Eurovision 2023: Theodor Andrei a câștigat Selecția Națională. „Ducem la Eurovision arta pentru artă, nu arta pentru Tiktok“ VIDEO
0Cântărețul a primit cele mai multe voturi de la public și a câștigat finala Selecției Naționale cu melodia „D.G.T. (Off and on)“.
După o jumătate de oră de amânare a anunțului câștigătorului și numeroase tentative de a oferi un premiu de 5.000 de euro unui telespectator, TVR a anunțat câștigătorul Selecției Naționale Eurovision 2023, desemnat exclusiv în urma votului publicului: Theodor Andrei, cu melodia „D.G.T. (Off and on)“. Acesta a primit, în total, 5230 de voturi (voturi prin telefon și online).
Pe locurile următoare s-au clasat: Andreea D Folclor Orchestra – „Periniţa mea“ (locul 2), Andrei Duţu – „Statues“ (locul 3), Aledaida – „Bla Bla Bla“ (locul 4), Amia – „Puppet“ (locul 5).
„Cred că trebuie să ducem la Eurovision arta pentru artă, nu arta pentru Tiktok“, a spus Theodor Andrei înainte de a urca pe scenă.
Rezultatul a fost contestat de unii dintre fanii concursului (sau ai altor finaliști), însă tânărul a avut și mulți susținători, așa că mesajele au curs pe pagina oficială de Facebook Eurovision România.
„A meritat sa câștige. În opinia mea a avut cel mai bun moment. O piesă care iese din tipare. Un live foarte bun, eu zic ca va fi TOP. Are un stil care iese în evidență, îmi aduce aminte de solistul de la Maneskin. Am avut o selectie cu momente bune, mi-a plăcut și Aledaida, și Amia“.
Printre cele mai bune momente care ne-au reprezentat vreodată. ICONIC.
„Chiar mi-ai plăcut puștiule. Recunosc că mi-a plăcut și Dutu, și fata cu piesa Puppet. În rest, din păcate, cam multă hăuleală, zorzoane inutile“.
„Bravo! Bravo! Singurul showmen din finală, ajungem clar în finala mare“.
Cine e Theodor Andrei, câștigătorul Selecției Naționale Eurovision 2023
Theodor Andrei are 18 ani și este solist vocal, compozitor, textier, orchestrator și actor. Acesta a obținut peste 200 de premii în festivaluri naționale și internaționale de muzică, cu peste 100 de melodii compuse.
Este semifinalist al primului sezon „Vocea României Junior“ (2017) și concurent până la faza bootcamp la „X Factor România“ (2020).
În anul 2022, a primit Premiul Myosotis pentru cea mai bună creație a unui cantautor, pentru piesa „Artist“ (muzica și versuri Theodor Andrei) de pe albumul „Fragil“. De asemenea, deține Marele Trofeu al Festivalului Mihaela Runceanu 2022.
Finala Eurovision România
„Eurovision înseamnă libertate, diversitate și puțină politică, din păcate“, a descris prezentatorul Laurențiu Niculescu Eurovision Song Contest. Însă veteranul concurs, care datează din 1956, are încă putere să creeze staruri.
„Trupa Maneskin (care a câștigat în 2021 – n.r.), a primit anul acesta prima nominalizare la Grammy. A participa la Eurovision și a câștiga concursul mare e un pariu foarte bun pentru o carieră internațională“, a punctat Laura Coroianu, unul dintre membrii juriului de la preselecție.
Faptul că în acest an doar publicul a votat și nu a existat un juriu de specialitate a fost un plus, după cum a precizat Mihai Trăistariu, prezent și el în studioul TVR. „Am pledat întotdeauna pentru televoting, mă bucură că publicul decide câștigătorul“, a spus cântărețul.
Totuși, mulți dintre comentatorii de pe pagina oficială a concursului au considerat că această Selecție a fost una slabă și au taxat atât defecțiunile tehnice apărute, bâlbele prezentatorilor, calitatea slabă a sunetului, dar mai ales a pieselor finaliste.
„Mai bine mergea un artist cu experiență, nu cei la început de drum, se vede lipsa de experiență! Nu prea mă încântă nimic, foarte slab“, Slăbuț tot spectacolul, parcă-i la căminul cultural“, „Decât așa mai bine nu participăm. Totul pare o copie, nimic autentic“, „Au uitat să pună genul programului: comedie“ „Toate ca toate, dar concursul se termină și n-avem pe cine vota“, au comentat fanii concursului.
Finaliștii Selecției Naționale au fost (clipurile oficiale:)
Deiona – „Call on me“
Andrada Popa – „No time for me“
Ocean Drive – „Take you home“
Amia – „Puppet“
Andrei Duţu – „Statues“
Theodor Andrei – „D.G.T. (Off and on)“
Steven Roho x Gabriella x Formaţia Albatros – „Lele“
Aledaida – „Bla Bla Bla“
Adriana Moraru – „Faralaes“
Maryliss – „Hai vino“
JaxMan (Erin Dăneţ) – „Bad&Cool“
Andreea D Folclor Orchestra – „Periniţa mea“
Anul acesta, la a 67-a ediție a concursului Eurovision Song Contest, care se va desfășura la Liverpool, participă 37 de ţări. Dintre acestea, doar 31 vor concura în semifinale pentru cele 20 de locuri ale finalei Eurovision. Restul de șase sunt calificate direct în marea finală: Ucraina - câștigătoarea ediției 2022, împreună cele cinci mari țări plătitoare participante: Franța, Germania, Italia, Spania și Marea Britanie.
Semifinalele sunt programate pentru zilele de 9 şi 11 mai, iar finala Eurovision 2023, pe 13 mai 2023. Potrivit tragerii la sorți, România va evolua în a doua semifinală.
Televiziunea Română este organizatorul Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993. Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006).