Dan Teodorescu, noi precizări după reacţiile la „Despre smerenie“: „Piesa este o parabolă, iar mesajul e că opulenţa şi trufia nu au legătură cu credinţa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Teodorescu, solistul trupei Taxi, revine cu lămuriri, după controversele iscate în jurul videoclipului „Despre smerenie“, artistul făcând foarte clar faptul că nu este un manifest împotriva construirii Catedralei Mântuirii Neamului, dar şi că mesajul piesei este acela că „opulenţa şi trufia nu au legătură cu credinţa.“

Piesa a împărţit opinia publică în două tabere şi a reaprins un conflict mai vechi între cei care susţin construirea Catedralei Mântuirii Neamului şi cei care se opun. În timp ce unii i-au felicitat pe cei implicaţi pentru iniţiativă şi pentru mesajul transmis, au fost mulţi care i-au acuzat că atacă religia şi valorile neamului, dar şi că sunt ipocriţi, având în vedere că dau lecţii despre smerenie, deşi ei duc o viaţă opulentă, prin prisma meseriilor pe care le au. 

După un prim mesaj în care spunea că nu şi-a imaginat cum un mesaj transmis cu atâta blândeţe poate provoca atâta agresivitate şi le cerea iertare celor care s-au simţit ofensaţi, Dan Teodorescu revine cu noi precizări. Printre altele, artistul subliniază că „Despre smerenie“ este o parabolă, că este un om credincios şi că este ferm convins că Dumnezeu este peste tot, prin urmare atât în bisericile din lemn, cât şi în catedrale. Redăm mesajul integral al solistului trupei Taxi.

 „Constat, cu părere de rău, că n-am fost în stare să transmit în mod corespunzător un mesaj foarte simplu. Şi un apel foarte simplu. Îmi cer scuze si încerc aşa: 

- această piesă este o parabolă. Iar asta - cu profundă tristeţe şi amărăciune remarc - a fost o mare problemă. 

- am afirmat - foarte clar, în cea de-a două strofă - că sunt creştin. Cred cu tărie în Dumnezeu. 

- niciodată pe parcursul piesei nu am spus „eu ştiu“. Niciodată. Am spus întotdeauna „eu cred“. N-am spus că ştiu, pentru că n-am de unde să ştiu; cred doar. 

- am spus că L-am găsit pe Dumnezeu într-o biserică din lemn pentru că eu cred (nu spun că ştiu; cred doar) că Dumnezeu preferă simplitatea şi modestia. Nu am spus nicăieri, niciodată, pe parcursul piesei că Dumnezeu poate fi găsit numai în biserici din lemn. Nu. Dimpotrivă; am afirmat - foarte clar, în prima strofă - că sunt convins că Dumnezeu era în Catedrala Mântuirii Neamului Românesc. Pentru că sunt ferm convins că Dumnezeu este peste tot. 

- piesa nu este un manifest împotriva Catedralei Mântuirii Neamului Românesc. 

- piesa nu are cum să fie un manifest pentru simplul motiv că un manifest presupune determinarea unor acţiuni imediate. Or nicăieri, pe parcursul piesei, nu am spus că n-ar trebui construită Catedrala. Nu am spus nicăieri că ar trebui sistate lucrările. Nu există, la final, niciun link către nicio petiţie împotriva Catedralei. Nu. Există doar un citat din Sfânta Scriptură. 

- dacă aş fi vrut să lansez un manifest, aş fi făcut acest lucru - în mod evident - înainte de începerea construcţiei. 

- mesajul piesei este următorul: cred că opulenţa şi trufia nu au legătură cu credinţa. 

- piesa este, în acelaşi timp, un apel la smerenie adresat tuturor: „şi toţi, unii faţă de alţii, îmbrăcaţi-vă întru smerenie“ (Întâia Epistolă Sobornicească a Sfântului Apostol Petru 5, 1-5) 

- am făcut această piesă pentru că am crezut că am dreptul să-mi exprim opinia. 

- sunt convins că sunt un păcătos. Sunt convins că noi toţi, absolut toţi cei prezenţi în piesă avem păcate mai mici sau mai mari. Vă rog frumos ca după ce ne judecaţi pe noi, aşa cum se cuvine, să vă gândiţi la mesajul piesei. 

Vă mulţumesc, Doamne ajută!“

Videoclipul „Despre smerenie“ îl prezintă pe solistul Dan Teodorescu care descrie un vis avut, în care a încercat să-l întâlnească pe Dumnezeu în Catedrala Neamului. „Azi noapte am avut un vis: Catedrala Mântuirii Neamului românesc era gata. Iar eu m-am dus la catedrală de dimineaţă să-l caut pe Dumnezeu. Nu l-am găsit. Sunt convins că era acolo, dar pur şi simplu nu l-am găsit eu, deşi l-am căutat până şi-n sălile polivalente, si în cele 12 lifturi, şi în parcarea subterană, şi în spaţiile auxiliare. Nu l-am găsit, dar nu m-am mirat. Acolo totuşi e o suprafaţă de 11 hectare“ – aşa începe melodia semnată „Taxi şi prietenii“.

După lungile căutări în catedrala din spatele Palatului Parlamentului, cântăreţul îl întâlneşte pe Dumnezeu într-o biserică mică din lemn, ajungând astfel la concluzia că „Dumnezeu preferă lemnul şi spaţiile mici“, vers rostit de toţi cei ce apar în filmare. 

În videoclipul „Despre smerenie“ apar 33 de personalităţi şi vedete din lumea televiziunii, a muzicii, a teatrului şi a literaturii: Dan Bittman, Cornel Ilie, Monica Anghel, Virgil Ianţu, Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Ştefan Bănică Jr., Robin Proca, Andi Moisescu, Dani Oţil, Paula Chirilă, Horia Moculescu, Toni Grecu, Irina-Margareta Nistor, Dan Byron, Teo Trandafir, Oreste Teodorescu, Pavel Bartoş, Ada Milea, Călin Goia, Mircea Cărtărescu, Horia Vîrlan, Guess Who, Laura Lavric, Andreea Esca, Răzvan Simion, Alexandru Andrieş, Emilia Popescu, Grigore Leşe, Mircea Baniciu, Alexandra Ungureanu, Oana Pellea şi Victor Rebengiuc.

[<a href="//storify.com/Alinavasile/despre-smerenie-videoclipul-manifest-contra-catedr" target="_blank">View the story "„Despre smerenie“, videoclipul-manifest contra Catedralei Mântuirii Neamului" on Storify</a>]

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite