VIDEO Jerry Seinfeld se întoarce. Comicul şi-a mutat umorul pe internet
0Jerry Seinfeld, creatorul serialui care „a schimbat umorul“, a revenit cu un nou proiect, „Comedians In Cars Getting Coffee“. Seria este difuzată exclusiv pe internet şi mizează pe o reţetă simplă, dar de succes: conversaţiile „spumoase“ cu invitaţi celebri.
Dacă „Seinfeld“ a devenit celebru şi pentru că fost un serial „despre nimic“, definiţie dată chiar de Jerry Seinfeld, „Comedians In Cars Getting Coffee“ este bazat, la rândul lui, pe o idee simplă. În fiecare episod, Jerry Seinfeld (58 de ani) conduce o maşină, având câte un invitat cu care discută lucruri cotidiene. Şueta continuă într-o cafenea, unde cei doi iau prânzul. Episoadele au o durată de 11-12 minute, sunt difuzate pe site-ul comediansincarsgettingcoffee.com, iar printre invitaţii de până acum se numără actorul Alec Baldwin, comicul Ricky Gervais şi Larry David (co-producătorul serialului „Seinfeld“).
Comici celebri, invitaţi în serial
„În sfârşit ai reuşit să faci un show despre nimic“, a glumit Larry David, invitat în primul episod din „Comedians In Cars Getting Coffee“ („Comici, în maşină, bând cafea“ – n.r.). Parţial, David are dreptate pentru că, în stilul său caracteristic, Jerry disecă realitatea cotidiană, cu mult umor, fie că vorbeşte despre lenjerie intimă sau despre maşini.
„M-am gândit că avem nevoie de altceva în afară de talk-show-uri şi interviuri în care sunt invitaţi comedianţi. Am ştiu mereu că publicul vrea să ştie cum decurge viaţa unui comic, dar trebuia să găsesc o cale să vorbesc despre asta fără să mă încadrez în şabloane. Trebuia să creez contextul. Aşa că am «copt» serialul acesta“, a declarat Jerry Seinfeld într-un interviu pentru huffingtonpost.com. „E ideea mea pentru un proiect mic, care se potriveşte perfect acestui nou «mediu», internetul. Show-ul e conceput să fie văzut pe ecrane mici, pe laptopuri, pe tablete, nu la televizor“, a completat actorul.
„Cafeaua este însăşi esenţa comediei“
În fiecare episod, Jerry, prezintă un automobil de epocă (Volkswagen broscuţă, Dodge Challanger sau Austin Healey 3000), apoi îşi ia invitatul de acasă. Pe drumul până la cafenea discută cu acesta despre lucruri cotidiene, iar conversaţia continuă la masă. „Nu e nimic regizat, nu avem un scenariu, discuţiile sunt libere. Nu-mi place deloc când oamenii râd forţat doar pentru că aşa e scenariul. Suntem comici, ne place să-i facem pe oameni să râdă şi, la rândul nostru, ne place să râdem“, a adăugat Seinfeld.
Aşa cum spune şi numele, serialul are alte două componente de bază, în afară de comici: maşinile şi cafeaua. Trei dintre autoturismele folosite la filmări îi aparţin realizatorului (Seinfeld e pasionat de maşini şi are o colecţie impresionantă), iar celelalte au fost închiriate, după cum a declarat acesta. Cât despre cafea... „Cafeaua este însăşi esenţa comediei. Este lubrifiantul social preferat al unei minţi hiperactive“, a descris-o Jerry Seinfeld.
Fenomenul „Seinfeld“
Născut în Brooklyn (New York), în 1954, într-o familie de evrei, Jerry Seinfeld a avut primele încercări de stand-up comedy chiar din timpul facultăţii, pe care a terminat-o în 1976. Însă abia în 1990 avea să cunoască adevăratul succes, odată cu lansarea sitcomului „Seinfeld“. Primul episod a fost difuzat la NBC, sub numele „The Seinfeld Chronicles“.
Prezentând viaţa de zi cu zi şi aventurile new yorkeze a patru prieteni, serialul a fost filmat între 1990 şi 1998, a avut 180 de episoade şi a bătut recorduri de audienţă, transformându-se într-un adevărat fenomen.
Ultimul episod, difuzat acum aproape 15 ani, a fost urmărit de peste 76 de milioane de oameni şi clasat pe locul al treilea în topul celor mai urmărite programe TV din toate timpurile, după episoadele finale din „M.A.S.H“ şi „Cheers“.
Potrivit revistei „Forbes“, în ultimul an de filmări, 1998, Jerry Seinfeld a câştigat 267 de milioane de dolari, devenind astfel celebritatea cu cele mai mari câştiguri în 1998. Comicul a refuzat ulterior o ofertă de 5 milioane de dolari pe episod, pentru a realiza un nou sezon al show-ului, sub pretxtul că vrea să dedice mai mult timp vieţii personale.
După terminarea serialului care l-a făcut celebru, comediantul a revenit la show-urile de stand-up comedy şi a mai fost implicat în alte câteva proiecte TV sau legate de film, însă nicunul de anvergura sitcomului „Seinfeld“.
Jerry este căsătorit, din 1999, cu Jessica Seinfeld (autoare a unor cărţi de bucate şi preşedinta unei fundaţii caritabile) şi au împreună trei copii.