De ce primesc vedetele o stea pe Walk of Fame?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care cred că performanţele profesionale şi notorietatea sunt singurele criterii în funcţie de care vedetele primesc o stea pe faimosul bulevard se înşală. Există şi alte condiţii mai puţin cunoscute, dar pe care specialiştii le iau în calcul atunci când acordă această distincţie.

Prezentatorul TV Jimmy Kimmel, a primit recent o stea pe Bulevardul Walk of Fame de la Hollywood, aceasta fiind dezvăluită cu o zi înainte de cea de-a zecea aniversare a emisiunii „Jimmy Kimmel Live!“, pe care el o prezintă în Statele Unite.  

Steaua sa este cea de-a 2.489-a din constelaţia de pe celebrul bulevard hollywoodian. Deşi acesta pare un număr destul de ridicat, nu oricine primeşte o asemenea distincţie, iar Julia Roberts şi Denzel Washington sunt doar câteva exemple. Care sunt, totuşi, criteriile în funcţie de care se oferă trofeul şi cine are puterea decizională?

Steaua de pe Walk of Fame are la bază o comisie de specialişti care acordă această distincţie în funcţie de voturile publicului. „Acceptăm aplicaţii începând cu luna aprilie şi există un comitet care se întâlneşte o dată pe an, în iunie.  Avem un preşedinte şi un comitet format din cinci membri, fiecare expert într-un domeniu: radio. audio, televiziune, film, teatru/ prestaţii live“, explică pentru ABC News Ana Martinez, reprezentanta departamentului de relaţii cu publicul Walk of Fame.

image

FOTO Getty

Cine alege celebrităţile care concurează în cursa faimoaselor stele? „Oricine poate nominaliza o vedetă, cu permisiunea ei. Un fan, un scriitor, o rudă, oricine“, spune Martinez. Totuşi, procesul decizional se încadrează în parametri numerici. „Primim aproximativ 300 de aplicaţii pe an şi se aleg doar 24 de persoane, în jur de patru la fiecare categorie. Ne propunem să avem doi câştigători pe lună, dar într-un an am avut 36 de persoane“, analizează specialista departamentului de relaţii cu publicul. 

Criteriile pentru a primi o stea sunt relativ simple şi depind, în general, de activitatea profesională a vedetelor. După cum era de aşteptat, se ţine cont de longevitatea în industria divertismentului, deoarece persoana respectivă trebuie să fi lucrat minimum cinci ani într-unul dintre domeniile anterior menţionate. Apoi, reputaţia este foarte importantă, mai ales dacă este clădită şi datorită altor premii dobândite, precum Oscaruri, Grammy-uri sau Globuri de Aur.

Acest omagiu nu se acordă numai în funcţie de performanţe şi de notorietate, căci altruismul şi solidaritatea au roluri definitorii ce denotă capacitatea de empatie a vedetei şi gradul de integrare şi de adaptare la nivel social. Aşadar, actele caritabile sau proiectele cu scopuri benefice comunităţii sunt condiţii esenţiale ce fac diferenţa atunci când vine vorba despre încă o stea de pe faimosul bulevard.

Britney a primit o stea în 2003. FOTO Reuters

image

Totuşi, cum se explică faptul că unele vedete care au îndeplinit majoritatea criteriilor semnalate mai sus nu au propria lor stea? „Julia Roberts nu este interesată, iar Denzel Washington a fost ales cu mai mulţi ani în urmă, dar nu şi-a ales încă o dată calendaristică pentru ceremonie“, spune Martinez. Alte nume sonore care s-au dezis de acest trofeu sunt Al Pacino şi Clint Eastwood, dar şi Whitney Houston, căreia i s-a oferit o stea încă din anii '90, dar pe care artista nu a mai primit-o pentru că a amânat data decernării, până când oferta a expirat.

Proiectul Walk of Fame a pornit în 1958, la iniţiativa lui Oliver Weismuller care şi-a propus să aducă un tribut celebrităţilor. Bulevardul este format dintr-un mozaic de 2.500 de stele, dispuse la intervale de 1,8 metri, fiecare având un simbol diferit, în funcţie de categoria de care aparţine (radio, audio, televiziune, film, teatru/ prestaţii live. Pentru fiecare stea se plăteşte o taxă de 30.000 de dolari, pentru gravarea numelui şi a simbolului, dar şi întreţinerea ei pe bulevard.

Unele personalităţi au mai multe stele, la diferite secţiuni, printre aceştia numărându-se Gene Autry, Bob Hope, Mickey Rooney, Roy Rogers şi Tony Martin. Singurul care a fost ales de două ori pentru Walk of Fame a fost Charlie Chaplin, votat iniţial în 1956, exclus din pricina criteriilor de moralitate şi reintegrat în 1972.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite