De ce participă Israelul la Eurovision, deşi nu se află pe continentul european VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Netta Barzilai, reprezentanta Israelului, este câştigătoarea Eurovision 2018. Artista, în vârstă de 25 de ani, a cucerit publicul şi specialiştii cu piesa „Toy“. Deşi nu se află pe continentul european, Israel participă la Eurovision încă din anul 1973.

Este pentru a patra oară când Israel, una dintre cele două ţări non-europene din concurs, alături de Australia, câştigă râvnitul trofeu. 

Prima participare a Israelului la concursul Eurovision a fost în 1973. Reprezentantul ţării, Ilanit, a terminat pe locul al patrulea. Apoi, Israelul a reuşit să câştige trofeul chiar doi ani la rând, în 1978 şi 1979. În 1982 şi 1983 a reuşit să se claseze pe locul 2. În 1991 s-a clasat pe locul al treilea, pentru ca apoi, în 1998, să obţină din nou râvnitul trofeu cu Dana International, o artistă transgender, a cărei bunic era evreu născut în România. 

Deşi a câştigat Eurovisionul de trei ori până anul acesta, Israelul a găzduit concursul numai de două ori, în 1979 şi 1999, în Ierusalim. În 1980 a respins organizarea concursului, pentru al doilea an la rând, din cauza lipsei de fonduri, notează The Guardian.

De ce participă Israelul la Eurovision 

Israelul a putut participa la cel mai vechi concurs internaţional de muzică, întrucât Autoritatea pentru Radio şi Televiziune a Israelului a aderat la Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU).

EBU este o organizaţie neguvernamentală, cea mai mare asociaţie a organismelor publice de radio şi televiziune, care acţionează ca o platformă prin intermediul căreia entităţi radio şi TV din întrega lume pot face schimburi de servicii în aceste domenii, în special de ştiri, dar şi programe de televiziune, via Eurovision, şi de programe de radio, via Euroradio, potrivit rador.ro.

EBU a fost înfiinţată la 12 februarie 1950, din iniţiativa a 23 de organizaţii din domeniul audiovizual din Europa şi zona Mediteranei. Sediul administrativ central al organizaţiei se află la Geneva, în Elveţia, unde se găseşte şi centrul de control al Eurovision, fiind guvernată de legile elveţiene şi de propriile reglementări statutare. În prezent EBU are 74 de membri din 56 de ţări din Europa, Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, dar şi 37 de membri asociaţi din alte 22 de ţări.

În principiu, calitatea de membru activ poate fi deţinută de un serviciu public de radio sau TV sau de o instituţie radio-TV privată dar cu misiune publică. Calitatea de membru activ al EBU implică şi achitarea unei cotizaţii anuale care ţine cont de statutul financiar al fiecărui membru, iar aderarea la organizaţie implică, deasemenea, o taxă de admitere.

Ca membri asociaţi ai Uniunii întâlnim posturi de radio sau TV din Australia, Canada, Japonia, Mexic, Brazilia, India sau Hong Kong, dar şi din SUA – ABC, CBS, ori NBC, toţi cu relevanţă deosebită în activitatea EBU.

Eurovision este cel mai vechi program de televiziune din lume, dar şi cel mai urmărit, cu excepţia evenimentelor sportive. În ultimii ani, concursul a fost urmărit de până la 600 de milioane de oameni la nivel internaţional. Concursul de muzică a fost transmis şi în afara Europei, în câteva ţări care nu concurează cum ar fi SUA, Canada, Noua Zeelandă şi China. O excepţie a fost făcută în 2015, când Australia a primit statut de „invitat special” pentru a marca a 60-a aniversare a evenimentului. În noiembrie 2015, EBU a anunţat că Australia a fost invitată din nou să participe la ediţia din 2016, ca urmare a succesului înregistrat în 2015.  După care, Australia a intrat din nou în competiţie şi anul trecut, şi anul acesta.

Radio România – Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune au devenit membri activi ai EBU din anul 1993.

Citeşte şi:

Israel a câştigat Eurovision 2018. Pe ce loc s-a clasat Moldova şi topul complet VIDEO 

Cine este Netta Barzilai, câştigătoarea Eurovision 2018, şi cum explică israeliana „sunetele de găină“ din piesa ei VIDEO

 

Victoria Israelului la Eurovision 2018, criticată dur de un finalist: „E corectă doar dacă vedem concursul ca pe un circ“

 

România a ratat finala Eurovision 2018 prima sub linie: punctele primite de la juriul şi publicul fiecărei ţări. Doar telespectatorii din patru state ne-au votat

TVR acuză probleme la sistemul de vot în ţările cu mari comunităţi de români, după eliminarea de la Eurovision 2018 VIDEO

Muzică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite