Decizia CNA în cazul ştirii false de la Digi 24 despre medicul de la Gerota care ar fi murit de COVID-19: „Nu se justifică sub nicio formă să nu aştepţi confirmarea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
digi24 captura pagina de media

Cazul ştirii false date de Digi 24 despre medicul de la Gerota care ar fi murit din cauza coronavirusului a ajuns pe masa CNA. Din motive de procedură, postul nu a primit nicio sancţiune.

Televiziunea Digi 24 a scăpat, pentru moment, fără sancţiune în cazul ştirii false, dar rectificate la scurt timp după difuzarea pe post, despre decesul şefei de la Terapie Intensivă de la Spitalul Gerota.

Membrii forului nu s-au hotărât cu privire la sancţiunea pe care să o dea, din motive de procedură, scrie Pagina de Media.

Care au fost discuţiile:

Toţi membrii CNA au fost de acord că postul ar merita doar o somaţie. De altfel, în urmă cu câteva săptămâni, o altă ştire falsă de pe TV a primit tot o somaţie (România TV, care a dat ca reală o filmare falsă cu un medic care ar fi alergat un suspect de coronavirus).

Totuşi, o somaţie nu ar fi fost posibiliă pentru că Digi 24 a mai încasat una în ultimele luni. Un pasaj din lege spune că după o somaţie pe aceeaşi greşeală trebuie dată o amendă (Digi 24 mai avea o somaţie primită în 5 decembrie 2019, iar între timp nu a mai primit vreo amendă). notează sursa citată.

În final au fost două propuneri:

Radu Herjeu - amendă de 5.000 de lei (Art. 64, 1 b.)

Dorina Rusu - somaţie (care oricum nu s-ar fi putut aplica) - (Art. 64 1 b.)

La final nu s-au adunat voturile necesare pentru niciuna dintre propuneri, iar votul se va relua într-o şedinţă viitoare.

Cum s-a apărat Digi 24 în şedinţa CNA

Digi 24 a difuzat informaţia la ora 23:30, venită de la reporterul acreditat pe Sănătate, Carla Tănasie.

„Imediat ce am primit informaţia că ştirea noastră nu este corectă am difuzat rectificarea, în cel mai scurt timp. Am greşit şi recunoaştem, am recunoscut şi public. Am greşit când am difuzat informaţia fără a fi confirmată de Grupul de Comunicare Strategică. Nu ştiu dacă există sau nu circumstanţe. După acest caz avem nişte criterii mult mai clare, nu se mai difuzează asemenea informaţii pe surse.“, a declarat în şedinţă un reprezentant al postului de ştiri. 

Pe de altă parte, membrii forului Radu Herjeu şi Doina Rusu au avut opinii tranşante.

„E trist că se întâmplă aşa ceva şi să fim serioşi, s-a întâmplat din goana după audienţă şi din a da primii un breaking-news. Nu se justifică sub nicio formă să nu aştepţi confirmarea, adică nu era o informaţie de interes naţional (eram atacaţi şi românii nu erau informaţi)“, a fost de părere Herjeu.

„Se mai întâmplă în situaţii din astea să fie difuzate informaţii greşite şi apoi să fie rectificate, dar aici e vorba de viaţa unui om. Dacă moare omul şi cu cinci minute mai târziu, nu poţi să dai că a murit. Nu poţi să dai pe surse aşa ceva.“, a spus şi Dorina Rusu. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite