Articol publicitar

Baia de Arieş, orașul cu amintiri din aur – în debutul noului sezon „Dosar România”

Publicat:
Ultima actualizare:

Baia de Arieş, orașul unde, cândva, munceau peste 5000 de români pentru a scoate tone de aur din munţi, trăieşte astăzi doar din amintiri. După aproape 20 de ani de la închiderea minei, în orașul Baia de Arieș, cele mai multe dintre clădirile de care întreaga comunitate şi-a legat existenţa prin activitatea minieră păstrează doar rămăşiţele fostelor exploatări.

image

Realizatorul TVR Maria Cristina Țilică şi echipa „Dosar România” au fost la faţa locului, pentru a afla de la minerii care scoteau aur din munții României și de la localnici ce repercusiuni sociale a lăsat decizia de închidere a minei și cum a abandonat statul român o afacere care ar fi putut să aducă miliarde de euro la bugetul țării. Aflăm mai multe duminică, 19 martie, de la ora 18.00, într-o ediţie în premieră „Dosar România”, la TVR 1.

Ioan Oltean, unul dintre foștii angajați ai minei de aur de la Baia de Arieș a vrut să preia o parte din activele minei, pentru a crea locuri de muncă foștilor săi colegi, dar s-a lovit de indiferența autorităților de la București. „Am primit un telefon de la unul dintre directori și mi-a spus că o să vină să discutăm. Nu a mai venit nimeni, niciodată. Am tras concluzia că nu îi interesa să fim salvați. Eu aș fi dat de lucru la 130 - 140 de mineri, foști angajați”, spune cu amărăciune Ioan Oltean. 

Trăind o viaţă întreagă în vecinătatea minei, Ioan Oltean are propria sa opinie privind stoparea activităţii miniere la Baia de Arieş: „Eu cred că minele de aur au fost închise de cineva din afara României, nu din România, asta este clar! Acuma, că sunt rezerve de aur, asta este sigur, pentru că Nicolae Ceaușescu a vrut să facă patru uzine de aur. Înseamnă că aveau informații clare că este zăcământ de aur, dar am aflat ulterior că cineva din anturajul lui l-ar fi sfătuit să nu le dea în folosință, pentru că se folosea cianură și majoritatea bărbaților din Baia de Arieș, colegi, vecini au murit la 45, 50 de ani.”

Fostele intrări în minele de la Baia de Arieș, orașul cu amintiri din aur, par acum nişte cicatrici cenuşii ale muntelui, spre care unii dintre localnici privesc cu regret.

image

Şi Ioan Jeflea, fost inginer la mina de aur Baia de Arieş, îşi aminteşte dezamăgirea resimţită la închiderea minei: „Sunt omul care nu plânge la orice, dar când s-a oprit activitatea la mina de aur mi-au dat lacrimile. Și nu știu dacă mă credeți, dar, în momentul în care am venit în uzină, se lucra la uzina de preparare și era cu foc continuu, nu se oprea nici duminică, nici de Paște, nici de Crăciun! Utilajele funcționau continuu și, dintr-o dată, oprindu-se activitatea, vă dați seama, nu se auzea niciun zgomot! A fost greu...”

Mulţi oameni au rămas fără serviciu şi nu au avut nici suficientă vechime în muncă sau vârsta necesară pentru a se putea pensiona. Singura fabrică din oraş este cea de confecţii, unde lucrează 250 de muncitori, majoritatea femei, nevestele foștilor mineri. Celelalte locuri de muncă sunt în servicii, comerţ şi la instituţiile de stat, primărie şi şcoli.

Traian Pandor, primarul Băii de Arieș, nu pare, din păcate, să găsească soluţii: „Noi suntem defavorizați din mai multe părți, trenul nu mai funcționează (înainte funcționa mocănița), nu avem gaz, suntem departe de autostradă, de orașul Alba Iulia, de orașul Deva, de orașul Cluj, care se află la aproximativ 100 km de Baia de Arieș”, spune el.

„În mină-i Dumnezeu cu noi”, spunea inscripția de pe monumentele Sfintei Varvara, ocrotitoarea minerilor. Expresia face parte din imnul minerilor, cântat pe vremuri cu mândrie de miile de moţi care lucrau la exploatările din Apuseni. După aproape 20 de ani, Sfânta Varvara aproape că nu mai are pe cine să protejeze, mina de aur de la Baia de Arieș fiind închisă definitiv și intrările în subteran sigilate. Exploatările au fost naţionalizate în primii ani ai comunismului, iar până la începutul anilor 1990, când s-a hotărât închiderea lor, în minele de la Baia de Arieș au lucrat mii de oameni. Mulți dintre minerii de la Baia de Arieș spun că prin decizia de închidere a minelor de aur s-a dorit, atunci, dispariția în totalitate a mineritului de stat, pentru a se dovedi că doar inițiativa privată poate supraviețui. Deoarece nu s-au făcut investiții în tehnologie și în creșterea calitații locurilor de muncă, minele s-au închis, rând pe rând, pentru o himeră, care, în final, s-a dovedit o mare amăgire.

Întreaga poveste, duminică, 19 martie, de la ora 18.00, într-o nouă ediţie „Dosar România”, la TVR 1.​

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite