Ce cred românii despre Eurovision 2023: „După ce ne-au umilit ca pe ultimii fraieri, felicitări pentru banii irosiți“

0
Publicat:

România a decis să participe și în acest an în concurs, în pofida scandalului legat de votul juriului românesc în 2022 și în pofida rezultatelor slabe obținute la ultimele ediții.

WRS, pe scena Eurovision 2022, cu steagul României în mâini
WRS a reprezentat România la Eurovision 2022 și s-a clasat pe locul 18

Participarea României la Eurovision Song Contest este subiect de dispută în fiecare an. La această ediție, însă, publicul pare să aibă noi argumente pentru a contesta această decizie, după cum reiese din comentariile din rețelele sociale.

Trei state state (Bulgaria, Macedonia de Nord şi Muntenegru) au luat deja decizia de a se retrage de la Eurovision 2023, din cauza taxei prea mari, însă țara noastră va concura la cea de-a 67-a ediție a Eurovision Song Contest, în pofida scandalului legat de votul de la concursul de anul trecut.

Un imens scandal la ediția din 2022 a concursului Eurovision a avut în centru România și alte 5 state participante. Din cauza unor pretinse nereguli la tiparul de vot, votul acestor state, implicit al României, au fost anulate și înlocuite cu un rezultat agregat bazat pe tipare de vot similar.

În plus, la ultimele cinci participări, România a avut ani în care nici măcar nu a intrat în finală. În 2017, Ilinca feat. Alex Florea, cu piesa „Yodel It!“, au fost ultimii care au reușit să ajungă în top 10, mai exact pe locul 7. În 2018 (The Humans, cu melodia „Goodbye“), în 2019 (Ester Peony, cu melodia „On a Sunday“) și în 2021 (Roxen, cu piesa „Amnesia“), România nu a reușit să treacă nici de semifinală. În 2020, concursul a fost anulat din cauza pandemiei, iar în 2022, România a ocupat locul 18 (WRS, cu piesa „Llámame“).

Anul trecut, participarea României la Eurovision a costat statul suma de 1,57 milioane de lei: suma de 782.000 de lei a reprezentat taxa pentru participarea la concurs şi 380.000 de lei organizarea Selecţiei Naţionale.

Eurovision 2023: ce comentează publicul

Toate acestea sunt argumente în plus pentru ca România să nu mai participe în concursul muzical, potrivit multor comentarii de pe pagina de Fabook a concursului.

„După ce ne-au umilit ăia ca pe ultimii fraieri și după favoritismul absolut de anul trecut, pot doar spune felicitări pentru toți banii irosiți și la cât mai puțini ani“.

„Ce se întâmplă oare cu România asta? Nu ne dezmințim deloc! Anul trecut au măturat pe jos cu noi și părea că murim cu dreptatea în mână. Și acum... Mergem din nou la tăiat (de transmisie, de voce, de drepturi, de demnitatea noastră ca țară )“.

„Pe cine mai interesează aceasta mascaradă numită Eurovision, că oricum totul e politic! Nu mai bine ne retragem?“.

„Iar vă duceți la Eurovision, după tot ce s-a întâmplat?“.

„Hai că începe sezonul de drame. Zic să vă fixați bine centurile de siguranță“.

„Parcă prin luna mai făceați sondaj să ne întrebați dacă mai trebuie să participe România la jaful ăsta de concurs, apoi nu ați mai anunțat nimic, iar acum ne spuneți că faceți selecție pentru 2023. După ce s-a întâmplat în mai, trebuia boicotat minimum câțiva ani concursul ăsta“.

„Poate ne aliniem la reducerea risipei de la nivel global și nu mai participăm“.

Finala Selecției Naționale Eurovision 2023 va avea loc sâmbătă, 11 februarie, și va fi transmisă de TVR. Puteți vedea aici videoclipurile celor 12 piese finaliste. Câștigătorul va fi ales doar prin votul publicului, nu va mai exista un juriu de specialitate.

Conform tragerii la sorți, România va participa în cea de-a doua semifinală Eurovision 2023, pe 11 mai, la Liverpool.

Anul acesta, la a 67-a ediție a concursului ESC, participă 37 de ţări. Dintre acestea, doar 31 vor concura în semifinale pentru cele 20 de locuri ale finalei Eurovision. Restul de șase sunt calificate direct în marea finală: Ucraina - câștigătoarea ediției 2022, împreună cele cinci mari țări plătitoare participante: Franța, Germania, Italia, Spania și Marea Britanie. Semifinalele sunt programate pentru zilele de 9 şi 11 mai, iar finala Eurovision 2023, pe 13 mai 2023.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite