Cristina Ţopescu a murit. Ce spunea despre lunile petrecute în închisorile comuniste: Am ieşit infinit mai puternică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalista Cristina Ţopescu a murit la vârsta de 59 de ani după o viaţă marcată de încercări, cea mai recentă fiind pierderea tatălui, apreciatul comentator sportiv Cristian Ţopescu. În perioada comunismului, prezentatoarea de televiziune a fost arestată după ce a încercat să fugă din ţară.

Prezentatoarea de televiziune Cristina Ţopescu a fost găsită moartă în locuinţa sa în seara zilei de 12 ianuarie după ce aproximativ trei săptămâni nu a mai fost văzută. Cel mai probabil, Cristina Ţopescu a murit pe 28 decembrie 2019, în cursul nopţii, potrivit unor surse medico-legale. Vedeta TV a fost găsită în pat, în pijamale, fără urme de violenţă. 

Potrivit apropiaţilor, jurnalista nu avea probleme de sănătate, însă nu şi-ar fi revenit după pierderea tatălui său, Cristian Ţopescu. Legendarul comentator sportiv s-a stins în mai 2018.

   

Cristina Ţopescu s-a născut la Oradea, pe 4 iulie 1960, şi a fost crescută de bunici.

„Educaţia pe care o primeşti în cea mai fragedă copilărie îşi spune cuvântul în personalitatea noastră de mai târziu, în felul în care înţelegem viaţa şi respectul faţă de noi, dar şi faţă de tot ce ne înconjoară. Eu am avut şansa să primesc acest fel de educaţie de la bunicii mei, nişte ţărani ardeleni cinstiţi şi dintr-o bucată, dar şi foarte iubitori şi toleranţi cu semenii lor. Mi-am iubit enorm bunicii. Am fost crescută în spiritul toleranţei faţă de minorităţi, faţă de oameni, indiferent de etnia lor, faţă de toate fiinţele, oameni sau animale, cu care împărţim locurile în care trăim, cu care împărţim planeta, în general“, mărturisea Cristina Ţopescu într-un interviu pentru „Adevărul“.

image

Ea a absolvit Facultatea de Limbi Străine din Bucureşti, secţia engleză-italiană şi a început cariera în presă la revista „Cinema“, iar în 1991 s-a alăturat redacţiei TVR.

Arestată şi închisă pentru „trădare de ţară“

Un moment decisiv din viaţa ei a fost în septembrie 1989, an în care Cristina Ţopescu a refuzat să se înscrie în Patidul Comunist şi drept urmare i s-a interzis să părăsească ţara.  Ea a avut o tentativă eşuată de a fugi din România, pentru a ajunge în Germania, la mama sa bolnavă. Jurnalista a fost arestată, etichetată drept „trădătoare de ţară“ şi trimisă în închisoare vreme de trei luni.

„Faptul că nu mai puteam pleca la mama mea, că nu mai eram un om liber nici din acest punct de vedere, ar mai fi fost cum ar fi fost, dar când mama mea s-a îmbolnăvit, suspectă fiind de cancer de pancreas, paharul s-a umplut de-a binelea. Având un oarecare simţ al aventurii, am hotărât că singura soluţie era, oricât de nebunească, să fug. Nu-mi face mare plăcere, mărturisesc, să vorbesc despre asta. Cred că sunt oameni care au îndurat mult mai mult, care au făcut ani grei de închisoare în ţara asta. Şi pe urmă, nici nu ştiu dacă fuga poate trece drept o formă de protest. E, mai curând, un abandon, un risc asumat, dar nu e un act de mare eroism. A fost o teribilă ocazie de a cunoaşte pe propria piele regimul închisorilor ceauşiste, metodele slugilor lui şi lumea extrem de interesantă şi complexă, dramatică pe alocuri, a celor din spatele gratiilor. Mă bucur că am avut această experienţă! Tatăl meu a trăit cu teama că, după cele trei luni şi cinci zile petrecute în patru închisori (două aresturi şi două penitenciare), voi ieşi de acolo traumatizată, dacă nu cumva chiar... cu un psihic foarte zdruncinat. Nici vorbă de aşa ceva! Chiar dacă, pe perioada detenţiei, am avut şi momente de disperare, deloc vizibile pentru cei care mă anchetau, am ieşit din aceste închisori mai puternică decât oricând. De-atunci ştiu că sunt un om foarte puternic, că greul îmi mobilizează resorturi interioare pe care nici nu le bănuiam. Aşa ni se întâmplă tuturor“, povestea Cristina Ţopescu.

Ea a recunoscut că s-a temut pentru viaţa ei în închisoare, însă a reuşit să se mobilizeze pentru a nu le da satisfacţie securiştilor care oricum îi persecutau tatăl: „Sigur că mi-a fost frică în închisoare, dar îmi spuneam că trebuie să rezist, că nu am voie să cedez, cu atât mai mult în faţa unor miliţieni şi securişti care îmi terorizau familia şi tatăl de mult timp. Am ieşit din închisoare infinit mai puternică decât am intrat. Sau infinit mai conştientă că toţi suntem puternici, de fapt, dacă vrem“, mai spunea ea.

După trei luni şi cinci zile, pe 19 decembrie 1989, Cristina Ţopescu ieşea din închisoare şi ajungea direct în stradă pentru a striga „Libertate!“: „Am ieşit din arest de la Rahova pe 19 decembrie 1989 şi două zile mai târziu am ieşit în stradă. Ştiţi cum e să te duci la Revoluţie aproape direct din închisoare? Înălţător! Nu e nimic însă senzaţional în ce am trăit eu comparativ cu sacrificiile atâtor oameni cu adevărat curajoşi. A fost însă o experienţă pe care nu-mi pare deloc rău că am avut-o. Dimpotrivă! O experienţă care, cu siguranţă, a avut un rol capital în traseul meu ulterior“, mărturisea pentru Jurnalul Naţional.

Un tată care nu a lăudat-o şi nu i-a zis niciodată „te iubesc“

Cristina Ţopescu a lucrat la pupitrul ştirilor de la Pro TV, iar mai apoi, vreme de 12 ani, a prezentat principalul jurnal de ştiri la Prima TV. A demisionat în 2013, când s-a înscris în PSD. Un an mai târziu, s-a angajat la Antena 3, iar în 2017, cu puţin timp înainte de a demisiona, ea a realizat un interviu emoţionant chiar cu tatăl ei în cadrul căruia i-a mărturisit: „Eu sufeream puţin, pentru că televiziunea mi te-a răpit. Ce mă mira pe mine şi mă intriga, copil fiind, era că auzeam un alt tată la televizor, tu acasă fiind un taciturn, îţi scoteam cuvintele cu cleştele, iar la TV parcă te dedublai“.

„Ce m-a învăţat tatăl meu? Pentru că nu m-a lăudat mai niciodată, a stârnit în mine ambiţia de face lucrurile temeinic, nesuperficial. M-a învăţat, implicit, sa fiu tot timpul nemulţumită de mine. Şi mi-a prins bine. Tu nu mi-ai spus niciodată «Te iubesc». Eu ţi-am spus-o ţie foarte rar. Aş vrea acum să-ţi spun, ticu, că sunt mândră de tine şi că te iubesc mult“, mai spunea Cristina Ţopescu.

În aprilie 2013 s-a înscris în PSD, iar în 2017 s-a retras din presa centrală, continuând însă să realizeze interviuri la Canal 33. La finalul anului trecut, Cristina Ţopescu a fost numită consilier al ministrului Sănătăţii.

În ultimii ani, Cristina Ţopescu era activistă şi nelipsită de la protestele din Piaţa Victoriei. De asemenea, era foarte vocală pe Facebook, unde critica derapajele politicienilor neţinând cont de partidul din care făceau parte.

Întrebată într-un interviu pentru „Adevărul“ ce defineşte un om, jurnalista a răspuns: „Binele pe care îl face în jurul lui, cuvintele bune pe care le spune celor care au nevoie, alinarea pe care e în stare s-o ofere fiinţelor care au nevoie de ea. În rest, toţi avem calităţi, defecte, reuşite, eşecuri, păcate...“

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite