Ce spun membrii CNA despre decizia TVR de a nu difuza interviul cu Dacian Cioloş de la „Viaţa Satului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Gherghescu, realizatorul emisiunii Viaţa Satului, alături de premierul Dacian Cioloş FOTO TVR
Gabriel Gherghescu, realizatorul emisiunii Viaţa Satului, alături de premierul Dacian Cioloş FOTO TVR

Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) şi-au exprimat opinia cu privire la amânarea de către Televiziunea Română a interviului cu premierul Dacian Cioloş, ideea comună fiind că forul audiovizual nu are competenţă în acest caz.

În prima şedinţă de după alegerile parlamentare, CNA  a răspuns adresei formulate de preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, Gigel Ştirbu, care a declarat că decizia postului public de a nu difuza interviul cu prim-ministrul a fost un act de cenzură.  

Amintim că Televiziunea Română a anulat în ultimul moment difuzarea interviului acordat de prim-ministrul Dacian Cioloş în cadrul emisiunii „Viaţa Satului“, invocând perioada de campanie electorală şi faptul că demnitarul este imaginea unuia dintre partidele politice. Gigel Ştirbu a declarat, în urma audierii la Parlament a Irinei Radu, preşedintele-director general al TVR, că decizia conducerii televiziunii publice a fost un act de cenzură „făţişă“ şi că atât el, cât şi colegii săi care candidează şi vor fi aleşi în viitoarea legislatură vor propune demiterea actualei conduceri a Societăţii Române de Televiziune (SRTv).

Aproape toţi membrii CNA au considerat că nu intră în atribuţia instituţiei de a rezolva această chestiune, ci este obligaţia Comisiei de Cultură, membrul CNA Florin Gabrea fiind de părere că Gigel Ştirbu a găsit „foarte abil“ o metodă pentru a scăpa de o responsabilitate.

Pe de altă parte, în şedinţă a fost prezent şi Gabriel Gherghescu, directorul TVR 1, care a explicat că amânarea transmiterii interviului a fost o decizie colectivă.

„Pot să vă spun că a fost o decizie colectivă legată de oportunitatea datei de difuzare a acestui interviu. L-am analizat şi reanalizat şi cel puţin eu care zic să sunt printre ziariştii care se pricep foarte bine la politica agricolă comună, nu existau elemente care să mă îndemne să difuzez acest interviu pentru că ar fi avut informaţii care nu ar fi suportat amânarea“, a spus reprezentantul TVR, citat de News.ro.

Valentin-Alexandru Jucan, membru CNA

„Să presupunem că ar fi chiar şi un sever şi crunt act de cenzură, mai mult de a constata noi nu avem ce să facem, pentru că nu ne permite legea. Legea audiovizualului care interzice cenzura nu are şi un alt articol accesoriu care să indice o sancţiune. Practic, dacă am constata un act de cenzură ar trebui să îl sesizăm tocmai pe Gigel Ştirbu, să îi trimitem înapoi sesizarea şi să îi spunem să ia act de ceea ce constatăm noi. Acest joc este puţin ridicol, în care Parlamentul aflat în campanie electorală ne trimite nouă un astfel de document şi este cu atât mai ridicol pentru o persoană care are funcţia de preşedinte al Comisiei de Cultură.“

Jucan a mai spus că prin această decizie, TVR a dorit fie provocarea unui astfel de moment, fie a dat dovadă de o „lipsă totală de profesionalism“.

„Există un caz anterior, cel al interviului cu Victor Ponta, care totuşi a fost difuzat, deşi era preşedinte de partid, candidat oficial al PSD la funcţia de preşedinte al României, era şi deputat. Acolo lucrurile au fost foarte clare, chit că era pe vremea unui preşedinte liberal. Aici, în schimb, avem un prim-ministru confiscat de un partid politic care nu reuşeşte să aibă imaginea aceea separată de politic, astfel încât acest interviu să poată fi difuzat. Nu pot să nu remarc o oarecare impertinenţă din partea televiziunii publice manifestată atunci când invită un prim-ministru şi îi spune din start că emisiunea va fi difuzată duminică, dar pe parcurs ne răzgândim“, a argumentat Valentin-Alexandru Jucan.

Dorina Rusu, membru CNA

La rândul ei, Dorina Rusu a spus că i se pare o bătaie de joc felul în care s-a procedat în acest caz: „Mi-a adus aminte de ce se întâmpla în 1990, cu afară e ceaţă, nu putem să transmitem, nu facem.“ Ea a amintit şi de interviul cu Victor Ponta, care a fost difuzat şi în urma căruia CNA a votat în unanimitate că nu a fost încălcată legea audiovizuală.

„Este o diferenţă de tratament, chiar dacă conducerea televiziunii este alta faţă de cea de atunci, şi mi se pare şi o atitudine de neprofesionalism şi servilism faţă de ceea ce conducerea TVR considera că va fi viitoarea putere politică, să îşi asigure nişte bune relaţii“, precizat ea.

Radu Bogdan Herjeu, membru CNA

Radu Bogdan Herjeu le-a spus reprezentanţilor TVR prezenţi la şedinţă că au greşit că nu au difuzat interviul, greşeală prin care şi-au făcut un deserviciu şi au creat un subiect de discuţie care a fost exploatat electoral.

„Străduindu-vă să nu interveniţi electoral în campanie într-o zonă unde nu era locul, din păcate asta aţi făcut. Acestea fiind spuse, numai cine nu a lucrat într-o instituţie de presă sau o televiziune poate bate câmpii despre cenzură. Numai cine nu a auzit în viaţa lui de o decizie editorială, de o responsabilitate editorială şi de o fişă de post a unui şef de televiziune în care scrie că decide ce intră sau nu intră pe postul respectiv“, a spus Herjeu.

Membrul CNA a adăugat că interviul ar fi trebuit să fie difuzat, chiar dacă, probabil, în urma transmiterii lui ar fi putut să apară reclamaţii la forul audiovizual. „Acele reclamaţii ar fi fost tratate în mod normal de CNA. Eu cred că aşa cum s-a întâmplat şi în cazul anterior (în cazul interviului cu Victor Ponta, n.r.), şi acum reclamaţiile ar fi fost respinse ca nefondate şi aţi fi evitat folosirea acestei decizii editoriale ca armă electorală şi ca armă împotriva propriei instituţii“, a afirmat Radu Bogdan Herjeu.

Florin Gabrea, membru CNA

Florin Gabrea a spus că Gigel Ştirbu a găsit „foarte abil“ o metodă pentru a scăpa de o responsabilitate: „Dânşii răspund de televiziune şi de absolut tot ce se petrece la Radioteleviziunea Română“, a precizat el, adăugând că TVR a dovedit „neprofesionalism cras“ şi „lipsă de civilitate şi de bun simţ“ prin amânarea difuzării interviului cu Dacian Cioloş.

Gabriel Tufeanu, membru CNA

„Noi nu suntem Comisia de Cultură. Mi-e ruşine să stau să îi certăm pe dânşii pe o problemă care, culmea, nu s-a difuzat. Putem să discutăm cu ei prieteneşte la o cafea, pe hol, să ne spunem părerea. Aici, în sală, într-o şedinţă publică noi trebuie să analizăm ceva ce s-a difuzat, să sancţionăm dacă este cazul unei încălcări. Ce s-a încălcat? E vorba despre ceva ce nu s-a difuzat. Nu ţine de noi, ci de Comisia de Cultură“, a argumentat Gabriel Tufeanu.

Radu Călin Cristea, membru CNA

Radu Călin Cristea a spus, de asemenea, că s-ar simţi ruşinat să „tragă de urechi“ reprezentanţii TVR pentru acest caz de „aşa-zisă cenzură“. „Deocamdată este o temă care trece ca o maşină pe lângă instituţia CNA-ului, nu avem niciun fel de competenţă legată de dânşii. Ce au făcut dânşii cu Dacian Cioloş, ce înţelegere au avut, e o chestiune internă care eventual trebuie tranşată la nivelul Comisiilor de Cultură. Nicio legătură cu CNA-ul“, a afirmat el.

Răsvan Popescu, membru CNA

Răsvan Popescu a subliniat faptul că legislaţia interzice oricărei persoane ingerinţa în politica editorială a unui radiodifuzor: „O decizie luată pe înaltul ierarhic din interiorul instituţiei nu are nicio legătură cu cenzura.“

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite