Trupa Phoenix sărbătoreşte 55 de ani de existenţă prin două concerte care vor avea loc în aceeaşi zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Phoenix marchează cei 55 de ani de existenţă prin două concerte care vor avea loc pe 19 aprilie la Arenele Romane şi în clubul Tribute
Phoenix marchează cei 55 de ani de existenţă prin două concerte care vor avea loc pe 19 aprilie la Arenele Romane şi în clubul Tribute

Formaţia Phoenix sărbătoreşte 55 de ani de la înfiinţare prin două evenimente care vor avea loc pe 19 aprilie în Bucureşti.

Seria evenimentelor aniversare va debuta, la ora 20.00, cu un concert care va avea loc la Arenele Romane.

„Phoenix and friends Rock Edition“ va aduce pe scenă, alături de formaţie, invitaţi speciali, muzicieni cu care Phoenix a colaborat de-a lungul timpului şi care au influenţat muzica românească, precum Dan Andrei Aldea, Călin Pop (Celelalte Cuvinte), Roman Iagupov (Zdob şi Zdub), A G Weinberger, Rareş Totu, Alin Oprea (Talisman), Crivăţ şi Luparul (Bucovina), grupul Trooper, Bodo (Proconsul), Eugen Mihăescu şi Gabi Guriţă Nicolau (Krypton), Tavi Iepan (Rezident Ex).

Pe scena Arenelor Romane va fi prezent şi Malcolm J. Lewis, care a colaborat cu nume precum Ozzy Osbourne şi Humble Pie, iar un loc aparte în cadrul concertului va fi rezervat chitariştilor Flavia Staicu şi Andrei Cerbu, în vârstă de 14 ani, care fac parte din programul de susţinere a tinerilor muzicieni desfăşurat în ultimii ani de membrii formaţiei Phoenix.

După concertul de la Arenele Romane, pe 19 aprilie, după ora 23.00, va avea loc un concert de tip jam-session al formaţiei Phoenix în clubul Tribute. În aceeaşi zi, Nicu Covaci, liderul formaţiei, va împlini 70 de ani.

Biletele pot fi cumpărate de pe site-ul ambilet.ro şi de la sediul Promusic Events (str. Traian Demetrescu nr.9), la diverse categorii de preţuri: primele 250 de bilete - 75 lei, următoarele 250 de bilete - 90 lei, iar preţul celor rămase va fi de 120 de lei.

Un număr limitat de bilete VIP, care includ accesul la evenimentul de la Arenele Romane, acces la atferparty din Tribute, cadou promoţional din partea formaţiei Phoenix, sesiune foto şi de autografe, costă 300 de lei. Accesul la petrecerea din clubul Tribute este posibil doar prin achiziţionarea biletelor de categoria VIP la evenimentul de la Arenele Romane.

55 de ani de muzică rock

Sub numele Sfinţii, formaţia a fost înfiinţată în 1961, la Timişoara, însă grupul a debutat un an mai târziu. A devenit Phoenix, la iniţiativa chitaristului Claudiu Rotaru, pentru a evita conflicte cu autorităţile. Prima compoziţie proprie a fost „Ştiu că mă iubeşti şi tu“, înregistrată la radio în 1964. Au urmat „Bun e vinul ghiurghiuliu“ şi „Pădure, pădure“, care erau şi primele melodii din rockul românesc inspirate din folclor. Acestea două există încă în arhiva Radio România.

După 1971, stilul Phoenix a fost schimbat. Au apărut materialele de studio „Vremuri“ (1968, EP), „Floarea stîncilor“ (1969, EP), „Cei ce ne-au dat nume“ (1972, LP, reeditat pe CD în 1999), „Meşterul Manole“ (1973, EP), „Mugur de fluier“ (1974, LP, reeditat pe CD în 1999), „Cantafabule“ (1975, dublu album).

În 1977, membrii trupei au fugit în Germania, unde a activat sub numele Transsylvania-Phoenix. În 1990, Phoenix a revenit în România. Au fost reeditate numeroase dintre înregistrările grupului, între care „SymPhoenix/Timişoara“ (1992) şi „În umbra marelui urs“ (2000).

Formaţia a cunoscut numeroase modificări de componenţă. Printre foştii membri se numără artişti precum Ovidiu Lipan „Ţăndărică“, Josef Kappl, Mani Neumann, Mircea Baniciu, Florin (Moni) Bordeianu, Günther (Spitzly) Reininger, Kamocsa (Kamo) Béla, Costin Petrescu, Ionuţ Contraş, Bogdan Muntenita, Cristi Gram, Bogdan Bradu.

Pe 12 noiembrie 2007, Nicu Covaci, Florin Bordeianu, Josef Kappl, Manfred Neumann, Bogdan Bradu, Ionuţ Contraş şi Cristi Gram au fost decoraţi de preşedintele Traian Băsescu cu „Meritul cultural în grad de cavaler“, în vreme ce Ovidiu Lipan Ţăndărică, având deja această distincţie, a fost înaintat la gradul de ofiţer.

MuzicăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite