Chirilă, discurs puternic în timpul unui concert: „Trăim într-o ţară în care trebuie să ne fie frică. Poliţia e mai prietenă cu interlopii decât cu cetăţenii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul şi cântăreţul Tudor Chirilă (45 de ani), solistul trupei Vama, a vorbit în timpul concertului pe care l-a susţinut pe 4 august în Constanţa despre crimele din Caracal, în urma căruia oamenii au aflat că poliţia e mai prietenă cu interlopii decât cu cetăţenii.

Trupa Vama a susţinut duminică seară un concert în Piaţa Ovidiu din Constanţa. După încheierea spectacolului, formaţia a fost chemată din nou de fani pe scenă, prilej cu care Tudor Chirilă a amintit că se împlineşte un an de la mitingul din 10 august, când oamenii erau „bătuţi într-un mod oribil“ de Jandarmeria Română, şi totuşi nimeni nu a fost tras la răspundere şi nimic nu s-a schimbat, notează News.ro.

Solistul trupei Vama a vorbit şi despre cazul de la Caracal, unde două adolescente, Alexandra Măceşanu (15 ani) şi Luiza Melencu (18 ani), au fost ucise de Gheorghe Dincă, bărbatul care le-a răpit, spunând că astfel am aflat că poliţia e mai prietenă cu interlopii decât cu cetăţenii şi că trăim într-o ţară în care trebuie să ne fie frică. Prin prietenia dintre poliţişti şi cetăţeni, Chirilă s-a referit la relatările din presă potrivit cărora, la o zi după dispariţia Alexandrei, coordonatorul operaţiunii de căutare, şeful IPJ Olt Nicolae Alexe, i-a cerut ajutorul unui temut interlop din Caracal, Remus Rădoi, zis „Codiţă“.

„Acum, la un an după acel miting, toată presa românească e zguduită de un caz care nu se poate numi Colectiv, e un caz singular. Ştim despre ce este vorba, ştim câtă incompetenţă şi mizerie a ieşit la suprafaţă. Am aflat că poliţia e mai prietenă cu interlopii decât cu cetăţenii şi am mai aflat încă o dată că trăim într-o ţară în care trebuie să ne fie frică. Întrebarea este ce se va întâmpla şi de unde poate să pornească această schimbare. Eu cred că trebuie să fim călare pe ei să-şi facă treaba şi să ieşim în stradă de fiecare dată când sunt încălcate chiar cele mai mici drepturi. E singurul lucru pe care îl mai avem“, a spus Tudor Chirilă pe scenă.

„Se împlineşte aproape un an de când cetăţeni nevinovaţi ai acestei ţări îşi luau bătaie în Piaţa Victoriei într-un mod oribil de la Jandarmeria Română. Acum un an, pe 10 august, români din diaspora şi cetăţeni din România se adunau în Piaţa Victoriei în speranţa că acel miting va fi începutul unei schimbări. Nu s-a întâmplat. Au fost nişte abuzuri absolut incredibile. Nu există vinovaţi nici până acum pentru măcelul pe care l-au prestat cu abnegaţie jandarmi din toată ţara, că au fost şi din Constanţa, de exemplu. Noi nu am înţeles ce ni se întâmplă deşi vedeam oameni paşnici în jurul meu, peste tot pe unde m-am plimbat, în acelaşi timp vedeam numai gaze lacrimogene“, a mai afirmat Chirilă.

El i-a invitat apoi pe cetăţeni să vină pe 10 august în Piaţa Victoriei înainte de a cânta piesa „În ţara-n care m-am născut: „Dacă nu sunteţi total lipsiţi de speranţă şi mai aveţi bani de benzină ne vedem pe 10 august în Piaţa Victoriei. Poate de data asta nu ne mai dau cu gaze“. 

Discursul solistului a fost aplaudat de cei prezenţi, iar în finalul concertului, Chirilă a cântat refrenul cântecului „Podul de piatră“: „Podul de piatră s-a dărâmat/ A venit apa şi l-a luat/Vom face altul pe râu în jos/Altul mai trainic şi mai frumos“. Apoi, înainte de a pleca de pe scenă, Tudor Chirilă a concluzionat: „Poate ăsta ar trebui să fie imnul naţional“.

Discursul lui Chirilă, de la 1.09.00 

Chirilă a mai vorbit despre crimele din Caracal, într-un mesaj postat pe pagina personală de Facebook, în care a creionat o imagine sumbră a României şi a criticat reacţiile „incompetente şi dezumanizante“ ale autorităţilor, dar şi ale românilor de rând, la evenimente tragice.   

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite