VIDEO Idolii MTV şi moda clipurilor din anii '80
0
Femeile puternice şi divele privite ca obiecte de consum, imaginile alb-negru şi mesajele de încurajare a sexului protejat sunt ingredientele videoclipurilor din anii '80, o perioadă în care promovarea pe MTV era vitală pentru longevitatea artiştilor. Vă mai amintiţi care erau „ingredientele“ filmuleţelor de atunci?
Specialiştii revistei "Rolling Stone" au notat principalele repere ale videoclipurilor ce au împlinit câteva decenii.
Imaginile alb-negru
Pornind de la ideea că mai puţin înseamnă mai mult, moda clipurilor alb-negru a prins repede, pentru că secvenţele au reuşit să le confere filmuleţelor un caracter atemporal. „Every Breath You Take“ de la Police, „"Take On Me“ de la A-ha şi „Summer of '69“ de la Bryan Adams sunt exemplele clasice.
Exploziile de culori
Pe de altă parte, aceeaşi perioadă a încurajat clipurile colorate în care artiştii şi-au pus în valoare ţinutele vestimentare. În „Physical“, Olivia Newton John a făcut sport în colanţi roz, în „She Bop“, Cyndi Lauper a dansat într-o costumaţie veselă accesorizată cu cercei imenşi, iar băieţii de la Wham! au dat petrecere în haine neon în "Wake Me Up Before You Go-Go".
Femeile puternice
Când a apărut în Statele Unite, la finele anilor '40, stilul rock'n'roll a fost dominat de bărbaţi. Din clipa în care au reuşit să pătrundă în acest micro-univers, femeile au adoptat o imagine soft şi sexy pentru a-şi facilita drumul către succes. În anii '80, însă, unele cântăreţe au dat dovadă de curaj şi de iniţiativă şi au purtat haine rock, de piele, având o atitudine dezinhibată. Aşa s-a întâmplat în cazul cântăreţei Joan Jett, în clipul de la „I Love Rock 'n' Roll“, piesa pe care a interpretat-o ulterior şi Britney Spears. Pat Benatar pleacă din casa părinţilor şi dansează pe stradă cu un grup de fete în „Love is a Battlefield“, iar în „The Damned“, Wendy O. Williams, deghizată în războinică, intră cu maşina într-un zid format din ecrane TV.
Consumul trupurilor de femei
Dacă în unele clipuri, femeia este un personaj puternic, în altele, devine un obiect de consum. Trupul, cel mai frumos obiect de consum, după cum analiza sociologul Jean Baudrillard, este privit, măsurat, admirat şi criticat asemenea unui obiect, procesul în sine purtând numele de obiectificare. Tinerele care fac streaptease în „Girls, Girls, Girls“, fotomodelele care-şi expun picioarele în diverse ipostaze în „Legs“ şi blondele lui David Lee Roth din „California Girls“ sunt prototipurile fenomenului.
Vedetele invitate
Filmuleţele în care cântăreţii apar în compania altor personalităţi au indicat importanţa şi influenţa artiştilor. Madonna a beneficiat de prezenţa lui Danny Aiello în „Papa Don't Preach“, iar Michael Jackson s-a bucurat de vedetele anilor '80, Jasmine Guy, Lou Diamond Phillips, Mayim Bialik şi Steve Guttenberg în „Liberian Girl“.
Piesele ca în filme
Hiturile anilor '80 au fost incluse pe coloana sonoră a filmelor de referinţă. „Danger Zone“ s-a auzit în „Top Gun“, iar „Footloose“ în pelicula omonimă.
Sexul protejat
Pe măsură ce criza SIDA a crescut în anii '80, artiştii şi-au avertizat fanii cu privire la pericolele care-i pândeau. Janet Jackson a cântat „Let's Wait Awhile“, în timp ce Jermaine Stewart a ajuns la concluzia că nu trebuie să ne dăm hainele jos („We Don't Have to Take Our Clothes Off“), deşi, din păcate, moartea sa a fost provocată de nişte complicaţii cauzate de SIDA.
La mare, la soare
Plajele suprinse în zilele toride sunt cadrele predilecte ale clipurilor estivale precum „If This Is It“ (Huey Lewis), „Rio“ (Duran Duran) şi „Cherish“ (Madonna).