VIDEO Activistele grupului Pussy Riot au fost atacate cu bice de miliţia cazacă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miliţia cazacă a atacat cu bice grupul punk rock Pussy Riot, miercuri, după ce activistele au încercat să cânte sub un panou publicitar pe care se putea distinge semnul Jocurilor Olimpice de la Soci, scrie „The Washington Post“.

Şase dintre membrii grupului, cinci femei şi un bărbat, au încercat să cânte sub un panou publicitar cu Jocurile de la Soci, purtând măştile specifice şi folosindu-se de o chitară şi de un microfon. Imediat, zece ofiţeri cazaci şi alţi oficiali de securitate au apărut la faţa locului. Unul dintre cazaci a folosit spray cu piper, un altul i-a biciuit pe mai mulţi dintre membrii, în timp ce alţii au luat măştile şi chitara activiştilor pentru a le arunca într-un coş de gunoi.

Imediat după incident, poliţia a sosit la faţa locului pentru a interoga martorii, însă nimeni nu a fost arestat. Nadezhda Tolokonnikova(24 de ani), una dintre liderele grupului, a fost biciuită în timp ce se afla la pământ. Incidentul a durat mai puţin de trei minute. În urma altercaţiei, unul dintre membrii, un bărbat care purta o mască galbenă, a fost lovit peste faţă şi a început să sângereze.

Evenimentul are loc la scurtă vreme după ce Nadzehda Tolokonnikova a scris, marţi, pe contul său de Twitter că a fost arestată, alături de Maria Alyokhina (25 de ani), ambele fiind suspectate de furt. „Am fost arestate... şi am fost acuzate de furt“, a scris membra Pusst Riot pe reţea de micro-blogging. Totodată, Tolokonnikova a spus că a venit la Soci pentru a cânta o nouă piesă, „Putin Will Teach You To Love Your Motherland“, un cântec despre „represiunea politică din Rusia“, după cum a declarat pentru BBC. De asemenea, ea a mai spus că Soci este „un oraş poliţienesc“.

image

Maria Alyokhina şi Nadezhda Tolokonnikova, membre Pussy Riot FOTO Reuters

Pussy Riot, un grup de feministe care îşi transpun acţiunile în videoclipuri, a intrat în centrul atenţiei, în 2012, după ce a intrat în Catedrala Fecioara Maria, din Moscova, pentru a cânta „o rugăciune punk“ prin care doreau să salveze Rusia de Putin, care era pe punctul de a revenie în calitate de preşedinte al Federaţiei Ruse, pentru un al treilea mandat. În urma acestui act, Nadzehda Tolokonnikova şi Maria Alyokhina au stat în spatele gratiilor aproximativ doi ani, fiind condamnate pentru „huliganism“. Pe lângă acest pretext, cele două au mai fost acuzate de de ură religioasă, motiv pentru care au devenit, în scurtă vreme, două embleme internaţionale pentru militanţii drepturilor omului.

Cele două au fost eliberate în luna decembrie, chiar în ajunul începerii Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci, într-un efort al Kremlinului de a discredita acuzaţiile conform cărora oamenii sunt îndemniţaţi oe motive politice. Chiar şi aşa, Nadezhda Tolokonnikova a îndemnat ţările străine să boicoteze jocurile de la Soci şi a catalogat legea amnistiei care i-a adus libertatea drept „o măsură cosmetică“, menţionând că sisitemul de închisori din Rusia are nevoie de reforme, fapt pentru care va continua să desfăşoare acţiuni antiguvernamentale.

image

Pussy Riot, la închisoare FOTO Reuters

La începutul acestei luni, şase dintre membrele Pussy Riot au semnat o scrisoare deschisă prin care insistau ca cele două să nu mai fie asociate cu colectivul punk rock. Acestea spunea că Maria Alyokhina şi Nadezhda Tolokonnikova au uitat de „aspiraţiile şi idealurile grupului“ şi că au comis o greşeală atunci când au apărut în cadrul concertului umanitar Amnesty International, de la New York.

Cazacii au început să fie folosiţi, de anul trecut, drept o forţă auxiliară a poliţiei pentru a patrula străzile provinciei Krasnodar, care include oraşul-gazdă al Jocurilor Olimpice de Iarnă. Liderul patrulei locale, Igor Gulichev, şi-a comparat oamenii din subordine cu rangerii texani, un organism de elită al aplicării legii.

Cazacii fac parte din istoria Rusiei încă din secolul al XVI-lea, fiind folosiţi, în timpul expansiunii imperiale, drept politişti de frontieră. Sub comunism, practic, au dispărut, dar în partea de sud a |Federaţiei Ruse şi-au făcut apariţia.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite