Delia, acuzată că a plagiat „Da, mamă“. Opiniile specialiştilor muzicali: „Când adormi noaptea cu iPod-ul în urechi, dimineaţa te trezeşti mare compozitor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar câteva zile de la lansarea piesei „Da, mamă“, Delia este acuzată de plagiat după piesa „Sing For The Moment“, lansată de rapperul american Eminem în 2003. După remarcile făcute de realizatorul TV Mircea Badea, în emisiunea „În Gura Presei“, mai mulţi compozitori şi specialişti muzicali au analizat piesa Deliei.

Deşi single-ul „Da, mamă“ se bucură de un succes formidabil, devenind prima piesă în limba română care a depăşit un milion de vizulizări pe YouTube la doar o zi de la lansare, acuzaţiile de plagiat nu au întâziat să apară. După ce Mircea Badea a lansat, în emisiunea „În Gura Presei“, ipoteza conform căreia piesa „Da mamă“, compusă de Carla’s Dream, este „unu la unu cu Eminem, «Sing For The Moment»“, mai mulţi compozitori şi specialişti muzicali au analizat melodia şi au comparat referenul cu piesa „originală“.

„Textul e: «da, mamă, sunt beată». Delia e majoră, chiar din ce în ce mai majoră. Deci nu e beată de iubire, e beată de alcool. La text a contribuit şi Codin Maticiuc. I se spunea «Poponeţ». Între timp s-a mai distanţat de această poreclă, care n-avea nicio noimă.

Eu am mai auzit piesa asta undeva. Dar o cânta altcineva, cu alte versuri. A ce piesă vă sună vouă asta, a Deliei? După părerea mea e unu la unu cu Eminem, «Sing For The Moment». Eminem e un vizionar: pare ca a lansat aceeasi piesa cu ceva vreme înainte. Cum a făcut şi Aerosmith înaintea sa“, a spus Mircea Badea, în emisiunea „În Gura Presei“, de la Antena 3.

Contactaţi de reporterii „Adevărul“, reprezentanţii casei de discuri Cat Music au negat acuzaţiile de plagiat aduse Deliei pentru single-ul „Da, mamă“.

Sabin Penea, absolvent al Conservatorului Bucureşti, fost basist al trupei Timpuri Noi, violonist, câştigător a multiple concursuri internaţionale de muzică de cameră şi primviolonist la Solartis Quartet,  a analizat şi comparat, pentru Europa FM, single-ul Deliei, „Da, mamă“, cu piesa „Sing For The Moment“ a lui Eminem, care foloseşe linia melodică a piesei „Dream On“ de la Aerosmith. Acesta susţine că, deşi primele două fraze din „Da, mamă“ şi „Sing For The Moment“ se aseamănă, „ca traseu armonic, piesele nu au legătură“.

„Adevărul“ vă redă explicaţia lui Sabin Penea pentru postul de radio Europa FM:

Ca traseu armonic, piesele nu au legătură, deci fundalul pe care se plimbă cele trei note din care sunt făcute aceste teme este diferit şi piesa Deliei e uşor spre rock, dar dacă vrei, sigur, am găsit un punct comun.

Cât despre linia de voce, e complicat. Primele două fraze din ambele cântece sunt destul de asemănătoare: sunt din trei note, sunt descendente, deci coborâtoare, prima oară un pic mai drept, a doua oară un pic mai sincopat. Apoi cele două teme se despart. Dar da, la început, seamănă, dar asta poate fi arătat cu degetul doar dacă eşti un om foarte meschin, pentru că tema aia muzicală se regăseşte, probabil, iniţial într-o simfonie de Mozart, de unde a fost preluată.

image

Dacă te iei de chestii aşa de mici şi de scoase din context, găseşti un miliard de «coincidenţe» şi «conspiraţii».Şi pâinea a inventat-o cineva şi, totuşi, nu este acuzat niciun brutar de plagiat.

Au fost cazuri mult mai evidente de «inspiraţie non-etică» de-a lungul timpului la noi şi încă acum, în momentul ăsta, unii nu au obraz. Muzica, în ultimii ani de cultură pop, mai ales cea românească, se bazează pe reciclarea unor teme consacrate pe care publicul le-a uitat“, a declarat Sabin Penea, pentru Europa FM

Horia Moculescu: „Nu este plagiat“

Compozitorii Horia Moculescu (foto) şi Cristian Faur au analizat, la rândul lor, cele două piese, din postura de specialişti. Astfel, deşi Horia Moculescu susţine că piesa nu este plagiat, compozitorul a atras atenţia asupra mesajului piesei, care, în opinia sa, promovează indirect normalitatea consumului de alcool în rândul tinerilor. „E adevărat, există o oarecare asemănare, dar cred că este întâmplătoare, cele două piese dezvoltându-se «independent», înainte şi după pasajul incriminat. Cert este că nu este plagiat“, a declarat compozitorul pentru „Wowbiz“.

horia moculescu

Referitor la versurile piesei, Horia Moculescu a spus: „Din punctul meu de vedere, problema mai gravă a cântecului este mesajul femeii bete (se pare, problemă de familie, că şi mama ei a păţit la fel). Nu există ceva mai dezgraţios decât o femeie beată (indiferent de cauză), ipostază care-i anulează feminitatea, graţia şi îi împăienjeneşte ochii prin care nu mai poate transmite nimic. Vai, vai! Dar de ce mă mai mir?“.

Delia: „Nu e prima oară când se vorbeşte despre băutură într-o melodie“

Invitată la „Acces Direct“, Delia s-a aparat în faţa acuzaţiilor potrivit cărora mesajul piesei „Da, mamă“ promovează normalitatea consumului de alcool: „Nu înţeleg de ce face atât scandal, nu e prima oară când se vorbeşte de băutură într-o melodie. Brusc am devenit prea sensibili şi nu înţeleg de ce. E un personaj, e un adevăr pe care mulţi îl trăiesc“.

„«Da, mamă» e o piesă cu adevărat îndrăzneaţă, atât la nivel liric, dar şi la nivel muzical; are un mesaj pe cât de dur, pe atât de adevărat pe care şi-l pot asuma majoritatea femeilor, dar şi a bărbaţilor, chiar dacă e prezentat dintr-o perspectivă feminină. Întreaga idee cu «beată» e, de fapt, o metaforă către orice viciu în care poţi aluneca din cauza depresiilor. Sper că această piesă să îi ajute pe toţi care trec prin perioade grele emoţionale“, mai spune Delia despre piesă.

Cristian Faur: „Când adormi nopatea cu iPod-ul în urechi...dimineaţa te trezeşti mare compozitor“

Revenind la acuzaţiile de plagiat, compozitorul Cristian Faur are o părere diferită faţă de cea a colegului său de breaslă, Horia Moculescu. „Din nefericire, refrenul se bucură de aceleaşi motive muzicale cu cele din creaţia Aerosmith, bineînţeles, transpuse într-o altă tonalitate. Repetiţia primelor submotive e identică, iar ce-al de-al doilea motiv este uşor variat, dar este foarte «inspirat» din faza refrenului piesei «Dream On» (Aerosmith – n.red). Probabil că nu şi l-a amintit bine autorul când a «recompus piesa». Asta se întâmplă când adormi nopatea cu iPod-ul în urechi...dimineaţa te trezeşti mare compozitor“, a spus Cristi Faur pentru „Wowbiz“.

Piesa „Da, mamă“ este o coproducţie Cat Music şi Global Records, compusă de Carla’s Dreams, compozitorii hitului „Cum ne noi“, şi este produsă de Claudiu Ursache şi Alex Cotoi. Videoclipul a fost regizat de Barna Nemethi, îl are pe Radu Stan ca producător şi pe Marius Apopei ca DOP. Stylingul poartă semnătura Andra Moga, make-up artist a fost Alex Abagiu şi hair-stylist Camelia Negrea. 

MuzicăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite