INTERVIU Loredana Groza: „«Vocea României» este cel mai tare show de talente muzicale din România, restul nu contează“

0
0

Loredana Groza (44 de ani) a declarat cu fermitate că „Vocea României“, emisiune ce revine în această seară la Pro TV, este „cel mai tare show de talente cu voci din România“.

La studiourile Buftea e forfotă mare. Oamenii care dirijează emisiunile-fanion ale postului Pro TV fug de colo-colo. Un haos oraganizat. „Reptiţii în platoul 7“, se aude vocea uşor iritată a unui bărbat, care încearcă să se facă auzit în ciuda vocalizelor care răsună de peste tot. „Mâine repetiţii fără public. În platoul mare, da“, şopteşte în telefonul mobil o femeie.

Însă „Lori a venit?“ e întrebarea care stă pe buzele tuturor, chiar şi pe ale mele, căci avem un interviu stabilit de multe zile. În sfârşit apare. Radiază, zâmbeşte tot timpul şi e foarte liniştită, în ciuda agitaţiei generale şi a faptului că fiecare vrea câte ceva de la ea, ba să înceapă filmările, ba să mai pună la punct programul. S-a mai ales şi cu mine pe cap. Dar pare că nimic nu o atinge, e bucuroasă să le facă pe toate, dar în stilul ei. Nu avem timp de introduceri, în 20 de minute trebuie să-şi ocupe scaunul din juriul „Vocea României“.

„Adevărul“: Azi începe cel de-al patrulea sezon „Vocea României“. Au fost şi câteva schimbări. Să începem cu echipa de producţie, sunt oameni cu peste 15 ani de experienţă în străinătate. Ce viziune au ei despre un show de divertisment? 

Loredana: Este ca o gură de aer proaspăt faptul că avem în faţă un nou început şi câteodată, ca şi într-o relaţie, orice schimbare şi orice nou început vine cu altă energie, cu altă bucurie, cu atenţie sporită şi cred că era timpul să se întâmple ceva. Era timpul să descoperim „Vocea României“ într-o altă viziune, mult mai complexă şi cu toate detaliile puse foarte bine la punct. Eu am fost fascinată în prima clipă în care am intrat în noul platou şi am văzut tot decorul, luminile, gradenele, absolut totul era schimbat. Am fost copleştiă, asta a fost prima mea reacţie, nu-mi venea să cred. M-am simţit oriunde în altă parte, dar nu în Buftea. 

Şi-au pus amprenta şi asupra juriului?

Da, din prima clipă am fost convinsă că şi noi vom fi furaţi de toate aceste schimbări şi vom fi cu totul şi cu totul altfel, vom ajunge pe următorul nivel. Este ca în orice joc, ca orice etapă din viaţă, trebuie să evoluăm şi să mergem mai departe. Şi am simţit acest lucru exact din prima clipă. Faptul că ei vin cu o experinţă dobândită în străinătate înseamnă că au şi un mod de organizare diferit, care pe plaiurile mioritice este binevenit întotdeauna. Cred că există foarte mult talent şi foarte multă creativitate în România, dar de multe ori ne pierdem energia din lipsă de organizare şi de eficienţă, şi cred că ei au venit cu această strategie şi cu această focusare pe detalii. Totul este foarte atent pus la punct şi legat în aşa fel încât să nu existe sincope. 

   

Cred că un show este un show şi cred că nu există războaie. Războaiele le fac doar oamenii care gândesc în sensul acesta negativ   Loredana Groza, cântăreţă

O altă schimbare majoră este venirea lui Tudor Chirilă în juriu.

Mi se pare că suntem extrem de potriviţi, avem gusturi comune. Personal am cântat de multe ori pe aceeaşi scenă cu el şi ştiu că este un cântăreţ foarte talentat, cameleonic, faptul că este şi actor îi dă un plus de spectaculozitate, mai şi scrie, deci este un talent complex. Cred că era nevoie de o gură de aer proaspăt în echipa noastră pe care cu siguranţă el a adus-o.

<b>„Oamenii vor să fie distraţi“</b>

Prima ediţie va concura cu show-ul lui Dan Negru, „Next Star“. Acesta a declarat că va fi un adevărat război, că „Vocea“ e un colos internaţional, iar „Next Star“ este un show românesc 100% . Credeţi că are vreo importanţă acest aspect pentru publicul român?

Cred că un show este un show şi cred că nu există războaie. Războaiele le fac doar oamenii care gândesc în sensul acesta negativ, cred că este o bucurie să ne întâlnim cu fanii noştri, nu mă interesează ce alte showuri sunt pe alte canale sau dacă sunt româneşti sau chinezeşti sau turceşti. Cred că publicul nu la asta se uită, publicul se uită la spectacol, oamenii vor să fie distraţi şi cu cât o faci mai bine, cu atât eşti mai tare.

Poate şi mai important este că sezonul acesta va fi la concurenţă directă cu un alt program foarte puternic, „X Factor“. Cum priviţi această competiţie?

Sincer, nu mă interesează. Noi ştim ce facem, avem un show care, de când s-a lansat, s-a dovedit a fi cel mai tare show de talente cu voci din România şi restul nu contează.

image

Studioul emisiunii „Vocea României“ a suferit transformări FOTO Pro TV

Ce surprize aduce acest sezon? Sunt voci mai bune comparativ cu celelalte ediţii?

Sunt voci extraordinare, sunt foarte mulţi concurenţi talentaţi care probabil că au reuşit să înveţe din experienţa a ceea ce au văzut la televizor în ultimele sezoane şi care au venit mult mai bine pregătiţi. Chiar dacă nouă ne-a fost puţin teamă după atâta timp că nu vom mai putea avea o pepinieră atât de bogată, am rămas surprinsă să descopăr că anul acesta sunt foarte multe voci pregătite, dar şi perosnalităţi puternice, pentru că până la urmă contează această combinaţie între voce şi atitudinea de pe scenă, asta urmăreşte telespectatorul şi spectatorul să vadă şi noi suntem la cheremul lor. Aşa că o să fac tot ce îmi stă în putinţă pentru a implementa metoda mea care este unică în România şi practic doar echipa mea va avea şansa să lucreze cu această metodă şi sunt foarte fericită că avem acest lucru în plus şi o spun cu mândrie. Metodă care se va vedea şi la şcoala mea de muzică.

<b>Trofeul „Vocea României“, o dorinţă, dar nu o obsesie</b>

Credeţi că veţi ieşi învingătoare în acest sezon?

Ştii, m-am tot gândit. Până la urmă este important traseul, parcursul, şi ceea ce învaţă ei de la noi, şi ceea ce învăţ eu de la ei şi până la urmă cred că mai puţin contează cine câştigă. Normal că mi-ar plăcea să câştig, dar nu este o obsesie. Vreau să-mi fac treaba cât mai bine şi mai mult decât atât vreau să fiu o inspiraţie pentru echipa mea şi, de ce nu, pentru toţi cei care vor urmări evoluţia noastră. În final va câştiga cel mai bun, cel care merită, iar cel care nu câştigă va fi poate cu mult mai câştigat. Uite, s-a întâmplat cu One Direction, care nu au câştigat locul întâi, dar au reuşit să câştige o planetă întreagă. Aşa că jocul, concursul contează şi rezultatele se văd după. 

Ţineţi legătura cu foştii concurenţi, cei pe care i-aţi antrenat? 

Cu toţi am încercat să păstrez legătura, mulţi au acceptat invitaţia mea de a mă însoţi în turneul Magic din ţară şi în turneul de acum doi ani. Cu Dragoş Chircu am făcut chiar şi un single, pe care i l-am şi scris, l-am şi filmat. Cu Oana Brutaru cânt în trupă, este backing vocal-ul meu. Încerc să dau fiecăruia o şansă şi să îi fac să înţeleagă că nu e o meserie prea uşoară, nu sunt „câini cu colaci în coadă“, aşa cum îmi spunea bunica mea, şi că trebuie să profiţi de orice oportunitate pe care ţi-o oferă destinul şi să evoluezi încontinuu. Vocea este ca un instrument, dacă nu cânţi şi dacă nu încerci să o întreţii, să o descoperi, să o studiezi, ea rămâne acolo, ca şi cum ar dormi. Tot timpul trebuie să o trezeşti la viaţă, să o întreţii. 

Până la urmă este important traseul, parcursul, şi ceea ce învaţă ei de la noi, şi ceea ce învăţ eu de la ei şi până la urmă cred că mai puţin contează cine câştigă.  În final va câştiga cel mai bun, cel care merită, iar cel care nu câştigă va fi, poate, cu mult mai câştigat   Loredana Groza, cântăreaţă

Asta îi veţi învăţa şi pe cei care se vor înscrie la cursurile şcolii dvs. de muzică, nu?

Tocmai din acest motiv am făcut şi această şcoală de muzică, pentru că eu nu am avut parte de o asemenea educaţie, a trebuit să descopăr singură, să mă lovesc cu capul de pragul de sus sau să merg pe drumul mai lung decât să aleg scurtătura. Dar cred că a fost bine, cred că lucrurile astea m-au şi ajutat şi poate am învăţat mai mult decât dacă ar fi fost cineva care să-mi pună plocon în faţă tot ceea ce am reuşit să obţin. Dar aş vrea ca generaţiile viitoare de cântăreţi să nu mai sufere, să nu ajungă să nu aibă soluţii pentru probleme, nu probleme, că probleme nu există, ni le facem noi, pentru situaţii pe care le întâlneşti pe scenă, în studioul de înregistrări sau pur şi simplu în viaţă. Şi sunt extrem de fericită că am ocazia să le dezvălui această tehnică, folosită în Occident de foarte mulţi ani.

Despre ce tehnică e vorba, mai exact?

image

Este o tehnică vocală complexă, care îţi oferă soluţii la aproape orice situaţie vocală. Va fi prima şcoală din România care predă această tehnică. Facem deja cursuri la un club din Bucureşti, iar din octombrie vom deschide sediul oficial şi acolo se vor preda şi instrumente, pian, saxofon, vioară, chiar şi compoziţie, fiecare îşi va alege sau va migra de la o clasă la alta ca să descopere muzica 

în toate faţetele ei.

<b>Loredana Groza şi Angela Gheorghiu vorbesc pe „dulcele grai moldovenesc“</b>

Pentru că tot vorbim de muzică, aţi filmat de curând videoclipul piesei „Risipitor“, în care se dă o luptă între dvs. şi alter ego-ul dvs. masculin.

Da, zilele acestea suntem pe ultima sută de metri, am curajul să spun asta, sper să nu dureze mai mult decât am preconziat. Este o piesă pe care am scris-o eu, este un cântec de dragoste, normal, şi tema este „iubitul risipitor, care cheltuie amor şi-mi lasă doar dor“. Cred că mulţi oameni se regăsesc în aceste cuvinte, iar videoclipul va fi despre mine, fără figuraţie, fără efecte speciale. Mi-am dorit să fie o incursiune în lumea mea, în sufletul meu, în emoţiile mele şi cei care ascultă muzica mea să fie mai aproape, să ajungă şi mai aproape de mine. 

Pe lângă acest videoclip, pentru al treilea an pregătiţi show-ul „Reveria“. 

Este ceva foarte important la care lucrez şi mă pregătesc intens pentru acest show, care va fi pe 25 octombrie la Sala Palatului. Mi-am obişnuit fanii cu spectacole foarte complexe şi fără să mă reţin, fără să-mi restrâng energia, întotdeauna am dăruit tot ce am avut şi poate puţin mai mult şi cu toate astea a trebuit să-mi depăşesc din nou limitele şi, cu siguranţă, eu împreună cu toată orchestra, cu Agurida, şi cu toţi cei implicaţi, vorm reuşi să facem un show foarte bun. Este un efort comun şi bineînţeles că eu trebuie să fiu vârful de lance şi trebuie să reprezint toată ideea şi „Reveria“ celor care vor fi prezenţi. Va fi un show unic şi irepetabil pentru că ideea şi tot ce le spun întotdeauna fanilor mei este că orice show de al meu îmi doresc să aibă o cu totul altă abordare, să nu fie ca un patern care se repetă mecanic. Îmi doresc să fie martorii şi, de ce nu, să participe la o reverie. Să fie o reverie comună.

Dar nu este singurul proiect, pregătiţi colaborări cu nume mari.

Da, cu Angela Gheorghiu, cu Phoenix şi Nicu Covaci, iar cu Vunk am filmat şi videoclipul, e un cântec cu un mesaj foarte puternic, special, şi mi-ar plăcea ca radiourile şi posturile de televiziunile să-l aprecieze şi să valorficie acest mesaj de care societatea, de fapt noi oamenii, pentru că nu cred în societăţi, cred în oameni în primul rând, avem nevoie.

Şi un duet foarte frumos cu Angela Gheorghiu, pe care chiar aseară l-am înregistrat, dar despre care nu vă pot da mai multe detalii. Pe noi nu ne leagă doar faptul că suntem cântăreţe, ne înţelegem foarte bine, ştim cum e să fim în această postură. Poate pentru ea este mai dificl, pentru că ea călătoreşte şi mai mult decât mine, eu călătoresc doar local. Dar şi faptul că ne leagă o azvârlitură de băţ, ea e din Adjud, eu sunt din Oneşti, vorbim, aşa cum s-ar spune, pe acelaşi grai, pe „dulcele grai moldovenesc“, şi asta ne leagă foarte mult şi, din prima clipă de când ne-am cunoscut, parcă ne ştiam de o mie de ani, suntem ca două suflete pereche. 

Mai multe - TV

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite