FOTO Ce ediţii speciale a pregătit TVR de Centenar: parada militară, comentată de Adelin Petrişor şi Constantin Spânu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parada Militară FOTO TVR
Parada Militară FOTO TVR

Televiziunea Română prezintă ediţii speciale cu ocazia sărbătoririi Centenarului. 1 Decembrie 2018, 100 de ani de România, reprezintă un moment istoric pe care televiziunea publică îl va reflecta prin producţii special dedicate evenimentului Marii Uniri.

De Ziua Naţională a României, TVR rememorează istoria. În anul Centenarului Marii Uniri, emisiunile consacrate au pregătit ediţii de sărbătoare. 

Paradele militare de la Bucureşti şi Alba Iulia, emisiuni informative reunite sub sloganul #EuSuntRomânia, secvenţe unice din Arhiva de Aur, spectacole de folclor, dar şi muzică românească se regăsesc în programele TVR. 

Pentru Centenar, TVR va mobiliza resurse impresionante. Parada militară de la Arcul de Triumf din Capitală, dar şi ceremoniile de la Alba Iulia şi Focşani vor fi pe micul ecran. Camere de filmare vor fi amplasate pe Arcul de Triumf, Casa Presei, dar vom vedea şi imagini filmate cu drona sau în mişcare, transmise din elicopter sau de pe TAB-ul militar.

Ca în fiecare an de 1 Decembrie, jurnalistul Adelin Petrişor va comenta desfăşurarea Paradei Militare de la Arcul de Triumf. Îi va fi alături colonelul Constantin Spânu. Principalul „Telejurnal“ al zilei de 1 Decembrie, de la ora 20.30 (imediat după primul meci al Naţionalei de Handbal feminin la Campionatul European), va fi transmis la TVR 1 şi TVR Internaţional în direct de la Alba Iulia şi va fi prezentat de Radu Andrei Tudor şi Stela Dănilă, gazda Telejurnalului TVR Moldova.

Tot pe 1 Decembrie, la TVR 1 telespectatorii vor vedea unele dintre cele mai emoţionante poveşti difuzate de-a lungul anului de Ştirile TVR sub titlul #EuSuntRomânia, mesajele primite de la telespectatorii TVR şi de la români simbol care au marcat istoria ţării. Invitaţii jurnaliştilor TVR vor fi istorici, militari, artişti, vedete sau oameni obişnuiţi. Nu vor lipsi înregistrări din Arhiva TVR ale unor evenimente care au influenţat cursul României, precum şi momente artistice valoroase susţinute de artişti de care ne amintim cu plăcere şi peste ani: Toma Caragiu, Maria Lătăreţu, Stela Popescu, Amza Pellea etc.

Pe 1 decembrie, programele Ştirilor TVR se vor desfăşura la TVR 1 sub numele #EuSuntRomânia 

  • 7.00 - #EuSuntRomânia (moderator Eugen Rusu, Dorin Chioţea - reporter teren)
  • 9.00 – #EuSuntRomânia - Aniversarea Zilei Naţionale a României - moderator Dorina Florea - Paradă Arcul de Triumf, transmisiune directă de la Bucureşti - comentează Adelin Petrişor şi colonelul Constantin Spânu
  • 15.00 – #EuSuntRomânia: inaugurarea Monumentului Unirii şi Paradă Alba Iulia - comentează Radu Andrei Tudor şi invitaţi de la Alba Iulia
  • 17.00 – #EuSuntRomânia - transmisiuni directe Focşani - prezintă Marian Voicu
  • 20.30 – #EuSuntRomânia - Telejurnal transmis în direct de la Alba Iulia - moderatori Radu Andrei Tudor şi Stela Dănilă

Programe şi ediţii speciale ale programelor TVR 1 de 1 Decembrie

De-a lungul zilei de 1 Decembrie, şi emisiunile curente ale TVR 1 au ediţii de sărbătoare. 

  • 12.00 – Concertul aniversar „Tezaur folcloric – 100 de ani de România
  • 16.30 – „Vizita de lucru“, cu Gianina Corondan. Telespectorii vor urmări o ediţie specială la Fabrica de steaguri din Bucureşti şi la Fabrica de magiun de la Topoloveni.
  • 19.00 - Campionatul European de Handbal feminin! Primul meci al Naţionalei de Handbal feminin, împotriva Cehiei
  • 21.15 – Ediţie specială  „Provocarea starurilor“, cu Andreea Bănică

Corina Chiriac şi Margareta Pâslaru vor fi împreună, într-o emisiune de televiziune după mai bine de 20 de ani. Cele două iubite interprete ale românilor vor fi membre ale juriului în ediţia specială de 1 Decembrie a emisiunii „Provocarea starurilor“. 

provocarea starurilor centenar tvr foto tvr
  • 23.15 – Documentarul „Swim“

Seara se încheie la TVR 1 cu povestea unui român, surprinsă de realizatorul Sabin Dorohoi în documentarul SWIM (producţie România, 2017). Filmul urmăreşte performanţa unică realizată în vara anului 2017 de renumitul sportiv Avram Iancu, cel care a parcurs înot întregul curs al Dunării, cu o lungime de 2.850 kilometri. El este primul român care a traversat înot Canalul Mânecii, în 2016. Sportivul din Petroşani, bibliotecar de profesie, şi-a propus să facă această cursă după ce a recitit romanul „Pilotul de pe Dunăre“, al lui Jules Verne.

Joi şi vineri, 29 şi 30 noiembrie

  • 21.10 - Film „Mihai Viteazul“ 

„Mihai Viteazul“, filmul regizat de Sergiu Nicolaescu în 1971 poate fi urmărit de telespectatorii TVR 1 în două părţi, joi, 29 noiembrie şi vineri, 30 noiembrie. În anul 1972, producţia având 8.4 rating pe IMDB a fost propunerea României pentru Premiile Oscar, la categoria cel mai bun film străin. Realizat sub formă de diptic („Călugăreni“ şi „Unirea“), filmul lui Sergiu Nicolaescu evocă principalele momente ale domniei lui Mihai Viteazul: negocierea tronului cu Sultanul, la Constantinopol; refuzul de a plăti tribut; încoronarea de la Alba Iulia; bătălia de la Miraslău; trădarea generalului Basta; refugierea la Praga; bătălia de la Goraslău; uciderea domnitorului.

film mihai viteazul foto tvr

Duminică, 2 decembrie

  • 21.00 – Cinci tinere interprete luptă pentru un loc în semifinala „Vedeta populară“

Ediţii speciale la TVR 2

Vineri, 30 noiembrie  

  • 13.00 – „Câştigă România pentru toţi“, un reportaj despre cazurile umanitare pe care telespectatorii le-au întâlnit în ediţiile speciale ale concursului de cultură generală.
  • 15.30 – „Chef de vedete“, unde vor fi invitaţi Benone Sinulescu şi Romania pentru a cânta şi a găti alături de Chef Aida Parascan. Benone Sinulescu va povesti cum sărbătorea 1 decembrie când şi-a început cariera şi va dezvălui care a fost cea mai mare realizare profesională.
  • 20.00 - Ediţie specială „Gala Umorului“. Telespectatorii se vor amuza la glumele lui Nea Mărin. Ediţia este dedicată în întregime lui Amza Pellea, un simbol naţional pentru 1 Decembrie. Vor fi revăzute monologurile celebre cu Nea Mărin, „Răvaşul misterios“, în regia lui Sergiu Nicolaescu, dar şi câteva secvenţe din „Nea Mărin Miliardar“ şi „Mihai Viteazu“.
amza pellea foto tvr

Sâmbătă, 1 decembrie

  • 10.00 – Virgil Ianţu, gazda concursului de cultură generală „Câştigă România!“, este invitat la „Mic dejun cu un campion“ pentru o discuţie incitantă şi surprinzătoare alături de Daniela Zeca Buzura.
  • 11.00 – „B.D. intră în acţiune“ (1970), regizat de Mircea Drăgan, este primul film din seria cazurilor rezolvate de Brigada Fapte Diverse readuce pe micul ecran o distribuţie „de aur“: Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Puiu Călinescu, Dem Rădulescu, Jean Constantin şi Iurie Darie.
  • Duminică, de la ora 13.10, este programat „B.D. în alertă“, cel de-al doilea film din seria B.D.
  • 13.30 - Marina Almăşan, gazda emisiunii „Femei de 10, bărbaţi de 10“ îi invită pe telespectatori la la Roma, la Casale della Cerosa, într-un restaurant cu specific românesc, alături de câţiva români de nota 10, din cei peste 1 milion, care trăiesc şi muncesc în Italia. „Dialogurile emoţionante, dominate de sentimentul dorului de ţară, momentele muzicale, oferite de artişti români din diaspora, filmările prin locurile istorice ale Romei, toate reprezintă ingredientele unei ediţii care sper să le meargă la suflet românilor de pretutindeni”, spune Marina Almăşan.  
femei de 10 foto tvr
  • 16.00 – „Memorialul durerii“ prezintă episodul „Cauza României la Conferinţa de pace de la Paris“. Ideea a pornit de la expoziţia organizată la Muzeul Armatei Franceze „La Est – Războiul fără sfârşit 1918 – 1923“ în care este prezentat cazul României şi luptele purtate de Armata Română împotriva armatei boşevicilor lui Bela Kun. 

Telespectatorii vor putea vedea documentele originale ale tratatelor de pace de la Verssailles - Trianon. În film sunt invitaţi istoricii Pierre Lagrange, directorul ştiinţific al muzeului, Dumitru Preda, Ionel Calafeteanu, precum şi Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române.

  • 20.10 – Ediţie specială „Câştigă România!“, alături de şase dintre vedetele cunoscute şi îndrăgite: Ana Ularu, Narcis Răducan, Andreea Marin, Ovidiu Lipan Ţandărică, Călin Goia şi Vasile Stângă.
castiga romania foto tvr
  • Nu vor lipsi nici momentele artistice care vor fi susţinute de ansamblul folcloric „Ghiocelul“, înfiinţat în 1973,  grupul de tulnicărese „Moaţele“, tinerele care au învăţat suflatul în tulnic de la Mariana Gligor, cea care e considerată un „tezaur uman viu“ şi vicecampionii naţionali la street dance, Trupa Squad Fam, antrenată de Claudia Zaharescu. Ediţia se va încheia cu un mesaj emoţionant al trupei Voltaj, pentru cei 100 de ani pe care îi împlineşte România. 
castiga romania foto tvr

Duminică, 2 decembrie

  • 15.00 – În ediţia specială „Drag de România mea“, Paul Surugiu-Fuego a invitat mari români. Printre aceştia: Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut român,  cântăreaţa de muzică populară Mariana Anghel, actorul Dorel Vişan şi Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin“.
drag de romania mea foto tvr
  • 20.10 - Filmul istoric românesc Centenarul Marii Uniri prezintă „Triunghiul morţii“ ( 1999). Regizat de Sergiu Nicolaescu, pelicula reconstituie luptele purtate de armata română impotriva ocupanţilor germani în Primul Război Mondial în localităţile Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz. Ecaterina Teodoroiu (Ilinca Goia) este singura femeie care participă la bătălie. În film mai apar personaje importante ca Generalul Alexandru Averescu (Sergiu Nicolaescu), Regele Ferdinand (Eusebiu Ştefănescu) şi Regina Maria (Maia Morgenstern).

TVR 3 are trei zile de sărbătoare

30 noiembrie

  • 9.30 - Transmisiunea directă de la Catedrala Patriarhală
  • 16.00 - Spectacolul folcloric „Generaţiile Centenarului“ – Iaşi-Cernăuţi – Chişinău
  • 19.00 – Ediţie specială „Cântec şi poveste“, despre vizita Corului de la Finteuşul Mare la românii din Salonic
  • 23.00 – „Concertul de la Schönbrunn 2018“, condus de Valery Gergiev

1 decembrie, sâmbătă

  • 7.00 – Documentarul istoric „Braşovul înainte şi după 1 Decembrie 1918“  
  • 10.00 – Transmisiune în direct a slujbei „Te deum“  susţinută în Catedrala Ortodoxă a Încoronării din Alba Iulia
  • 13.00 - Emisiunea „Din zestrea Ardealului“ aduce  spectacolul folcloric „1 Decembrie în Ţara Moţilor“, alături de Veta Biriş, Mirela Mănescu şi Ansamblul „Ţarina“ din Abrud.
  • 15.00 - Dr. Tudor Roşu, şeful secţiei Istorie din cadrul Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia prezintă „Garda Naţională la 1 Decembrie 1918“
  • 15.30 -   Filmul eveniment „Vis de aur, coroană de oţel“ , un documentar distins cu premiul „CENTENAR“ la Festivalul SIMFEST 2018.
  • 17.00 - Spectacolul aniversar „100 de ani pentru România – Teatru documentar“,  în regia lui Alexandru Boureanu
  • 18.00 - Prima parte a concertului extraordinar „Cântecele Unirii“ susţinut  de Corul Academic Radio. Partea a doua este progrmată duminică, de la 17.55.
  • 19.00 - Interpreţi îndrăgiţi precum Sofia Vicoveanca, Mioara Velicu, Lia Lungu, Benone Sinulescu, Gheorghe Roşoga urează „La mulţi ani români de pretutindeni!“  în cadrul ediţiei speciale a emisiunii „Cântec şi poveste“.
  • 20.00 – Drama istorică „Ecaterina Teodoroiu“
  • 22.00 – Ediţie specială a emisiunii „Remix“, cu muzică rock şi folk românească
  • 23.30 - Proiect muzical de excepţie dedicat Centenarului Marii Uniri: „Balada, un secol de muzică“– un recital oferit de violonistul Alexandru Tomescu şi de pianista Angela Drăghicescu. Spectacolul va fi precedat, de la ora 23.00, de un Making of al acestui eveniment. 

2 decembrie, duminică 

  • 7.00 – Documentarul istoric „Sibiul, capitala Marii Uniri“
  • 14.00 – Spectacol folcloric „Din Banat în toată ţara“ 
  • 16.30 – Spectacolul extraordinar „Unirea cea mare“
  • 20.00 -  „România-i ţara ta“ 
  • 22.00 - Concertul extraordinar al Filarmonicii din Iaşi dedicat Centenarului „România 100.Iaşi – prezent şi viitor“
  • 23.00 -  Spectacolul de Gală susţinut în 2016 la Opera din Paris 
TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite