VIDEO Emil Rengle, coregraf „Vocea României“: „Îmi doresc să-i fac un dans preşedintelui Klaus Iohannis“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Rengle şi-a perfecţionat
tehnicile alături de coregraful lui
Beyoncé FOTO Marian Iliescu
Emil Rengle şi-a perfecţionat tehnicile alături de coregraful lui Beyoncé FOTO Marian Iliescu

„Vocea României“ nu înseamnă doar muzică şi talente excepţionale, ci un show de televiziune complet, iar dansul şi coregrafia reprezintă o parte importantă. Emil Rengle, coregraful producţiei de la Pro TV, a venit la Adevărul Live, unde a dezvăluit poveşti din culise, dar şi câtă muncă este în spatele unui show de o asemenea anvergură.

UPDATE Emil Rengle a fost desemnat câştigătorul „Românii au talent“ 2018 şi a primit un cec în valoare de 120.000 de euro şi titlul de cel mai talentat român.

După plecarea lui Edi Stancu la echipa Antenei 1, Emil Rengle (24 de ani), un profesionist şcolit la New York şi Los Angeles, a fost desemnat coregraful baletului ProDance, care evoluează în show-ul „Vocea României“.

Rengle a lucrat la show-uri ca „Dansez pentru tine“ şi MTV Romanian Music Awards, a apărut în clipurile unor artişti precum Katy Perry şi a colaborat cu toţi artiştii români ai momentului: Inna, Antonia, Alexandra Stan, Loredana Groza, Alex Velea, Smiley.

Emil Rengle a urmat cursuri în cadrul unor mari şcoli de dans internaţionale, precum Broadway Dance Center New York, Pineapple Dance Studio Londra şi Debbie Reynolds Los Angeles, unde şi-a perfecţionat tehnicile alături de coregrafi celebri, precum Sheryl Murakami (coregrafa lui Beyonce) şi Nika Kljun (coregraful lui Kylie Minogue).

La doar 18 ani, Emil a fost desemnat cel mai bun dansator şi coregraf din România. A câştigat campionatul de dans Hip Hop International şi a semnat coregrafia primei trupe de dans din România care a participat la campionatul mondial World’s Hip Hop Championships, în Las Vegas.

Cele mai importante declaraţii:

„Adevărul“: Eşti coregraful emisiunii „Vocea României“, de la Pro TV.  Cum e să intri în „vertijul“ unui talent-show de o asemenea anvergură?

Emil Rengle: A fost un vis devenit realitate, mai ales că acum trei ani eram doar un dansator la Pro TV. Mi-am dorit să devin coregraful emisiunilor de la acest post, iar propunerea a venit în vara anului trecut. Am dat un interviu ca la un job obişnuit, a fost cel mai «oficial» din viaţa mea, pentru că, de obicei, locul meu de interviu este sala de dans. Eram la o masă cu mulţi străini, le-am explicat de ce cred că aş putea să fiu directorul artistic şi coregraful „Vocii“. Eu sunt în România pentru că vreau să fac lucruri noi şi interesante, pe care le am în cap, iar Pro TV este locul potrivit. Este o echipă profesionistă, iar colegii din baletul ProDance au ani de dans în spate.

Cum realizezi un moment artistic în doar câteva zile, cât ai la dispoziţie de la o etapă la alta a „Vocii României“?

Una dintre îmbunătăţiri s-a legat de orele de coaching (n.r. – antrenamente), înainte ca orice concurent să aibă o reprezentaţie. Lucram la expresia feţei, îl învăţam unde să se uite, cum să meargă, lucruri cu adevărat noi pentru cineva care nu e obişnuit cu scena Sunt sigur că aceste lucruri, care nu mai fuseseră puse în practică, au adus îmbunătăţiri.

Cum te-ai descurcat cu acei concurenţi care nu puteau face nici cele mai simple mişcări de dans?

Nu există om care nu ştie să danseze, toţi dansează, dar fiecare în felul lui. Pentru un coregraf este important să observe care sunt părţile estetice şi să le scoată în evidenţă. Aşa poţi să faci un om să se simtă bine pe scenă, aşa am lucrat cu fiecare dintre ei. Ivana Farc, de exemplu, la prima gală live, a susţinut o piesă rock, cu dans, şi s-a descurcat foarte bine. Aceşti oameni mă inspiră foarte mult. Rolul meu e dublu: ajut concurenţii, dar mai am şi rolul de a-i opri pe cei care cred că fac totul bine.

Nu există om care nu ştie să danseze, toţi dansează, dar în felul fiecăruia. Pentru un coregraful este important să observe care sunt părţile estetice şi să le scoată în evidenţă Emil Rengle, coregraf
Emil Rengle foto marian iliescu

Emil Rengle, coregraful de la „Vocea României“, în studioul Adevărul Live FOTO Marian Iliescu

Care a fost cel mai bun moment coregrafic din acest sezon de la „Vocea României“?

Nu am un moment preferat. La finală am avut voci, reprezentaţii, un show puternic, românii s-au uitat la operă, la concert rock, dar şi concert comercial. În sfârşit show-urile noastre au calitate, românii cresc în modul de a se exprima. Aliona Munteanu a avut un musical în final, Tudor Chirilă a avut doar momente rock, Loredana a ales piese tradiţionale. Au fost atât de diferite, încât mi-au plăcut toate.

În primăvară vei coordona show-urile live de la „Românii au talent“. Până atunci ce pregăteşti?

Mă reîntorc în Statele Unite ale Americii, pregătesc un turneu de workshop-uri, în Los Angeles îmi petrec foarte mult timp, colaborez cu coregrafii renumiţi, timp de trei luni. La „Românii au talent“ pregătim foarte multe surprize. Sunt entuziasmat, prima parte a anului este mai mult decât mi-aş fi imaginat vreodată.

Inspiraţia artiştilor de renume

Ai colaborat cu coregrafii unor artişti mari: Nika Kljun (coregraful lui Kylie Minogue) sau Sheryl Murakami (coregrafa lui Beyonce).

În urmă cu patru ani, trupa de dans condusă de mine a câştigat un concurs mare, a ajuns în SUA, iar eu am rămas în New York, la o şcoală de dans. Acolo m-a remarcat Sheryl Murakami, coregrafa lui Beyonce. Nu mi-a reţinut numele, dar  când avea proiecte, ne aduna pe toţi cei peste o sută de cursanţi în sala de dans şi mă striga pe mine: „Romania!“. M-a luat cu ea, apoi a urmat o colaborare mai largă. Am avut ocazia să ajung şi la MTV Video Music Awards, în Los Angeles, ca spectator. Locul meu era chiar în spatele sectorului VIP: Lady Gaga, Katy Perry, Chris Brown, Beyonce. Atunci s-a produs ceva, un declic: din moment ce am ajuns să fiu lângă oamenii ăştia, sunt egalul lor, pot să fac ce fac şi ei. După eveniment m-am plimbat două ore singur şi mi-am dat seama că vreau să mă întorc în ţară. M-a inspirat felul în care ei munceau, aşa că mi-am zis că vreau să fac si eu asta. 
 

image

Emil Rengle FOTO Pro TV

România, la început de drum în câmpul şcolilor de dans

Cum se compară ce e la ei cu ce e la noi?

Totul e diferit, din Los Angeles Hollywood porneşte totul în showbiz. Orice idee pleacă de acolo şi apoi ajunge la noi. Diferenţa este că noi suntem la început, mentalitatea, şcolile, performanţele, coregrafii poate nu au educaţia aceea.

Ce idei ţi-au plăcut în SUA şi ce ai încercat să aduci aici?

Cel mai mare şoc pe care l-am realizat în media din România a fost dansul pe tocuri la bărbaţi, acum vreo patru ani, la „Dansez pentru tine“. Pe scenă sunt diferit şi experimentez mult. După ce am făcut asta, am apărut în toată presa şi au început să-mi sune telefoanele. Mă căutau mulţi artişti. Cântăreţii noştri sunt deschişi şi vor să experimenteze. Acum, dansul pe tocuri la bărbaţi nu mai pare un lucru ieşit din comun, după ce Conchita Wurst a câştigat Eurovisionul.

Edi Stancu a fost criticat pentru lipsa de originalitate de la „Dansez pentru tine“, s-a spus despre el că a copiat coregrafii de pe YouTube.

Nu cred că e ceva greşit atunci când ne inspirăm din spectacolele altora. În echipa lui Edi, făceam totul împreună, ne dădea libertate, pot să zic că a fost prima mea şcoală. Pe de altă parte, sunt sigur că unii copiază de pe YouTube. Dar e o mare diferenţă între a copia şi a te inspira.

Îmi doresc să îi fac un dans Preşedintelui României, Klaus Iohannis Emil Rengle, coregraf

Eşti pasionat de dansurile tradiţionale, ceea ce nu se întâmplă cu prea mulţi coregrafi tineri.

Mă ajută foarte mult. Am simţit nevoia, în timpul turneului de anul trecut, din Japonia, cu Alexandra Stan, să punem paşi de dans tradiţional în coregrafii. A ieşit ceva original. Dacă eşti puţin deschis, poţi să profiţi de orice.

Ai lucrat cu artişti diferiţi, cu personalităţi şi cereri diferite. Orgoliile sunt mari, ţi s-a întâmplat vreodată să ţi se impună ceva?

Nu mi s-a întâmplat. Nu am cum să fac comparaţii între artiştii cu care am lucrat. Corina Bud, spre exemplu, e extravagantă, experimentează foarte mult. Smiley e un artist pozitiv şi ştie ce vrea să exprime. Mi-a plăcut să lucrez cu Alex Velea, el e un artist complet. Artiştii din afară cu care am lucrat sunt foarte disciplinaţi.

Te-ar tenta să te extinzi şi în alte domenii?

Îmi doresc să îi fac un dans Preşedintelui României, Klaus Iohannis. Am avut oameni dificili cu care am lucrat, de-a lungul timpului, dar aşa un personaj nu am avut.
 

Am pus peste hiturile artiştlor paşi de dans româneşti. Dacă eşti puţin deschis, poţi să profiţi de orice. Emil Rengle, coregraf
TV



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite