Hădean şi Tand au gătit pentru Cioloş şi Hollande. Ce preparate au făcut şi detalii de culise: Premierul a ajuns mai devreme să se asigure că totul e în ordine FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolai Tand (stânga), François Hollande, Dacian Cioloş şi Adrian Hădean FOTO Steluţa Popescu
Nicolai Tand (stânga), François Hollande, Dacian Cioloş şi Adrian Hădean FOTO Steluţa Popescu

Chefii Nicolai Tand şi Adrian Hădean au fost invitaţi de premierul Dacian Cioloş să gătească pentru delegaţia franceză condusă de preşedintele Franţei François Hollande.

Nicolai Tand şi Adi Hădean au folosit pentru masa oficială produse de sezon 100% româneşti, însă meniul a fost interpretat în stilul bucătăriei franceze. Premierul tehnocrat s-a declarat mulţumit de treaba celor doi Chefi, lăudându-i pe pagina de Facebook, unde a publicat şi o imagine. „Împreună cu preşedintele François Hollande, alături de cei doi maeştri bucătari Adi Hădean şi Nicolai Tand, care au pregătit dejunul oficial şi ne-au încântat azi cu arta lor minunată. O demonstraţie de haute cuisine à la roumaine, cu produse de sezon, 100% româneşti“, a scris prim ministrul în dreptul fotografiei.

La rândul lui, Nicolai Tand, care realizează emisiunea culinară „StarChef“ (Antena Stars), a declarat: „A fost o experienţă intensă, de care m-am bucurat enorm. Vă spun sincer, acum câţiva ani, când am ajuns la Paris şi lucram ca şofer pe ambulanţă, dacă cineva îmi spunea că într-o zi voi găti pentru premierul României şi pentru preşedintele Franţei, i-aş fi spus în mod clar că e nebun! Visurile chiar devin realitate atunci când munceşti şi eşti serios. M-am bucurat să pot găti cu produse româneşti şi să pot vorbi despre câte lucruri faine are ţara asta.“

Nicolai Tand şi Adrian Hădean, de vorbă cu premierul FOTO Steluţa Popescu

image

Adrian Hădean a detaliat întâlnirea cu cei doi demnitari, dar şi pregătirile pe blogul personal, hadean.live. Chef-ul a dezvăluit că a fost alegerea lui Cioloş ca el şi Tand să se ocupe de masa oficială, dar şi că meniul a fost făcut prin telefon întrucât colegul lui nu se afla în ţară. „Am decis să fie românesc, să fie de sezon şi să fie bun şi fin“, a precizat Hădean.

Chef-ul a descries pregătirile drept o adevărată „nebunie“, având la dispoziţie doar trei ore pentru a pregăti un service de 24x5 farfurii, şi a subliniat că au fost folosite doar ingrediente româneşti, tot ce s-a putut a fost cumpărat din piaţă şi s-a muncit cu maximă chibzuinţă. „Cu multă bucurie, şi Nicolai, şi eu am făcut asta pro bono“, a precizat Hădean.

De asemenea, acesta a vorbit şi despre presiunea la care a fost supus din mai multe motive: „Prim ministrul a ajuns mai devreme, pe de o parte pentru că a fost gazdă, pe de altă parte pentru că a vrut să se asigure că-s toate la locul lor. Erau, dar vă spun drept, n-am mai călcat pedala-n podea ca ieri de mult timp, dintr-o mulţime de motive. În primul rând, presiunea (SPP-ul - sau cine ia probele de mâncare - cu spatule şi caserole pentru fiecare articol, faptul că n-am mai lucrat cu Nicolai, că am intrat într-o bucătărie necunoscută, cu o brigadă despre care nu ştiam nimic), timpul scurt, importanţa impresiei asupra oaspeţilor. Nu mă înţelegeţi greşit, nu-s mai relaxat nici când gătesc la cantina de ajutor social.“

Adi Hădean a dezvăluit şi în ce a constat meniul oficial: 

antreu –  cremă de dovleac românesc, piure de păstârnac copt, hribi sotaţi în unt din Transilvania;

peşte – filé de păstrăv pe plită, bisque de raci, vinete afumate, piure de morcovi copţi, cozi de raci;

carne – muşchiuleţ de berbecuţ, vinete afumate, sos de ardei copti pe cărbuni, arpagic sotat cu unt şi oţet de mere, morcovi crocanţi, snopi de fasole verde opărită;

desert: quenelle din brânză de vaci tras în unt, lapte de pasăre, frişcă şi piersici confiate cu vanilie;

brânză: brânzeturi româneşti maturate în grotă, sirop de piersici şi trufe negre;

vin alb: Solo quinta, Recaş;

vin roşu: Apogeum, Tohani;

vin desert: Sirena Dunării, Vinarte.

Vedete

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite