INTERVIU Membrii juriului Bake Off: „Din păcate, în România, lumea preferă să cumpere ceva ieftin ca să îşi satisfacă nevoia de dulce“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alex Stan, Simona Pope şi Tudor Constantinescu jurizează deserturile pregătite de aspiranţi la titlul de cofetar profesionist al show-ului Bake Off România FOTO Pro TV
Alex Stan, Simona Pope şi Tudor Constantinescu jurizează deserturile pregătite de aspiranţi la titlul de cofetar profesionist al show-ului Bake Off România FOTO Pro TV

Juriul emisiunii Bake Off România, format din Alex Stan, Tudor Constantinescu şi Somona Pope au declarat pentru „Adevărul“ ce calităţi ar trebui să posede câştigătorul show-ului de la Pro TV, ce au învăţat în timpul stagiilor de pregătire în afara ţării şi cum privesc modul în care românii îşi aleg mâncarea.

Ce a adus nou pe micile ecrane emisiunea Bake Off România 

„Adevărul“: Formatul impus de Bake Off în România este ceva cu adevărat nou, mai ales pe micile ecrane. Cum credeţi că aţi schimbat percepţia românilor asupra deserturilor?

Alex Stan: Cred că oamenii au avut ocazia să vadă ce se întâmplă dincolo de vitrina unei cofetării, dincolo de bucătăria lor de acasă, dar mai ales să vadă că se pot face foarte multe lucruri interesante. Cofetăria este un domeniu complex, ce presupune precizie, atenţie şi dedicare pentru a realiza produse complexe. Cred că acum apreciează mai mult un desert de calitate.

Tudor Constantinescu: Emisiunea Bake Off România cu siguranţă a trezit interesul amatorilor din domeniul cofetăriei şi nu numai. Am încercat să aducem în prim plan şi reţete mai puţin cunsocute, astfel încât, încet, încet, să obişnuim telespectatorii şi cu alt fel de deserturi. Reacţiile au fost incredibile, am primit numeroase poze cu încercările celor de acasă de a reproduce reţetele din show, semn că lumea este interesată să înveţe şi să aducă zâmbetul familiei cu un preparat nou la masă.

Simona Pope: Când mi s-a propus să fac parte din acest proiect, primul meu gând a fost că în sfârşit se va schimba ceva în ceea ce priveşte percepţia românilor asupra a tot ceea ce înseamnă cofetărie.  De la cât de dificil este să faci cel mai simplu desert dacă nu foloseşti cântarul şi nu stăpâneşti cuptorul, până la schimbarea mentalităţii asupra meseriei în sine. Îmi doresc să văd cât mai mulţi tineri îndreptându-se către cofetărie pentru că este o meserie frumoasă şi ofertantă. Important ar fi ca şi pe viitor să existe acest proiect şi de ce nu şi altele de acest gen.

Care sunt ingredientele celui mai bun desert?

Alex Stan: Pasiune, imaginaţie şi inteligenţă, dacă vorbim despre cel care prepară desertul. Dacă vorbim despre prăjitură, consider că succesul unui produs depinde de materia primă pe care o foloseşti. Ar trebui să folosim unt, ciocolată, frişcă naturală. În general, să încercăm să folosim produse naturale pentru un gust unic şi intens.

Tudor Constantinescu: Atâta timp cât materiile prime folosite sunt proaspete, de calitate şi desertul va ieşi spectaculos! Din păcate, în România, lumea preferă să cumpere ceva ieftin că să îşi satisfacă nevoia de dulce şi puţini sunt aceia care conştientizează cât de importantă este calitatea atunci când vine vorba de ceea ce mâncăm. Apoi, mai este important şi felul în care îmbinăm aceste ingrediente astfel încât să creeam o armonie a gustului. De asemnea, din niciun deşert reuşit nu trebuie să lipsească pasiunea, dăruirea şi binenţeles... ciocolata!

Simona Pope: Pentru ca un desert să fie cel mai bun, importante  sunt  pasiunea şi bucuria de a-l face. 

bake off romania foto pro tv

FOTO Pro TV 

Viziunea cofetarilor despre câştigătorul Bake Off România?

Ce calităţi ar trebui să aibă câştigătorul Bake Off?

Alex Stan: Să demonstreze că îşi doreşte cu adevărat să facă cofetărie, să fie determinat şi să ne impresioneze prin gust, decor şi imaginaţie, dar este important să vedem o evoluţie clară, faptul că a învăţat multe în tot acest timp. De asemenea, este important să lucreze bine sub presiune pentru că nu e deloc uşor.

Tudor Constantinescu: Câştigătorul Bake Off România trebuie să aibe o putere de muncă incredibilă, să fie ambiţios, organizat şi cel mai important să fie pasionat de ceea ce face. Dacă nu trăieşte fiecare clipă petrecută în faţa bancului de lucru ca şi cum ar fi cel mai important moment din viaţă lui, nu are cum să facă faţă presiunii. Doar un om care iubeşte acest domeniu poate stă atâtea ore în picioare în faţa unor ingrediente aparent banale cu ajutorul cărora să creeze apoi o minunăţie de preparat. Trebuie să fie pregătit să accepte eşecurile din bucătărie şi să fie spontan pentru a avea inspiraţia să repare greşelile apărute pe parcurs. Câştigătorul Bake Off România trebuie să fie în permanenţă concentrat indiferent de agitaţia din jurul lui şi să-şi stăpânească emoţiile pentru a putea da tot ceea ce este mai bun din talentul lui.

Simona Pope: Persoana care va câştiga Bake Off trebuie să fie o persoană pasionată, tehnică, să ştie de ce face tot ceea ce face, o persoană care citeşte şi se interesează.

Eforturile primelor deserturi

Vă mai amintiţi care a fost primul desert pe care l-aţi preparat? Povestiţi-mi puţin despre acel moment.

Alex Stan: Primul desert a fost o tartă cu mere. Acum 13 ani, când am început să descopăr tainele cofetăriei.

Tudor Constantinescu: Se spune că dragostea trece prin stomac! Bineînţeles că toate lucrurile frumoase din viată mea pornesc din iubire şi din sentimentul de a dărui şi a-i face fericiţi pe cei din jurul meu. Îmi amintesc că eram în primii ani de şcoală şi ca orice băiat, eram atras de o anumită colegă din clasă. Neştiind cum să o abordez, mi-am propus să îi fac un cadou dulce aşa că m-am apucat de făcut bezele. Văzusem eu în bucătăria bunicii că nu este un deşert atât de complicat. Bineînţeles că nu a ieşit tocmai ce trebuia, dar măcar am reuşit să îi fac o surpriză domnişoarei care mi-a dat impulsul la acea vreme să întru în bucătărie. Apoi am început să mă interesez pe la mama, bunica şi alte mătuşi care sunt secretele unui desert reuşit, iar momentul în care am aflat cum se face exact o bezea sau o clătită a fost pentru mine o adevărată revelaţie. De atunci şi până acum au fost mulţi ani de şcoală, de autoinstruire şi bineînţeles de practică, deoarece cofetăria nu se face din vorbe, ci din execriţiu se naşte arta!

Simona Pope: Primul desert a fost la 12 ani. Era un tort care se prepara uşor, venind într-o cutie cu ingrediente gata cântărite, pe care trebuia să le amesteci între ele cu maxim un ou şi puţin lapte. Nu necesita nici coacere. Mamei nu îi ieşea şi m-a rugat pe mine să încerc. Nu ne-am gândit că ar fi un semn şi au mai trecut vrei 12 ani de atunci până să mă apuc serios de făcut dulciuri. 

Alex Stan Simona Pope Tudor Constantinescu bake off romania foto pro tv

FOTO Pro TV 

Momentul zero al meserie de cofetar

Care a fost momentul în care aţi spus „Da, asta vreau să fac, să prepar deserturi!“

Alex Stan: Momentul în care mi-am dat seama că nu este aşa de uşor precum pare. A fost şi este în continuare o provocare care mă determina să mă dezvolt în fiecare zi.

Tudor Constantinescu: Se spune că a fi pretenţios şi mofturos nu este bine. Sincer, pe mine asta m-a ajutat în viaţă pentru că m-a făcut să îmi doresc mai mult să mă autodepăşesc. Încă de mic am realizat că deserturile clasice făcute în familia mea nu sunt îndeajuns de dulci sau spectaculoase, aşa că am început să studiez şi să experimentez cu gusturile care îmi plac mie, cum ar fi ciocolata. În momentul în care am reuşit să creez noi combinaţii de arome, iar papilele mele gustative au simţit ceva nou, ceva sofisticat, dar în acelaşi timp gustos, am spus că trebuie să îi fac şi pe alţii să simtă ce înseamnă să manânci cu adevărat ceva bun. La mine a fost simplu, din dorinţa de a primi ce este mai bun la capitolul deserturi s-a născut talentul şi pasiunea pentru dulce.

Simona Pope: Lucram în cofetărie ca decorator de torturi şi m-am gândit că ar fi frumos să învăţ să le fac, astfel am plecat în Franţa la şcoală. Acolo am văzut o altă lume. O lume a cofetarilor mândri, a căror meserie este apreciată. Am învăţat tot ce înseamnă dulciurile. Am avut oanoarea să lucrez cu cei mai buni cofetari şi în fiecare seară abia aşteptăm să treacă „dormitul“ şi să vină a două zi să văd ce noutăţi îmi rezervă. A fost o experienţă genială care mi-a schimbat viată.

Valorile preluate de la şcolile de prestigiu din afara României

Sunteti cofetari şcoliţi în afara României. Ce valori aţi preluat din locurile în care v-aţi format?

Alex Stan: Am învăţat ce înseamnă organizare, lucrul în echipa. Am învăţat, că trebuie să dai mai departe ce ai învăţat, dar în primul rând, că nu trebuie să te opreşti niciodată din învăţat.

Tudor Constantinescu: Am avut noroc să studiez într-o ţară cum este Belgia. Acolo am învăţat în primul rând disciplina. În bucătărie nu ai această calitate, lucrezi haotic, iar atunci şansele să faci ceva spectaculos sunt mici. Au urmat apoi alte cursuri şi stagii de practică în Statele Unite ale Americii unde am reuşit să-mi depăşesc limitele şi să îmi doresc să aduc şi în România ceva nou, de calitate!

Simona Pope: Disciplina este un atu foarte important în cofetărie. Dacă nu eşti organizat, şansele de a rata sunt foarte mari. Trebuie să îţi respecţi ustensilele, cuptorul, reţetele şi materia primă şi succesul este garantat. 

Alimentaţia corectă: „Românii ştiu teoria. Dar se alintă“

Când or să înveţe româniii să mânâce corect?

Alex Stan: Nu ştiu dacă se pune problema de corectitudine, ci mai degrabă de alegeri şi gusturi. Cred că începe să se vadă o schimbare în acest sens, iar generaţiile tinere ştiu să facă diferenţa dintre un desert de calitate, care are arome şi gusturi interesante. Oamenii încep să nu mai aleagă ceva ce este doar dulce, ci vor să descopere arome noi.

Tudor Constantinescu: România este o ţară cu o gastronomie incredibilă. Suntem renumiţi pentru produsele noastre tradiţionale şi este bine să păstrăm această cultură pentru că ne defineşte ca şi popor. Însă, este adevărat că românii ar trebui să fie puţin mai deschişi la nou atunci când vine vorba de gastronomie. Încă mai există destul de multe bariere şi oamenii sunt sceptici la reţetele şi combinaţiile noi de ingrediente. Totuşi, mă bucură faptul că odată cu lansarea emisiunii Bake Off în România am descoperit foarte mulţi oameni informaţi şi pasionaţi de arta gustului. Sperăm cu ajutorul acestui format de televiziune să naştem curiozitatea în sufletul telespectatorilor şi dorinţa de a încerca să prepare şi altceva decât clasicele deserturi româneşti.

Simona Pope: Românii ştiu teoria. Dar se alintă. Important este ca acele persoane care au iniţiativă şi vor să schimbe ceva să nu cedeze. Este foarte simplu ca la primul hop să spui „Nu, domule, n-am cu cine!“, dar asta o poate face oricine. Important este să fim perseverenţi. Este ca orice proces de educaţie. Când suntem mici nu mergem un an la şcoală. Mergem mult mai mult tocmai pentru că este nevoie de timp să asimilăm informaţii noi şi să le considerăm ca făcând parte din noi. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite