De ce e special un dans viral
0SUCCES De la twist şi „Macarena“, la „Meneaito“ şi „Harlem Shake“, mai multe stiluri au făcut istorie de-a lungul timpului, fiind dansate în mod constant la petreceri şi evenimente.
Imaginaţi-vă următorul scenariu: sunteţi la o petrecere, atmosfera nu e cea mai veselă şi deja s-au format „bisericuţe“. Însă dintr-o dată din boxe se aude o melodie care îi ridică pe toţi de la mese, iar ringul de dans se umple. Şi, chiar dacă privind din exterior e amuzant să vezi un grup întreg dansând „robotic“ pe o anumită piesă, fenomenul este explicabil. Există anumite dansuri, lansate cu mulţi ani în urmă, dar şi unele recente, care fac furori la orice petrecere.
Însă ce le face atât de populare şi cum rezistă testului timpului? „Sunt simple şi repetitive, atât dansurile, cât şi melodia. Din acest motiv sunt uşor de memorat şi de însuşit. De câţiva ani, succesul viralităţii este susţinut şi de videoclipuri, care se concentrează pe mişcare, iar oamenilor le rămâne în minte acest lucru“, explică Mihai Petre.
Bogdan Boantă, coregraf şi fost câştigător al emisiunii „Dansez pentru tine“, crede că simplitatea este cheia succesului. „Aceste dansuri au devenit virale în primul rând pentru că melodiile lor sunt extrem de comerciale şi îţi rămân în cap. Coregrafia e simplă şi uşor de executat: iată reţeta perfectă“, spune coregraful.
Două exemple recente, al căror succes a fost potenţat, evident, de Internet, sunt „Gangnam Style“ şi „Harlem Shake“. Cu mai bine de jumătate de secol înainte ca lumea întreagă să fie înnebunită după mişcările de călărie imitate de coreeanul Psy, în „Gangnam Style“, un alt dans făcea furori. Şi atunci, ca şi acum, tradiţionaliştii considerau cel puţin bizară şi puerilă o astfel de coregrafie. Twistul – considerat astăzi un dans clasic – a devenit celebru după ce melodia cu acelaşi nume a fost interpretată de Chubby Chechker, în 1960. Dansul avut instantaneu un succes uriaş printre tineri, deşi criticii l-au considerat prea provocator. Chiar şi astăzi, tinerii de odinioară, astăzi venerabili dansatori, se aventurează să facă unele „demonstraţii“ de twist.
Aşa cum twistul a fost o modă şi mişcările lui Michael Jackson au fost şi sunt imitate în toată lumea. Stilul revoluţionar de dans al artistului american inspiră chiar şi astăzi multe coregrafii moderne, iar celebrul dans „Moonwalk“ (Mersul pe lună – n.r.) este „testul de foc“ al unei petreceri care se respectă.
La mijlocul anilor ’90 era aproape imposibil să nu fi dansat măcar o dată pe „Macarena“. Poate doar dacă trăiai pe o insulă pustie. „Macarena“ se dansa peste tot: în cluburi, restaurante, pe stadioane sau la plajă. Piesa grupului Los del Rio a avut o coregrafie simplă, bazată în principal pe mişcările braţelor, dar care a atras ca un magnet de la copii de grădiniţă, la persoane trecute de vârsta a treia.
Peste doar câţiva ani, în 2001, era lansat şi „Meneaito“, nelipsit şi acum de la nunţi, botezuri şi alte evenimente, cel puţin în România. Coregrafia adoptată de petrecăreţii de azi este, însă, cu totul diferită de cea din videoclipul original.
„Aceste dansuri sunt simple şi pot fi dansate de oricine, indiferent dacă persoana respectivă a făcut sau nu cursuri de dans. Sunt coregrafii de tip «flashmob», menite să fie înţelese şi dansate de toata lumea. Se bucură încă de succes pentru că sunt perfecte pentru a destinde atmosfera la orice petrecere. Oricine se distrează şi se simte confortabil făcând acei paşi“, explică Bogdan Boantă.
Dansul pinguinului rezistă
Chiar dacă a trecut graniţele doar în comunităţile româneşti, în special în Italia şi Spania, şi nu a cucerit chiar tot Mapamondul, „Dansul pinguinului“ este un adevărat hit local. De câţiva ani este nelipsit de la nunţi şi, aşa cum îi spune numele, imită mişcările unui pinguin. Deşi Anton Giurgilă, un membru al Fanfarei din Adjudeni, îşi asumă paternitatea, originile dansului s-ar afla, de fapt, în Finlanda (dansul popular jenkka).