Detalii din culisele Cerbul de Aur 2018: lămuriri privind controversatul afiş şi cine suportă cheltuielile festivalului. Interviu cu directoarea festivalului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directoarea Festivalului Internaţional Cerbul de Aur 2018, Smaranda Vornicu, a oferit detalii din culisele ediţiei aniversare, care se va desfăşura în mod tradiţional în Piaţa Sfatului din Braşov, în perioada 29 august-2 septembrie.

După nouă ani de absenţă, Festivalul Cerbul de Aur revine cu o ediţie aniversară care va marca două evenimente importante. Invitată la Adevărul Live, directoarea festivalului, Smaranda Vornicu Shalit, a mărturisit că planul este ca evenimentul să continue şi în anii următori. 

„Decizia de a relua Cerbul de Aur a fost oarecum de domeniul evidenţei, pentru că se împlinesc 50 de ani de la prima ediţie, din 1968, printr-o fericită coincidenţă în Anul Centenarului, iar aceste două evenimente au avut foarte multă greutate. Ne bucurăm şi de finanţarea venită din partea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi, evident, exista în TVR, care se mândreşte cu acest eveniment de prestigiu, dorinţa de a relua această frumoasă tradiţie. Sperăm ca festivalul să aibă o viaţă lungă şi sănătoasă de acum înainte. Noi aşa ne-am propus, sperăm să dispunem de toate resursele şi de posibilitatea de a relua această tradiţie pentru o perioadă îndelungată“, a declarat directoarea festivalului. 

Smaranda Vornicu a subliniat că, pe lângă sponsorizarea obţinută de la ministerul Culturii, restul costurilor sunt suportate exclusiv de TVR din veniturile proprii şi nu din alocaţia bugetară, însă bugetul total investit va fi făcut public la finalul evenimentului. 

Smaranda Vornicu a precizat şi că vor exista schimbări faţă de anii trecuţi: „Ar fi nefiresc să ne dorim să păstrăm acelaşi format ca la ediţiile anterioare. În primul rând, pentru că din punct de vedere tehnologic lucrurile au evoluat atât de mult şi nu putem fi opaci la chestiuni precum promovarea online, dialogul online cu publicul nostru, tehnica de scenă.“ 

Detalii din culisele festivalului Cerbul de Aur 2018

Directoarea Festivalului Cerbul de Aur 2018 a dezvăluit şi care au fost marile surprize: numărul mare de tineri dornici să se implice în organizarea festivalului şi rapiditatea cu care s-au epuizat biletele de la categoriile de top, respectiv VIP şi Clubul Cerbul de Aur.  

„Am fost foarte plăcut impresionată că o mulţime de tineri au dorit să se implice şi au arătat entuziasm, am văzut în ei bucuria de a face parte din acest proiect despre care unii ştiau destul de puţine. Şi cu biletele a fost surprinzător. Anul acesta a apărut o categorie nouă de abonamente, Clubul Cerbul de Aur, şi am fost uimiţi că în câteva zile au dispărut abonamentele din categoriile de top şi a trebuit să le suplimentăm. Ne bucură acest lucru pentru că înseamnă că publicul îşi doreşte Cerbul de Aur.“

Smaranda Vornicu a vorbit şi despre tatăl său, celebrul realizator TV Tudor Vornicu, omul care a organizat şi prima ediţie Cerbul de Aur. „E o presiune enormă, îmi doresc ca tatăl meu să fi fost aici, să mă sfătuiesc cu el, îmi doresc să fi avut la îndemână experienţa lui, diplomaţia lui, încăpăţânarea lui de a obţine un anumit lucru aşa cum l-a gândit. Nu ştiu cum m-aş fi împăcat cu perfecţionismul lui, pentru că era exagerat, iar compromisul nu făcea parte din obiceiurile lui. Cel mai important sfat pe care mi l-a dat a fost să fiu un om muncitor şi independent. “

image

Smaranda Vornicu a lămurit şi controversa afişului. În ultimele zile, mai multe persoane au criticat dur televiziunea publică după ce în mediul online a început să circule un afiş mediocru (foto dreapta) atribuit festivalului. Realizatoarea TV Oana Roman a fost cea mai vocală pe acest subiect. „Nu am lipsit de la nicio ediţie după ’90 încoace. Am vrut să mă duc şi anul ăsta, dar când am văzut bătaia asta de joc de afiş, mi-am dat seama că nu are rost! Pare făcut gratis de un vecin care se joacă pe calculator“, a scris vedeta pe Facebook. 

Directoarea festivalului a negat vehement că afişul ar fi fost realizat de echipa din TVR: „Nu ştiu cui aparţine acel afiş, dar în niciun caz nu este făcut de Televiziunea Română. Nu aparţine Televiziunii Române. Nu ştiu cum a apărut, cine l-a produs, e în afara controlului nostru. Îmi pare rău că au fost dezamăgiri, dar pachetul grafic al festivalului a fost conceput unitar şi cred că toată lumea care a văzut generice, postări online, poate sesiza diferenţele. Logo-ul este o reverenţă faţă de cel iniţial, am încercat să-l aducem în modernitate, dar în acelaşi timp să păstrăm elementele sale vintage, silueta uşor retro a cerbului, toate lucrurile care au fost declinate au fost în deplin respect privind grafica.“ 

Identitatea vizuală a Festivalului Cerbul de Aur 2018 se regăseşte pe site-ul evenimentului şi pe pagina de Facebook

În ceea ce priveşte alegerea Iuliei Vântur în rolul de prezentatoare, alături de actorul italian Gabriel Garko, directoarea Cerbului de Aur a declarat: „Iulia Vântur este un om deosebit de energic, este un om frumos pe dinăuntru şi pe dinafară şi este, de ce să nu o spunem, un om cu îndrăzneală, pentru că şi-a continuat cariera foarte frumos şi în afara ţării. Un om care are experienţa producţiilor de televiziune şi de film nu doar româneşti, ci şi internaţionale, şi ne aşteptăm ca între ea şi Gabriel să fie o comunicare plăcută.“

În ceea ce priveşte zvonurile iniţiale că modelul şi actriţa Mădălina Ghenea ar fi trebuit să prezinte evenimentul, Smaranda Vornicu a explicat: „Nu a existat nicio comunicare oficială a echipei TVR cu privire la numele prezentatoarei până când lucrurile nu au fost foarte clare, formale. Într-o echipă de oameni creativi se discută diferite opţiuni. Mădălina Ghenea este un nume cu care ne mândrim, este o frumuseţe care ne reprezintă în întreaga lume şi evident că şi numele ei a fost menţionat. Sunt tot felul de lucruri care intervin, sunt mulţi factori care influenţează decizia, inclusiv programul starurilor, şi decizia finală aşa cum a fost ea parafată a fost comunicată de TVR.“ 

Smaranda Vornicu a făcut şi o trecere în revistă a programului pe zile al Fesivalului Cerbul de Aur 2018. Evenimentul va debuta cu o gală dedicată laureaţilor din ediţiile trecute, de la Luminiţa Dobrescu, primul artist român care a câştigat marele trofeu, la Paula Seling, Monica Anghel, Corina Chiriac, Silvia Dumitrescu, Laurenţiu Cazan, Nico, Doru Tufiş, Proconsul, Ovi, Luminiţa Anghel, Narcisa Suciu şi Răzvan Krivach. Astfel, publicul şi telespectatorii vor auzi din nou melodii precum „Dau viaţa mea pentru o iubire“, „Cerul“, „Of, inimioară“ şi „Inimă, nu fi de piatră“. Tot în prima seară vor susţine recitaluri cântăreaţa italiană Gigliola Cinquetti, câştigătoare marelui trofeu Eurovision 1964 şi invitată la a doua ediţie a Cerbului de Aur, Andra, laureată a ediţiei din 2005, şi interpretul portughez de fado Paulo Braganza, precum şi trupa The Humans, care a reprezentat România la Eurovision 2018. 

În a doua seară, care este şi prima de concurs, vor urca pe scenă cei 18 concurenţi, iar recitaluri vor fi susţinute de Loredana şi solista din Scoţia Amy Macdonald. În a treia seară, pe lângă concurenţi, vor cânta Delia, Horia Brenciu şi britanicul James Blunt, care are foarte mulţi fani în România, după cum a precizat Smaranda Vornicu. 

Pe 1 septembrie, vor fi înmânate cele şapte premii şi marele trofeu Cerbul de Aur 2018, toate în valoare de 65.000 de euro. Vor mai cânta cipriota Eleni Foureira, ocupanta locului secund la Eurovision 2018, celebrul violonist şi compozitor Edvin Marton şi trupele The Motans şi Carla’s Dreams, iar seara se va încheia cu marele recital al cântăreţei americane Nicole Scherzinger.

Festivalul va ajunge la final cu „România Centenar“, un spectacol dedicat folclorului românesc. Spectatorii din Piaţa Sfatului vor fi martorii unui spectacol în care se vor regăsi teme muzicale folclorice extrem de cunoscute, în variante reinterpretate de invitaţii speciali Grigore Leşe, Damian Drăghici şi Alex Calancea Band, alături de Orchestra „Lăutarii“ din Chişinău condusă de maestrul Nicolae Botgros.

„Spectacolul este produs şi prezentat de Iuliana Tudor. Toată lumea ştie cine este şi ce poate Iuliana Tudor, suntem convinşi că va fi un succes. Apropo de genurile de muzică, suntem Televiziunea Română, avem o misiune publică şi ne adresăm tuturor românilor, trebuie să avem un festival de care să se bucure toţi românii“, a spus directoarea festivalului.  

MuzicăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite