Eurovision 2016 Xandra, la Adevărul Live: „Participarea la Eurovision e un vis împlinit. Întotdeauna mi-am dorit să mă înscriu, dar nu aveam piesa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Xandra s-a înscris în concurs cu o piesă compusă de doi străini FOTO David Muntean
Xandra s-a înscris în concurs cu o piesă compusă de doi străini FOTO David Muntean

Xandra, unul dintre cei 12 semifinalişti ai Selecţiei Naţionale Eurovision, a fost prezentă în studioul Adevărul Live şi a vorbit despre cum a decis să se înscrie în concurs şi de ce îşi doreşte să reprezinte România la Stockholm.


Xandra (20 de ani) s-a calificat în Selecţia Naţională Eurovision 2016 cu „Superhuman“, piesă compusă de doi străini, britanicul William Taylor şi suedezul Jonas Gladnikoff. Cum a fost remarcată de cei doi compozitori, ce înseamnă experienţa Eurovision şi care sunt gândurile înainte de semifinală, Xandra a dezvăluit în emisiunea Adevărul Live. 

Jukebox, Mihai Trăistariu, Ovidiu Anton, Florena, Doru Todoruţ şi Irina Baianţ, Dream Walkers, Gaşca de acasă, Andra Olteanu, Irina Popa, Vanotek feat. The Code & Georgian, Xandra şi Mihai Băjinaru sunt cei 12 artişti care au pimit votul juriului de specialitate pentru a intra în Selecţia Naţională Eurovision 2016. Cântăreţii vor evolua pe scena Sălii Polivalente „Lascăr Pană“ din Baia Mare, la semifinala din 4 martie, şase dintre aceştia urmând să acceadă în finala Selecţiei Naţionale Eurovision România 2016, din 6 martie.

Pentru prima dată, reprezentantul României la Eurovision va fi ales exclusiv prin votul telespectatorilor. Mai exact, din totalul de 12 piese ajunse în semifinală doar şase vor accede în finală: patru vor fi alese de un juriu de specialitate, iar două de către public, prin televot. În finala Selecţiei Naţionale Eurovision 2016, publicul va decide cine va reprezenta România pe scena de la Stockhom, dintre cele şase piese rămase în concurs, prin televot.

Concursul Eurovision 2016 va avea loc la Stockholm, capitala Suediei, al cărei reprezentant, Måns Zelmerlöw, a câştigat ediţia de anul trecut cu piesa „Heroes“. Cea de-a 61-a ediţie a competiţiei va avea loc pe data de 14 mai, având semifinalele pe 10 şi 12 mai. 

Eurovision 2016. Cum a ajuns Xandra să lucreze cu doi compozitori străini

În interviul acordat, Xandra a mărturisit că participarea la Eurovision 2016 este un vis de-al ei dintotdeauna şi că i se pare o experienţă unică: 

„Întotdeauna mi-am dorit să particip, dar nu aveam piesa. Acum că am piesa nu rămane decât să demonstrez ce pot să fac. Este, după părerea mea, cel mai frumos vis, pe care şi-l doreşte orice artist la un moment dat în cariera lui. Să urci pe scenă şi timp de trei minute să te vadă atâta lume şi să poţi să transmiţi mesajul tău celor care te privesc, mi se pare senzaţional.“

Xandra a povestit cum a fost contactată de compozitorii piesei „Superhuman“, britanicul William Taylor şi suedezul Jonas Gladnikoff, care i-au propus să participe la Eurovision cu piesa lor: „E interesant. M-au găsit pe YouTube, cu înregistrarea de la Mamaia din 2012, unde am obţinut premiu întâi şi doi. Mi-au dat un mesaj pe Facebook şi mi-au spus că le place foarte mult vocea mea, că au un proiect pentru Eurovision 2016 pe care vor să mi-l prezinte şi vor să ştie dacă sunt de acord să ducem împreuna proiectul mai departe. Mi-au trimis melodia, mi-a plăcut foarte mult şi am zis: Gata, asta e!“.  Concurenta consideră că faptul că piesa este compusă de nişte străini reprezintă un avantaj, în cazul în care va ajunge pe scena Eurovision de la Stockholm, întrucât va atrage voturi din partea Marii Britanii şi a Suediei.

Despre piesa „Superhuman“, cântăreaţa spune că are un mesaj puternic şi încurajator pentru oameni: „ Este un mesaj puternic, despre viaţa în sine. Cu toţii ştim că are suişuri şi coborâşuri, însă noi, oamenii, dincolo de aparenţe, suntem puternici, avem o forţă interioară, pe care dacă ştim să o simţim şi să o întelegem, ne ajută să trecem peste orice greutate a vieţii.“

Xandra, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean

eurovision 2016
eurovision 2016

Artista a vorbit şi despre emoţiile înscrierii în concurs: „Eram în sesiune când m-am înscris la Eurovision 2016, dar nu m-am gândit dacă intru sau nu. La ora 20.00 s-a încheiat preselecţia, iar eu am înscris piesa la 19.59“.

Pe Facebook, Xandra se bucură de foarte mulţi fani, care i-au făcut chiar şi videoclipuri pentru piesă. Întrebată cum se simte ştiind că atâţia oameni au aşteptări de la ea, artista a mărturisit că îi este teamă să nu-i dezamăgească. „Piesa are un feedback foarte bun, lumea e minunată, iar prietenii, pentru că eu nu-i numesc fani, îmi dau nişte mesaje geniale în fiecare zi, mă susţin şi nu vreau să îi dezamăgesc pentru că văd că îşi pun toată încrederea în mine şi mă susţin necondiţionat. Nu o să vă dezamăgesc, promit!“, a fost mesajul trasmis de artistă.

Despre Dan Manoliu, regizorul artistic al show-urilor, Xandra a spus că „e un om deosebit, cu un calm ieşit din comun şi te ajută foarte mult. Îţi spune ce trebuie să faci, cum trebuie să fii, cum trebuie să te prezinţi.“

Eurovision 2016: Copilăria şi pasiunea pentru muzică

Artista a povestit şi cum şi-a descoperit în copilărie pasiunea pentru muzică: „Tatăl meu şi-ar fi dorit foarte mult să fac tenis. M-a dat la tenis, la înot, la tot felul de sporturi, iar eu prin casă luam peria, un spray, ce găseam şi cântam melodiile de la acea vreme. Mama mi-a spus că mă potrivesc în domeniul acesta, mai ales că la gradiniţă mereu cântam. Toata lumea mi-a spus să urmez aceasta carieră. De la cinci ani numai muzică am făcut“. 

Primul concurs la care a participat a fost înainte de împlinirea vârstei de cinci ani şi se numea „Ţara lui Piticot“. Artista a câştigat atunci concursul cu piesa „Lasă-mă papa la mare“, a trupei André, care era pe atunci preferata ei. Sentimentul pe care l-a avut pe scenă, aplauzele şi încurajările au făcut-o să urmeze acest drum.

Eurovision 2016: Mihai Trăistariu, impresionat de Xandra

Pe când avea 14 ani, Xandra l-a întâlnit pentru prima dată pe Mihai Trăistariu, participant şi el la ediţia Eurovision de anul acesta: „Mihai m-a descoperit la un festival şi a fost foarte impresionat de mine, mi-a dat premiul lui şi m-a încurajat să urmez drumul acesta în continuare “.

Tot la un festival l-a întâlnit şi pe Ştefan Stan, cu care a avut o colaborare: „M-a plăcut şi după spectacol a venit la mine şi mi-a spus: «Tu trebuie să cânţi cu mine!». Mi s-a părut foarte frumos, am zis că va fi o experienţă minunată şi am acceptat imediat să colaborăm“, a povestit artista.

În 2012, Xandra a luat locul întâi la Festivalul Mamaia, sub îndrumarea Violetei Filip, profesoara ei de la Şcoala de Arte. Despre acestă distincţie, artista povesteşte: „Am muncit foarte mult şi în general sunt o fire ambiţioasă şi muncitoare şi lupt pentru ceea ce-mi doresc. Oarecum mă aşteptam să fiu pe podium, poate nu chiar locul întai, dar undeva pe podium.“

Printre artiştii care au inspirat-o de-a lungul timpului se numără Whitney Huston, ale cărei piese mereu le interpreta la festivaluri, Alicia Keys, Beyoncé, dar şi artişti români - Andra, Delia, Antonia. Totodată, dintre participaţii la Eurovision ai ediţiilor trecute, preferata Xandrei este Loreen, cântăreaţa suedeză care a câştigat ediţia din 2012.

Eurovision 2016: „Schimbarea sistemului de vot nu reprezintă un dezavantaj“

Legat de schimbarea sistemului de vot, Xandra a spus că nu vede nici un avantaj, nici un dezavantaj, având în vedere că de multe ori şi publicul, şi juriul şi-au dat votul pentru aceeaşi piesă.

Xandra nu se vede făcând altceva în afară de muzică până la 50-60 de ani, chiar dacă în prezent studiază şi Economie. Are emoţii pentru show-ul de la Baia Mare de pe 4 martie, dar spune că emoţiile sunt constructive pentru că puterea ei interioară o ajută să treacă peste emoţiile negative. N-a făcut dezvăluiri despre spectacolul la care s-a gândit şi nici despre cum va arăta videoclipul de prezentare, dorind ca acestea să rămână o surpriză pentru telespectatori. Xandra merge la Baia Mare cu emoţii şi încredere în ea. Îşi doreşte să se prezinte foarte bine în semifinală şi îşi încurajează fanii să o voteze.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite