Smiley, despre proteste şi propunerea ca Tudor Chirilă să fie „vocea străzii“: „Noi suntem artişti, nu putem să vorbim în numele unui popor, nu asta ne e meseria“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Smiley a analizat propunerea ca Tudor Chirilă să fie reprezentant al protestatarilor la discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis, precizând, printre altele, că artiştii nu pot decide soarta unui popor.

Prezent la un eveniment dedicat împlinirii a zece ani de existenţă a platformei YouTube, Smiley a vorbit şi despre impactul pe care îl are online-ul asupra societăţii, făcând referire la tragedia din clubul Colectiv, despre protestele de săptămâna trecută, dar şi despre propunerea oamenilor ca Tudor Chirilă, colegul său din juriul show-ului „Vocea României“, să reprezinte manifestanţii la întâlnirile cu şeful statului. 

„În momentul ăsta mi se pare că Facebook-ul a fost şi bun, şi rău, pentru că toată lumea postează orice pe Facebook. Nu mai ştii ce să mai crezi, toate teoriile conspiraţiei, nu mai ştii ce e real, ce nu e real, dar partea bună este că ne uneşte mai repede şi ne uneşte, poate, mai eficient. Să sperăm că va fi mai eficient. Din păcate, uite că a trebuit să trecem printr-o tragedie ca să ne zdruncine şi ne-a zdruncinat serios“, a declarat cântăreţul, citat de „Libertatea“.

Pe de altă parte, artistul a comentat şi ideea intens vehiculată în mediul virtual ca Tudor Chirilă să fie „vocea străzii“ la discuţiile convocate de Klaus Iohannis. Smiley spune că artiştii nu pot vorbi în numele unui popor şi consideră că nu ar trebui să se implice în astfel de chestiuni, întrucât „nu sunt educaţi în acest sens şi nu au abilităţile necesare.“

„Am văzut propunerile astea. Am văzut că şi mie mi-au mai scris oamenii. Am citit un comentariu care mie mi s-a părut foarte edificator: «A, păi perfect, atunci! Îi mai chemăm şi pe Loredana, şi pe Moga, şi pe Pavel Bartoş şi facem Vocea României». Noi suntem artişti, noi nu putem să decidem soarta unui popor. Noi nu putem să vorbim în numele unui popor. Noi ne ocupăm cu muzica. Că putem să avem o părere pertinentă sau nu, nu decidem noi neapărat. Nu putem să ne implicăm în aşa ceva că nu e meseria noastră. Nu suntem educaţi în sensul ăsta, nu avem abilităţile necesare, dar sunt convins că există foarte mulţi tineri capabili, instruiţi aşa cum trebuie, care ar putea să decidă viitorul nostru şi mă bazez că vor ieşi în faţă şi îşi vor asuma responsabilitatea asta, pentru că trebuie să o facă cineva. Altfel nu vom schimba decât nişte oameni cu alţi oameni. Cred că trebuie să fie o revoluţie a conştiinţei în primul rând. Să fie o revoluţie a fiecăruia dintre noi, revoluţia începe în interiorul nostru, să ne uităm să vedem dacă am procedat corect sau dacă am proceda corect dacă am fi puşi în situaţia în care trebuie să alegem. Aşa revoluţie, să ieşim pe stradă, OK, e important că cei care ne conduc au văzut că suntem cu ochii pe ei şi că aşa nu se mai poate“, a explicat Smiley. 

Amintim că, pe 5 noiembrie, preşedintele României Klaus Iohannis i-a invitat pe reprezentanţii societăţii civile la consultări pentru a afla direct doleanţele celor din stradă. Printre numele intens vehiculate pentru a reprezenta protestatarii la întâlnirea convocată de Klaus Iohannis a fost şi cel al lui Tudor Chirilă, solist al trupei Vama, actor şi membru al juriului „Vocea României“. La momentul respectiv, artistul a refuzat, precizând că discuţiile de la Cotroceni sunt inutile dat fiind faptul că preşedintele ştie exact ce-şi doresc oamenii.

Pe de altă parte, Adrian Despot, solistul trupei Viţa de Vie, a luat parte la prima rundă de consultări cu liderul statului din respect pentru oamenii din stradă şi faţă de instituţia prezidenţială, cântăreţul precizând totodată că s-a întors de la Cotroceni cu speranţă

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite