B1 TV şi Realitatea Plus, amendate cu 10.000 de lei de CNA pentru derapaje legate de minoritatea maghiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
B1 TV şi Realitatea Plus, amendate de CNA
B1 TV şi Realitatea Plus, amendate de CNA

B1 TV şi Realitatea Plus au fost sancţionate de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru derapajele legate de minoritatea maghiară, din urmă cu o lună.

Fiecare post trebuie să plătească 10.000 de lei, după cum a decis Consiliul Naţional al Audiovizualului, în şedinţa de astăzi. 

Pentru ambele staţii de ştiri s-au analizat mai multe emisiuni, care au fost cuprinse, într-o singură amendă. Practic, s-a greşit de multe ori şi în emisiuni diferite, dar s-a amendat doar o dată, potrivit Pagina de Media. 

Emisiunile amendate la postul B1 TV  sunt „Se întâmplă acum“, cu Tudor Barbu, „Dosar de Politician“,  cu Silviu Mănăstire, „Bună România“, cu Radu Buzăianu şi Răzvan Zamfir.

Emisiunile amendate la Realitatea Plus: „Deschide Lumea“, „Legile Puterii“ - cu Mădălina Dobrovolschi, „Jocuri de Putere“,  cu Oreste Teodorescu. 

Posturile de televiziune au discutat subiecte legate de minoritatea maghiară la finalul lunii aprilie, în contextul în care Camera Deputaţilor trecuse un proiect ce viza autonomia Ţinutului Secuiesc. 

S-au monitorizat emisiuni şi de la Digi24, Antena 3 şi România TV. Cele trei posturi au tratat echilibrat subiectul, după cum a concluzionat forul audiovizual în şedinţa de astăzi. 

„Realitatea Plus este televiziunea cu cea mai crasă lipsă de echilibru, dintre toate televiziunile de ştiri, mai ales cu emisiunile din prime-time. Nu cred că este în regulă să tratezi aşa un subiect, mai ales unul legat de o minoritate”, a susţinut şefa CNA Monica Gubernat. 

Ce declaraţii au atras amenzile: 

Dosar de Politician, cu Silviu Mănăstire, tot de la B1 TV:

Mănăstire:

„Este un proiect absolut imbecil, este o bătaie de joc la adresa Constituţiei României şi până la urmă la adresa noastră, a tuturor.“

„Cam tot proiectul de lege este mizerabil. Da, este o secţiune în care cei de la UDMR, era altceva pe limbă dar m-am stăpânit, vorbesc despre preşedintele Ţinutului Secuiesc. Deci ăştia vor să-şi pună preşedinte, prin vot, da, în Ţinutul Secuiesc“.

Se întâmplă acum, cu Tudor Barbu, de la postul B1 TV: 

„Este anul pentru care guvernul Viktor Orban de la Budapesta a alocat sute de milioane de euro ca propagandă, şi nu mă feresc de termeni, propagandă împotriva a ceea ce a stabilit istoria şi a stabilit mai marii lumii în anul de după Primul, după Marele Război, după Primul Război Mondial.“

„Povestea de azi are legătură cu Moscova, cu Budapesta, cu Bucureştiul, cu o situaţie geopolitică şi geostrategică absolut nenorocită în care ne-a pus istoria la final de secol XX , început de secol XXI, pe care acum o trăim din plin la hotar, pe crenelurile NATO, la hotarul NATO şi UE.“ 

Bună România, cu Radu Buzăianu şi Răzvan Zamfir, B1 TV:

Răzvan Zamfir: Nu, domne, dar e foarte clar. Şi Ungaria investeşte prin proiecte guvernamentale în teritoriile pe care, încă, le mai consideră, spiritual, ca fiind parte componentă a Ungariei Mari.

Radu Buzăianu: Un tip rău. Şi tipul acesta rău, acum, este pus în situaţia să îi dea o replică lui Klaus Iohannis, tipul rău trebuie să îi dea o replică lui Klaus Iohannis pentru că s-a legat, cumva, de guvernul său. Ce-i interesant?

El este genul de individ care ţi-a apărut anul trecut cu Vladimir Putin şi cu harta mare a Ungariei, luând Transilvania, alipind-o Ungariei. Deci nu e o chestiune pe care nişte zăpăciţi, pe aici, naţionalişti, o tot strecoară în discuţie.

Jocuri de Putere, cu Oreste Teodorescu, de la Realitatea Plus:

Oreste:

„Somnul politicienilor români hrăneşte visul toxic al iredentiştilor maghiari, de a ocupa din nou Transilvania. De la încheierea Tratatului de la Trianon, Ungaria duce o adevărată ofensivă împotriva statului unitar român. Liderii FIDESZ şi ai servanţilor lor din UDMR nu uită şi nu iartă că istoria le-a spulberat până acum visul toxic al Ungariei Mari“

„După lovitura de stat din decembrie 1989, la care autorităţile de la Budapesta au avut o contribuţie însemnată, fiind direct coordonate de la Kremlin, împreună cu bisericile maghiare şi organizaţiile etnicilor unguri din România, au început să revendice proprietăţi, terenuri, păduri.“

„Mă îndrept către domnul Ciochinaru, pentru că am văzut că aceeaşi voce, iniţiată de Kelemen Hunor, dar şi doi papagali au venit imediat din spate şi au preluat mesajul. Mă refer la domnul Ciolacu şi la domnul Dan Barna.

Îmi asum posibila amendă de la CNA. Mi s-au părut ca nişte papagali, pentru că n-au făcut altceva decât să repete o sintagmă stupidă a domnului Kelemen Hunor, care, nici mai mult nici mai puţin, îi solicita preşedintelui României să-şi ceară scuze pentru că este naţionalist...“

Legile Puterii, cu Mădălina Dobrovolschi, tot la Realitatea Plus:

Mădălina Dobrovolschi: „Eu vreau să ştiu care este obiectul acestei tranzacţii dintre PSD şi UDMR şi cu ce este implicat Viktor Orban, pentru că noi tindem aicea să punem batista pe ţambal, să nu inflamăm spiritele, etc... Având viziuni diferite, ei în permanenţă vor încerca să bage băţul prin gard, dar acest proiect de lege şi chiar unele mult mai uşoare, au fost respinse de organismele europene...“

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite