35 de ani de când Toto Cutugno a câştigat pentru prima oară Festivalul de la Sanremo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toto Cutugno a compus în întreaga carieră peste 400 de melodii FOTO Hepta
Toto Cutugno a compus în întreaga carieră peste 400 de melodii FOTO Hepta

Luna aceasta se împlinesc 35 ani de când celebrul compozitor şi cântăreţ italian Toto Cutugno a câştigat pentru prima oară marele premiu al Festivalului Sanremo, cu melodia „Solo Noi“, fiind în acelaşi timp şi primul artist care a câştigat premiul întâi în calitate de cantautor.

Toto Cutugno a participat la Festivalul de la Sanremo de 14 ori, în perioada 1970 – 2008. În total, artistul a prezentat 28 de melodii în cadrul acestui festival.

În 1980, Toto a ocupat locul 1 la Sanremo, cu melodia „Solo noi“ şi la Festivalul Yamaha Song International din Tokyo, cu melodia „Francesca non sa“. Tot în 1980 a scris melodiile de pe LP-ul de mare succes „Un po' artista, un po' no“ pentru Adriano Celentano. A urmat, în 1981, al doilea LP, „La mia musica“, şi melodia scrisă pentru Adriano Celentano, „Innamorata, incavolata a vita“.

Toto Cutugno a compus în întreaga sa carieră peste 400 de melodii, pentru zeci de artişti printre care se numără Joe Dassin, Dalida, Mireille Mathieu şi formaţia Ricchi E Poveri.

Toto a câştigat Festivalul de la Sanremo şi în 1983, cu melodia care avea sa devină cel mai mare hit internaţional al său - „L'italiano“. Această piesă a fost preluată şi tradusă de-a lungul timpului de foarte mulţi interpreţi. Albumul „L'italiano“ l-a făcut cunoscut pe Toto în întreaga lume, fiind cel mai bine vândut disc italian.

În anul 1987, Toto Cutugno a participat iar la Festivalul de la Sanremo, în calitate de cantautor cu melodia „Figli“, ocupând locul doi; în calitate de compozitor cu melodia „Io amo“ interpretată de Fausto Leali; cu „Canzone D'amore“, interpretată de Ricchi e Poveri; cu „Il sognatore“, interpretată de Peppino di Capri, şi cu „Io...per le strade di quartiere“, interpretată de Franco Califano. În primăvara aceluiaşi an a scos albumul „Mediterraneo“, care a fost premiat cu discul de aur şi cel de platină.

În 1988, a participat la Festivalul de la Sanremo cu melodia „Emozioni“, interpretată de el, ocupând locul doi, şi ca autor, cu melodia „Per noi“, interpretată de Fiordaliso. În 1990, a câştigat marele premiu la Eurovision (Zagreb, Iugoslavia) cu melodia „Insieme: 1992“, fiind singurul cântăreţ italian care a câştigat vreodată acest concurs. Anul urmator, ca o consecinţă a victoriei sale, Toto Cutugno a prezentat ediţia de la Roma a Eurovisionului, alături de câştigătoarea anului 1964 - Gigliola Cinquetti.

De-a lungul carierei, Toto Cutugno a înregistrat 18 albume şi a vândut peste 100 de milioane de discuri în întreaga lume. Hiturile care l-au făcut celebru vor putea fi ascultate şi la Bucureşti, săptâmana viitoare: l’italiano vero concertează la Sala Palatului alaturi de o orchestră simfonică. Timp de două ore, fanii celebrului artist se vor putea bucura de hiturile care l-au consacrat: „L’Italiano“, „Serenata“, „Insieme: 1992“, „Figli“ şi nu numai.
      
Concertul va avea loc la Sala Palatului din Bucureşti pe 27 Februarie 2015 şi este organizat de Project Events.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite