ziua de naştere.

Margareta Pâslaru, 72 de ani 

Cântăreaţă, compozitoare şi textieră, actriţă de teatru şi film, realizatoare TV şi radio, Margareta Pâslaru împlineşte 72 de ani. Piese precum „Timpul“, „Diamant fermecat“ şi „Lasă-mi toamnă pomnii verzi“ (inspirată din versurile poetei Ana Blandiana – n.red.) au fost şlagăre şi sunt considerate în continuare unele dintre cele mai frumoase melodii româneşti.

Margareta Pâslaru a debutat în muzica uşoară în 1958, la Casa de Cultură Griviţa Roşie. După o carieră de excepţie, artista a fost sărbătorită în 2008, la Uniunea Compozitorilor, cu prijelul împlinirii unei jumătăţi de secol de la debutul său. În 2010, artista a primit Trofeul Electrecord pentru discul „Lasă-mi toamnă pomii verzi“.

Considerată de mulţi o artistă complexă, a cărei voce oferă posibilităţi infinite, Margareta Pâslaru a fost sursă de inspiraţie pentru nu mai puţin de 65 de compozitori. Henry Mălineanu, Aurel Giroveanu, Edmond Deda şi Nicole Kirculescu sunt doar câţiva dintre compozitorii clasici ai muzicii uşoare care i-au încredinţat marii artiste creaţiile lor.

„Văd viaţa prin prisma faptelor şi nu a vârstei“, spunea Margareta Pâslaru. 

   

Angela Similea, 69 de ani

Născută în 1946, cântăreaţa de muzică uşoară Angelea Similea împlineşte astăzi 69 de ani. Cel mai mare dintre cei trei copii ai cuplului Petre şi Gherghina Similea, artista şi-a manifestat interesul pentru muzică încă din copilărie. Influenţată, într-o mare măsură, de muzica Mariei Tănase, Angela Similea s-a făcut remarcată în 1965, la Festivalul artiştilor amatori, unde a obţinut locul trei cu piesa „Câmpia sub lună“ a lui V. Veselovski.

Adevăratul succes îl cunoaşte însă în 1970, odată cu Festivalul Internaţional „Cerbul de aur“, unde s-a clasat pe locul al doilea, câştigând „Cerbul de Argint“.

Deşi la începutul carierei a fost critică pentru că vocea sa era „prea cristalină“ şi i s-a recomandat să se apuce de fumat, glasul Angelei Similea s-a maturizat la scurt timp, a coborât şi a devenit mai profund.

La gala organizată de TVR2, în 2000, melodia „Să mori de dragoste rănită“, interpretată de Angela Similea şi compusă de Marcel Dragomir, pe versurile lui Aurel Storin, a fost declarată „melodia secolului al XX-lea.“

După zece ani de absenţă, Angela Similea a revenit pe piaţa muzicală în 2005, cu un nou material discografic, intiutlat „Lumea mea“: „În anul 2003, într-un turneu în Germania, Ovidiu Komornyik mi-a propus o colaborare în vederea realizării unui album. Fondul era prielnic: acumulasem mult dor de cântec şi adunasem suficientă «ocară» din partea publicului, care mă dojenea pentru «abandon». Aşa că am pornit lucrul şi, exact după nouă luni, s-a născut «Lumea mea».“

   

Mirabela Dauer, 68 de ani

Considerată de unii critici muzicali drept cea mai bună voce feminină a muzicii uşoare româneşti din ultimele trei decenii, Mirabela Dauer împlineşte astăzi 68 de ani. Cu 28 de albume lansate, până în prezent, Mirabela Dauer a interpretat, de-a lungul carierei ce se întinde pe jumătate de secol, melodii compuse de Marius Ţeicu, Vasile Vasilache, Marin Nistor şi Anton Şuteu.

Mirabela Dauer şi-a făcut intrarea în scena muzicală în 1963, alături de formaţia Roşu şi Negru, iar în 1970 şi-a făcut debutul în televiziune, la emisiunea „Tele-Top“, de la TVR, unde a interpretat melodia „De când te-am întâlnit“, compusă de Marius Ţeicu.

Vocea Mirabelei Dauer a cucerit atât publicul român, cât şi pe cel din afară. În 1974, a început colaborarea cu Televiziunea poloneză, unde a avut multiple apariţii în emisiunile prezentate de studiourile TV din Varşovia, Krakovia şi Katovice.

În 1977, Mirabela Dauer a ţinut o serie de concerte la vecinii din Rusia, Ungaria şi Bulgaria, iar în 1983 a participat la Festivalul Cântecului din Cuba. La gala „O zi printre stele“ din 2002, Mirabela Dauer a primit Diploma de Excelenţă a Ministerului Culturii şi Culteror, iar în 2006, Televiziunea Română i-a oferit artistei Diploma de Onoare şi trofeul TVR50.

După 50 de ani de carieră, Mirabela Dauer crede că tot ea este omul viitorului şi spune că nu are nostalgii, pentru că „voi ăştia tinerii sunteţi o generaţie deja obosită.“ „Nu sunt omul trecutului, nicio clipă nu mă gândesc la trecut“, a declarat Mirabela Dauer pentru „Adevărul“ în 2014.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite