Ionuţ Vulpescu, la deschiderea Festivalului: „Este angajamentul şi obligaţia noastră faţă de Enescu şi faţă de România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La deschiderea Festivalului Enescu, Ionuţ Vulpescu, ministrul Culturii, a ţinut un discurs în care i-a mulţumit lui Ioan Holender, directorul artistic al Festivalului – care se retrage anul acesta – pentru impunerea evenimentului la nivel internaţional.

Ionuţ Vulpescu a vorbit şi despre importanţa unui astfel de festival, devenit o „expresie a datoriei faţă de moştenirea“ pe care a lăsat-o George Enescu.

„Este angajamentul şi obligaţia noastră faţă de Enescu şi faţă de România, pentru că Festivalul face parte acum din identitatea noastră ca naţiune. În timp, Festivalul a crescut în calitate şi vizibilitate, s-a profesionalizat şi s-a plimbat prin lumea muzicală“, a spus Ionuţ Vulpescu, ministrul Culturii. 

La evenimentul de duminică a participat şi premierul Victor Ponta, care a venit împreună cu soţia sa, Daciana Sârbu, şi cu fiica lor, Irina. De asemenea, au fost prezenţi şi Ion Iliescu, fostul preşedinte al României; Adrian Năstase, prim-ministru în perioada 2000-2004; Sorin Oprescu, primarul Capitalei, şi George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis din Bucureşti. 

ELEGANTA DOAMNĂ IOHANNIS

Carmen Iohannis, soţia preşedintelui României, a purtat o rochie de gală de culoare turcoaz şi a intrat în sala de concert, la braţul lui Klaus Iohannis, cu puţin timp înainte de începerea spectacolului. Toropeala de afară şi-a făcut simţită prezenţa şi în Sala Palatului. În jur de 4.500 de persoane au urcat treptele acoperite de covorul roşu, pentru a ajunge la timp la concertul susţinut de Orchestra Română de Tineret, sub bagheta dirijorului estonian Kristjan Järvi. Orchestra a aşteptat ca spectatorii să îşi găsească locurile, după care a interpretat Rapsodia nr. 1 de George Enescu. Apoi, a urcat pe scenă violonista Sarah Chang, pentru Concertul pentru vioară de Jean Sibelius. 

image

Klaus şi Carmen Iohannis intră la Sala Palatului, la deschiderea Festivalului Enescu    FOTO David Muntean

La conferinţa de presă de pe 29 august, de la Sala Palatului, au fost prezenţi, printre alţii, dirijorul Kristjan Järvi şi violonista Sarah Chang. Solista a declarat că se bucură de participarea la Festivalul „Enescu“.

„În acest moment, în lume, nu cred că există un alt festival de muzică clasică atât de mare al cărui nume să fie dat de un compozitor. România ar trebui să fie mândră de Festivalul «Enescu». Este o mare reuşită pentru această ţară!“, a spus violonista Sarah Chang.

Dirijorul Kristjan Järvi a mărturisit că, oricând are ocazia, cântă piesele compozitorilor din ţara natală, Estonia, pentru a le promova. 

El crede că şi dirijorii şi interpreţii români ar putea proceda la fel, în cazul lucrărilor lui Enescu. „Cultura românească şi spiritul românilor sunt întruchipate de compozitorul George Enescu. Aşa cum Finlanda îl are pe Sibelius, Norvegia pe Grieg, iar Estonia pe Arvo Pärt, la fel, România îl are pe George Enescu. George Enescu reprezintă un punct de reper, locul unde cultura şi societatea se interconectează“, a precizat Kristjan Järvi. 

La cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului vor veni patru dintre cele mai importante orchestre ale lumii, la acest moment, potrivit publicaţiei britanice Gramophone: Royal Concertgebouw Amsterdam, Filarmonica din Berlin, Orchestra Filarmonicii din Viena şi Orchestra Simfonică din Londra, care va concerta sub bagheta dirijorului Ion Marin, alături de fraţii Renaud Capucon (vioară) şi Gautier Capucon (violoncel). Orchestra Simfonică din San Francisco, distinsă cu premiul Pulitzer pentru Muzică, va veni şi ea, în premieră, la Festival.

Showbiz



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite