Reacţia agenţiei Agerpres după ce a fost acuzată că a dat ştirea falsă potrivit căreia Marian Râlea a murit
0
Reprezentanţii Agerpres neagă vehement şi fac dovada că pe fluxul agenţiei naţionale de presă nu a fost publicată vreo ştire care să anunţe decesul actorului Marian Râlea.
În această dimineaţă, mai multe publicaţii au preluat o informaţie eronată apărută pe site-ul Ştirile Pro TV potrivit căreia Marian Râlea a murit cu o zi înainte de a împlini 60 de ani. Ulterior, actorul a fost nevoit să-şi dezmintă propria moarte chiar la postul care o anunţase.
„Revenim acum la o informaţie greşită, care ne-a parvenit, ceva mai devreme, prin intermediul agenţiei Agerpres. Actorul Marian Râlea este bine sănătos şi este acum în direct cu noi. Cineva a făcut o gafă“, a declarat Lavinia Petrea în direct la Pro TV.
Totuşi, reprezentanţii Agerpres neagă faptul că vreun redactor al agenţiei ar fi făcut „gafa“, iar la solicitarea „Adevărul“, reprezentanţii agenţiei de presă ne-au făcut dovada că redactorii nu au publicat o asemenea ştire, ci doar o biografie a actorului, care mâine împlineşte 60 de ani.

„Agerpres nu a difuzat niciodată abonaţilor Agenţiei Naţionale de Presă vreo ştire care să anunţe decesul actorului Marian Râlea. Singurul material jurnalistic din data de 19.12.2017 care conţine numele actorului este fişa documentară aniversară a lui Marian Râlea, care împlineşte 60 de ani pe 20.12.2017. Agerpres prezintă în mod obişnuit fişele documentare aniversare ale personalităţior cu o zi înainte de ziua lor de naştere, fapt regăsit, de altfel, şi în sumarele redacţiei Documentare-Arhivă date cu o seară înainte. Mai mult, ID-ul original al ştirii – 5204269 – se păstrează în continuare acelaşi, fapt care relevă că nu a avut loc nicio intervenţie asupra materialului (fig. 1)“, explică reprezentanţii instituţiei paşii tehnici.
Click pe imagine pentru rezoluţie mai mare.

După cum se poate observa mai jos, în aplicaţia jurnalistică în care lucrează angajaţii Agerpres, fişa documentară aniversară nu a fost modificată, nici ştearsă vreodată.
Mai mult, ştirea se poate vedea şi din câmpul „Compara Sursă“, unde se poate observa starea originală şi apoi cea editată. (fig. 2)

În momentul în care o ştire este editată, pe rândul întâi apare materialul jurnalistic original, apoi, în faţa ştirii semnul „+“ şi, pe rândul al doilea, se vede modificarea ştirii. (fig. 3)

Ştirea a fost publicată pe site-ul Agerpres, la secţiunea Abonaţi, la ora 9.10:00, iar, începând cu ora 9.10:10 a fost transmisă către abonaţi pe FTP / RSS / Email (AFP / UM0641 / TVR, ANPenitenciare, Guvernul României, Faclia Cluj). (fig. 4 şi fig. 5)


Din log-urile bazei de date, se poate vedea că abonatul Pro TV SRL a citit ştirea cu Id-ul 5204269 pe site-ul Agerpres abonaţi la ora 9:16 cel mai devreme, iar apoi, conform screenshot. (fig. 6)

De asemenea, se poate observa că atât autorul, cât şi editorul ştirii nu au avut intervenţii asupra textului. (fig 7., fig. 8, fig. 9)


