„Oedipe”, pe scena Operei Naţionale Bucureşti în cadrul Festivalului George Enescu

0

Opera Naţională Bucureşti prezintă sâmbătă, 21 septembrie, începând cu ora 19:00 „Oedipe” de George Enescu, regia poartă semnătura Valentina Carrasco, decorurile au fost realizate de către Blanca Aňón, costumele de către Barbara Del Piano,

La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare. Maestru de cor este Daniel Jinga, maestru de cor copii Smaranda Morgovan, cu participarea Orchestrei, Corului şi Ansamblului de Balet al Operei Naţionale Bucureşti. Proiecţiile video sunt semnate de Esterina Zarrillo, iar lighting design-ul de către Peter van Praet. 

„Îmi place această idee – a lui Nietzsche – cum că zeii sunt precum copiii care se joacă amuzaţi cu vieţile noastre. Se implică pe ei înşişi în acest joc, precum copiii când sunt concentraţi asupra jocului, şi se pot răzgândi foarte repede, fără nicio explicaţie. De aceea vieţile noastre pot părea atât de haotice sau lipsite de sens câteodată: ele sunt rezultatul unui joc de copii, iraţional şi proaspăt. Cred că Oedipe – ca noi toţi – este o victimă a acestui joc. Cumva, cred că este o uşurare faptul că destinul nostru este în mâinile copiilor. Fără gravitate, fără frică. Doar joc”, a declarat Valentina Carrasco referitor la producţia de pe scena Operei Naţionale Bucureşti.

Imagine indisponibilă

Despre opera Oedipe, principala creaţie naţională de gen şi totodată singura care se regăseşte în repertoriul mai multor teatre de prestigiu din lume, compozitorul George Enescu mărturisea: „Nu mi se cuvine mie să declar dacă Oedipe este sau nu cea mai desăvârşită dintre lucrările mele. Tot ce pot spune este că, dintre toate, îmi este cea mai dragă. În primul rând, pentru că m-a costat luni de muncă şi ani de nelinişte. Apoi, pentru că am pus în ea tot ce simţeam, ce gândeam, în aşa fel încât mă contopeam uneori cu eroul meu. Nimeni nu m-ar crede dacă aş spune în ce stare de exaltare eram gândindu-mă la Oedipe şi compunând, notă cu notă, această operă imensă”.

Enescu pe înţelesul tuturor

Opera Naţională Bucureşti prezintă miercuri, 18 septembrie 2019, începând cu ora 19.00, concertul  Enescu pe înţelesul tuturor.  În program se vor regăsi Cele şapte cântece pe versuri de Clement Marot op. 15 de George Enescu, interpretate de către soprana Zsuzsana Cerveni şi pianista Luminiţa Berariu, precum şi lucrări pentru pian solo în interpretarea pianistei Ioana Maria Lupaşcu.

Concertul va avea loc pe esplanada Operei, iar accesul publicului va fi liber.

În perioada 18-22 septembrie Opera Naţională Bucureşti va realiza tururi ghidate, iar în foaier vizitatorii vor putea admira o expoziţie cu temă enesciană, realizată în parteneriat cu Muzeul Naţional George Enescu.Programul tururilor ghidate: 10:00-12:00, 12:00-14:00, 14:00-16:00.

Showbiz


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri