Eurovision 2023: cine sunt finaliștii Selecției Naționale. Nu va exista juriu, doar publicul votează VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

12 artiști luptă sâmbătă în finala Eurovision, pentru a reprezenta România în competiția internațională de la Liverpool.

Delegatia României se bucură la Eurovision 2022
Delegatia României la Eurovision 2022 Foto Arhivă Adevărul

Finala Selecției Naționale Eurovision 2023 va avea loc sâmbătă, 11 februarie, și va fi transmisă de TVR, de la ora 21.00. În acest an, nu va mai exista un juriu de specialitate, iar câștigătorul va fi ales doar prin votul publicului.

Anul acesta, la a 67-a ediție a concursului ESC, participă 37 de ţări. Dintre acestea, doar 31 vor concura în semifinale pentru cele 20 de locuri ale finalei Eurovision. Restul de șase sunt calificate direct în marea finală: Ucraina - câștigătoarea ediției 2022, împreună cele cinci mari țări plătitoare participante: Franța, Germania, Italia, Spania și Marea Britanie. Semifinalele sunt programate pentru zilele de 9 şi 11 mai, iar finala Eurovision 2023, pe 13 mai 2023.

 Conform tragerii la sorți, România va participa în cea de-a doua semifinală Eurovision 2023, pe 11 mai, la Liverpool.  

Iată cine sunt cei 12 finaliști ai Selecției Naționale Eurovision 2023

Andrada Popa este o cantautoare și actriță, încă de la o vârstă fragedă. Ea a reprezentat România la Eurovision Junior în 2008, în Cipru și a câștigat, de-a lungul anilor, până la vârsta de 25 de ani, peste 30 de premii și trofee la festivaluri muzicale naționale și internaționale. După 4 sezoane de participare în serialul „Pariu cu Viața“ și 3 turnee naționale alături de La La Band, Andrada s-a mutat în Londra pentru a studia la Musical Theatre la London College of Music. Tot acolo, ea și-a început colaborarea cu Universal și Sony Music UK, pentru care a compus și interpretat melodii.

Deiona (Andrea-Ioana Stoica) are 17 ani și, chiar dacă a intrat relativ recent în lumina reflectoarelor, își tratează meseria de artist cu seriozitate, iar motto-ul după ea care se ghidează este „De aici doar în sus!“. A câștigat în 2018 Trofeul Festivalului Național “All for music” și, tot în 2018, Marele Trofeu la Festivalul Lumini Sonore by Ozana Barabancea. De asemenea, este artist interpret la Shark Records, începând din 2022.

Maria Avramescu (Maryliss) a studiat canto și a absolvit Școala Populară de Arte. Ea are o trupă, alături de care a participat la o varietate bogată de evenimente culturale. În anul 2020, a concurat la Bega Music Festival, un festival organizat în Timisoara, la secțiunea de creație, unde piesa ei s-a calificat pe locul al doilea, iar în 2016 a participat la Vocea României, experiență care a dus-o până în etapa knockout-urilor.

Andreea Păduraru (Andreea D) este o interpretă cu o importantă activitate internațională. A colaborat cu Sasha Lopez, ceea ce i-a adus numeroase premii internaționale, incluzând două discuri de aur pentru vânzările din Canada și Japonia și peste 75 de milioane de vizualizări pe YouTube. De asemenea, a lucrat cu DJ Sava pentru două melodii de succes. Din 2011, artista își începe cariera solo, lansând piese care au strâns milioane de vizualizări pe YouTube. În anul 2022, Andreea D, alături de compozitorul Silviu Păduraru, a înființat un nou proiect, Andreea D Folclor Orchestra, pentru a readuce în atenția publicului folclorul și tradițiile românești, dar interpretate într-o manieră modernă.

Theodor Andrei are 18 ani și este solist vocal, compozitor, textier, orchestrator și actor. Acesta a obținut peste 200 de premii în festivaluri naționale și internaționale de muzică, cu peste 100 de melodii compuse. Este semifinalist al primului sezon „Vocea României Junior“ (2017) și concurent până la faza bootcamp la „X Factor România“ (2020). În anul 2022, a primit Premiul Myosotis pentru cea mai bună creație a unui cantautor, pentru piesa „Artist“ (muzica și versuri Theodor Andrei) de pe albumul „Fragil“. De asemenea, deține Marele Trofeu al Festivalului Mihaela Runceanu 2022.

Jax Man (Erin Dănet), în vârstă de 22 de ani, s-a apropiat de muzică încă de la vârsta de 6 ani, atunci când a descoperit magia tobelor, apoi a urmat chitara, dar pentru că și vocea sa e deosebită, a început sa cânte într-un cor. Când avea 11 ani, s-a mutat împreună cu părinții în Belgia, dar s-a întors singur în România peste numai câțiva ani, pentru a urma Liceul de Muzică din Brașov, orașul său natal. În adolescență, a descoperit pasiunea pentru partea de compoziție și producție muzicală, a reușit să își împlinească visul și să pună bazele propriului studio, Shark Records.

Aledaida (Adela Purcel) este din Cluj și are 23 de ani. A urmat cursurile Școlii Populare de Arte, specialitatea Canto Muzică Ușoară și a participat la câteva concursuri la care a obținut premiul I. Pe parcursul liceului a cochetat și cu teatrul. În urmă cu un an, a lansat prima ei melodie, aceasta depășind 700 000 de vizualizări.

Roșu Stefan Alexandru (Steven Roho) este un fost sportiv fascinat de muzică. A devenit interpret, compozitor și producător, iar din anul 2012 este component al formației Albatros. În anul 2018 a participat la „X Factor România“, unde a ajuns până în etapa de bootcamp.

Gabriella (Gabriela Lazăr) a început să cânte din copilărie, însa abia la varsta de 16 ani și-a facut debutul pe scenă, în cadrul unui festival de teatru în limba franceză, la Douai. A fost concurentă la „X Factor în anul 2015“, unde a ajuns și ea, tot până în etapa de bootcamp. A participat la turnee prin toată țara și în străinătate. De asemenea, a cântat alături de Delia, în deschiderea concertului Rihannei din 2016, și la festivalul Neversea, în 2017 și 2019.

Formația Albatros a fost înființată în 1990, de Lapadat Ștefan Cristian, un pasionat al muzicii underground și care, dintotdeauna a simțit nevoia să se exprime artistic prin zecile de melodii pe care le compunea sau le interpreta. Alături de Melcescu Marian, instrumentist în Formația Albatros, au avut împreună o activitate susținută în domeniul muzical.

Amia (Maria-Alexia Troacă are în palmares, la numai 19 ani, câteva diplome importante: premiul I la Festivalul Național „Florentin Delmar“ Focșani 2021 și Grand Prix 2020 la Concursul Internațional „Good Vibes“ by Adina Sim. Este artist Shark Records, începând cu anul 2022. Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la nașterea genului Charleston, iar melodia sa din finală, „Puppet“ este un omagiu adus acestei frumoase ere.

Andrei Duțu (28 de ani) este născut în București, dar a trăit o perioadă la Londra, unde a studiat muzica și a format o trupă, Unknown Chapters, cu debut în 2020. Are obținută diploma First Class Honours - Creative Musicianship - Vocals – Performance la University of West London, Londra (2016 - 2019) și diploma de merit Double grade Distinction Merit BTEC Level 3 - Music Diploma la Wigan and Leigh College (2014 - 2016), Awarded Student of the Year (2016). A fost finalist (locul 2) „X Factor România“, în 2021.

Ocean Drive, o trupă alcătuită din patru tineri originari din Baia Mare - Condor Andrei-Glad, Dunca Alin-Mihai, Dragoș David-Andrei și Czol Laszlo -, își face debutul chiar în finala Selecției Naționale Eurovision. „Take You Home“ este prima piesă produsă de ei. Fiecare membru are peste 12 ani de activitate muzicală, iar artiștii colaborează sub numele de Ocean Drive din data de 17 septembrie 2022.

Adriana Moraru este româncă, însă este plecată de 21 de ani în Spania, unde locuiește în prezent. De la vârsta de 6 ani a început să studieze vioara, pianul, canto clasic și multe altele. A participat la emisiunea „Ploaia de stele“, a câștigat distincții la mai multe festivaluri muzicale. A avut colaborări cu DJ-i și producători cunoscuți de la casele de discuri Blanco y Nero și Kurtuva Music.

MuzicăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite